13.11.23

Ισλανδία: «Εντός των επόμενων ωρών αναμένεται ηφαιστειακή έκρηξη»Η ταχύτητα με την οποία το μάγμα ανεβαίνει στην επιφάνεια έχει αυξηθεί σημαντικά - Συνεχείς σεισμικές δονήσεις

Εντός των επόμενων ωρών αναμένεται να υπάρξει ηφαιστειακή έκρηξη στη χερσόνησο Ρεϊκάνιες της Ισλανδίας, σύμφωνα με τις αρχές που από το Σάββατο έχουν εκκενώσει όλες τις κατοικημένες περιοχές γύρω από το ηφαίστειο. Οι σεισμοί είναι συνεχείς και οι τοπικές αρχές προχωρούν σε lockdown ενώ το Γκρίνταβικ που εκκενώθηκε απέχει μόλις 10 χιλιόμετρα από το διεθνές αεροδρόμιο του Κέφλαβικ. 

Σύμφωνα με το Ισλανδικό Μετεωρολογικό Γραφείο, το μάγμα έχει φτάσει πλέον σε απόσταση 800 μέτρων από την επιφάνεια του εδάφους από τα 1.500 μέτρα που ήταν λίγες ώρες νωρίτερα. 

Φιλανθρωπικές οργανώσεις για τα δικαιώματα των ζώων καταρτίζουν λίστες με τα κατοικίδια και τα ζώα που άφησαν πίσω τους καθώς χιλιάδες κάτοικοι του Γκρίνταβικ έλαβαν εντολή να εκκενώσουν το Σάββατο.

Σύμφωνα με τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό RUV της Ισλανδίας, ο κατάλογος περιλαμβάνει γάτες, άλογα, κουνέλια, πρόβατα και μεγάλο αριθμό πουλιών, συμπεριλαμβανομένων των κοτόπουλων.

https://gr.euronews.com