17.11.23

Ολοταχώς για στρατιωτική εισβολή στον Λίβανο λόγω Χεζμπολάχ-Ο Νετανιάχου θέλει να ξεμπερδεύει και με τις δύο τρομοκρατικές οργανώσεις


Η Ισραηλινή στρατιωτική διοίκηση ενημέρωσε τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι δεν μπορεί να αποφευχθεί ένας πόλεμος με τον Λίβανο μαζί με τη συνεχιζόμενη σύγκρουση στη Γάζα.

Πολιτικές πηγές ανέφεραν ότι δεν μπορεί να μην γίνει ένα ισχυρό πλήγμα κατά της Χεζμπολάχ στον Λίβανο μετά την τελευταία κλιμάκωση των επιθέσεων της Σιιτικής οργάνωσης  που υποστηρίζεται από το Ιράν.


Το πλήγμα πρέπει να είναι αρκετά οδυνηρό για να αποτρέψει την Χεζμπολάχ από το να συνεχίσει τις επιθέσεις της, ανέφεραν οι Ισραηλινή Στρατηγοί, υποδηλώνοντας ότι το Ισραήλ μπορεί να επιλέξει να επιτεθεί στο προπύργιο της Χεζμπολάχ στα νότια προάστια της Βηρυτού.

Τις τελευταίες δύο ημέρες, η Χεζμπολάχ εκτόξευσε ρουκέτες βαθύτερα στο Ισραήλ, φτάνοντας στην Άκκα, τη Ναχαρίγγια και τις πόλεις γύρω από τη Χάιφα και τη δυτική Γαλιλαία, σημείωσαν Ισραηλινοί στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες.

Ο ειδικός Ταλ Λεβ Ραμ ανέφερε ότι η ισραηλινή στρατιωτική διοίκηση αντιμετωπίζει ένα δίλημμα σχετικά με το άνοιγμα ενός δεύτερου μετώπου με τη Χεζμπολάχ, καθώς αυτό θα επηρεάσει τη λήψη αποφάσεων στη Γάζα.

Ταυτόχρονα, συνέχισε ότιυπάρχει συνειδητοποίηση ότι η αντιμετώπιση της εχθρότητας της Χεζμπολάχ δεν μπορεί πλέον να περιοριστεί σε αμυντικές κινήσεις, αλλά στην εξάρθρωση των μονάδων της φιλοιρανικής οργάνωσης.


“Υπάρχει ανάγκη να κλιμακωθούν οι επιθετικές επιθέσεις για να απωλέσει εκατοντάδες έμπειρου προσωπικού η Χεζμπολάχ, αποφεύγοντας επίσης μια ταχεία κλιμάκωση στο έδαφος που θα μετατόπισε τον πόλεμο προς τον Λίβανο, ο οποίος με τη σειρά του θα ανέστειλε τις επιχειρήσεις κατά της Χαμάς στη Γάζα”, πρόσθεσε ο ειδικός.

Ο Amos Harel της εφημερίδας Haaretz προειδοποίησε ότι υπάρχει «πραγματικός κίνδυνος» μιας «παρεξήγησης» στο βόρειο μέτωπο με τον Λίβανο.

Μίλησε για φόβο ότι το Ισραήλ δεν θα μπορέσει να ελέγξει τον ρυθμό και το επίπεδο της κλιμάκωσης.

“Η Χεζμπολάχ, εν τω μεταξύ, έχει ένα ευρύ οπλοστάσιο στη διάθεσή της, συμπεριλαμβανομένων όλμων, επιθετικών drones, ρουκετών Katyusha και άλλων πυραύλων”, πρόσθεσε.

Ο ισραηλινός στρατός έχει ήδη αρχίσει να πληρώνει το τίμημα με τις επιθέσεις της Χεζμπολάχ να φθάνουν στον κόλπο της Χάιφα, ωθώντας τον στρατό να αντεπιτεθεί χτυπώντας 40 χιλιόμετρα βαθιά στον Λίβανο.

