30.11.23

Γεραπετρίτης για Γλυπτά Παρθενώνα και επαφές με Μπλίνκεν


Ο υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε ότι οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Ηνωμένο Βασιλείου θα πρέπει να είναι καλές
Νέο μήνυμα για τα την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα απηύθυνε η Ελλάδα, μετά το σάλο που προκλήθηκε από τη ματαίωση της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Βρετανό ομόλογο του, Rishi Sunak.Ειδικότερα, ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, κατά την άφιξη του στη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες, δήλωσε πως «το αίτημα για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι ένα αίτημα το οποίο προκύπτει από το δίκαιο, από την ιστορία και από τις οικουμενικές πολιτιστικές αξίες» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «ανεξάρτητα από αυτό, είναι η πεποίθησή μας ότι οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Ηνωμένου Βασιλείου θα πρέπει να είναι καλές και θα εργαστούμε με τον ομόλογό μου προς την κατεύθυνση αυτή».
Η συνάντηση με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ
Σε σχέση με την συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του, Antony Blinken, ο κ. Γεραπετρίτης επισήμανε ότι «είχαμε την ευκαιρία να επιβεβαιώσουμε τις άριστες σχέσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας, να επεξεργαστούμε τα ζητήματα τα οποία αυτή τη στιγμή βρίσκονται στην αιχμή της περιφερειακής και της διεθνούς συζήτησης, να οργανώσουμε τα επόμενα βήματά μας τα οποία περιλαμβάνουν και την επίσκεψή μου στην Ουάσιγκτον και βεβαίως να αξιολογήσουμε τη θέση της Ελλάδας, τη δημιουργική θέση της Ελλάδας στο ζήτημα της Μέσης Ανατολής όπου ως αξιόπιστος παίκτης, η Ελλάδα μπορεί να επιτελέσει έναν σημαντικό διαμεσολαβητικό ρόλο».
Η Σύνοδος του ΝΑΤΟ
Όσον αφορά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, ο υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε «συζητήσαμε για σημαντικά θέματα και σήμερα πρόκειται να γίνει και το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών για πρώτη φορά μεταξύ ΝΑΤΟ και Ουκρανίας. Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι υπέρ της προσέγγισης με την Ουκρανία, έτσι ώστε να ενδυναμωθούν οι δεσμοί με τη Συμμαχία.Επισήμανα ότι θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό η Συμμαχία να αποδώσει έμφαση και στον Νότο. Τα όσα συμβαίνουν σήμερα στη Γάζα και στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, το μεταναστευτικό αλλά και τα γεγονότα στη Βόρεια Αφρική και την Υποσαχάρεια Αφρική καλούν για μία ιδιαίτερη προσέγγιση και έμφαση στην περιοχή αυτή. Είναι σημαντικό και για την αντίληψη την οποία έχει ο αραβικός κόσμος, αλλά και η Αφρική σε σχέση με την Ατλαντική Συμμαχία.Επιπλέον είχα την ευκαιρία να συζητήσω με ομολόγους μου σε διμερείς συναντήσεις για κρίσιμα ζητήματα τα οποία αφορούν διμερείς σχέσεις, αλλά επίσης περιφερειακά και διεθνή ζητήματα».

Πηγή: bankingnews.gr

Πηγή: i-epikaira.blogspot.com