Οι Ισραηλινοί έπληξαν έναν ιρανικό εκτοξευτή πυραύλων εδάφους-αέρος SA-67 που χρησιμοποιεί η Χεζμπολάχ, αλλά οι Λιβενέζοι διαθέτουν ένα τεράστιο οπλοστάσιο και με μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Η Χεζμπολάχ με αντιαρματικά Kornet σκότωσε 15 Ισραηλινούς Στρατιώτες σε φυλάκιο

Προχθές, είχαμε επίθεση με αντιαρματικούς πυραύλους Kornet έκανε επίθεση η Χεζμπολάχ στοχεύοντας μονάδα του ισραηλινού στρατού που ασχολείται με την εγκατάσταση στύλων μετάδοσης, υποκλοπές, και κατασκοπευτικές συσκευές σε πρόσφατα εγκατεστημένη τοποθεσία κοντά στο φυλάκιο Dovev στο βόρειο Ισραήλ.

«Επτά στρατιώτες τραυματίστηκαν ελαφρά σε επίθεση με όλμους από τον Λίβανο στην περιοχή Μανάρα νωρίτερα σήμερα», ανέφερε ο στρατός του Ισραηλινού Στρατού, ενώ τοπικά λιβανικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι 15 Ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν σε επίθεση με κατευθυνόμενους πυραύλους της Χεζμπολάχ.

Το τεράστιο οπλοστάσιο της Χεζμπολάχ είναι ο στόχος των Ισραηλινών στην πραγματικότητα

«Η Χεζμπολάχ είναι μια οργάνωση που υποστηρίζεται από το Ιράν και είναι εξοπλισμένη με ένα σημαντικό οπλοστάσιο εξαιρετικά καταστροφικών όπλων. Αποτελείται τόσο από μόνιμους όσο και από έφεδρους στρατιώτες, οι οποίοι υπολογίζονται μεταξύ 50.000 και 100.000. Επιπλέον, η Δύναμη Radwan, μια εξαιρετικά εκπαιδευμένη μονάδα κομάντος με εμπειρία μάχης από συγκρούσεις στη Συρία πιστεύεται ότι αποτελείται από 2.500 μαχητές.

Επιπλέον, η Χεζμπολάχ λαμβάνει εξωτερική υποστήριξη από σιίτες ακτιβιστές, συμπεριλαμβανομένων εκείνων από γειτονικές χώρες όπως το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, τη Συρία και το Ιράκ», αναφέρει σχετική έκθεση.

Η έκθεση γράφει επίσης για τα «εντυπωσιακά μέσα επίθεσης» που διαθέτει η Χεζμπολάχ, τα οποία αποτελούνται από 150.000-200.000 ρουκέτες και πυραύλους υψηλής ακρίβειας.

Με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες, τα στοιχεία δείχνουν ότι η Χεζμπολάχ διαθέτει περίπου 40.000 πυραύλους μικρού βεληνεκούς (15-20 χλμ.), περίπου 80.000 πυραύλους μεσαίου και μεγάλου βεληνεκούς, όπως οι Fajr 3 και 5, και περίπου 30.000 πυραύλους και ρουκέτες μεγάλου βεληνεκούς (200-300 χλμ.).

Η οργάνωση έχει επίσης παραλάβει από τη Συρία έναν περιορισμένο αριθμό πυραύλων Scud C και D μεγάλου βεληνεκούς (700 χλμ.).

Αυτό το τεράστιο για τα δεδομένα μιας παραστρατιωτικής οργάνωσης, οπλοστάσιο της Χεζμπολάχ, είναι ο κύριος λόγος που είτε τώρα, με αφορμή την Χαμάς, είτε στο μέλλον, το Ισραήλ θα επιτεθεί για να εξαλείψει αφού απειλεί ξεκάθαρα το βόρειο τμήμα της χώρας, απασχολώντας ισχυρές ισραηλινές δυνάμεις.  

https://www.pentapostagma.gr