29.11.23

Οι «αγάπες» Ερντογάν με τον Σάντσεθ


Ευαγγελία Μπίφη
Σε εξαιρετικά ευαίσθητη χρονική στιγμή για τη διεθνή και ευρωπαϊκή διπλωματία στο έκρυθμο μέτωπο της Μέσης Ανατολής, ο Πέδρο Σάντσεθ θέτει στην Ευρωπαϊκή Ένωση την επίσημη αναγνώριση κράτους της Παλαιστίνης, προαναγγέλλοντας πως εφόσον δεν υπάρξει συναίνεση των κρατών-μελών η Ισπανία είναι διατεθειμένη να κινηθεί μονομερώς προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ ταυτόχρονα έρχεται σε διπλωματική σύγκρουση με το Ισραήλ για την επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας.
Η στάση Σάντσεθ στο Παλαιστινιακό δεν είναι εν γένει ασύμβατη με την ιστορική εγγύτητα της Μαδρίτης με τον αραβικό κόσμο. Δεν είναι όμως και ανεξάρτητη από τις ευρύτερες ισορροπίες τρόμου που χαρακτηρίζουν τη δεύτερη θητεία του στην πρωθυπουργία, οι οποίες «ξεκινούν» από την Καταλονία και φθάνουν έως και τη Γάζα. Μία παράπλευρη συνέπεια της στάσης αυτής είναι ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να «ξεχωρίζει» τον Πέδρο Σάντσεθ και να τον επικροτεί.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη-μέλη της G7 έχουν καταδικάσει ενωμένοι και εν χορώ την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου στο έδαφος του Ισραήλ, εντούτοις προοδευτικά έχουν καταστεί ορατές οι ενδείξεις διαφωνίας ως προς το εάν θα έπρεπε, και σε ποιο βαθμό, να ασκηθεί πίεση στο Ισραήλ αναφορικά με την αεροπορική και χερσαία επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας και την έκταση της ανθρωπιστικής βοήθειας που επιτρέπεται να εισέλθει στον παλαιστινιακό θύλακα.
Στην Ισπανία, η τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς και η έναρξη του πολέμου στη Γάζα «βρήκε» τον Πέδρο Σάντσεθ υπηρεσιακό πρωθυπουργό να επιχειρεί να εξασφαλίσει δεύτερη θητεία μέσω μίας άκρως αμφιλεγόμενης συμφωνίας με τους Καταλανούς αυτονομιστές για κοινοβουλευτική στήριξη έναντι αμνηστίας.
Η συμφωνία τελικά επισφραγίστηκε με τους Ισπανούς στους δρόμους, τον κοινοτικό επίτροπο Δικαιοσύνης, Ντιντιέ Ρέιντερς, να ζητά εγγράφως λεπτομέρειες για το σχέδιο αμνήστευσης Καταλανών αυτονομιστών λέγοντας πως εγείρονται «σοβαρές ανησυχίες» και τους ευρωβουλευτές να συγκρούονται στο Στρασβούργο με το Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) να καταγγέλλει πως ο Σάντσεθ θυσίασε το Διεθνές Δίκαιο στο βωμό της παραμονής του στην εξουσία.
Η πρεμιέρα της δεύτερης θητείας Σάντσεθ δεν ήταν ωστόσο «εκρηκτική» μόνο στο εσωτερικό πολιτικό μέτωπο, αλλά και στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής με τις δηλώσεις του περί δολοφονίας αδιακρίτως Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας να προκαλούν την οργισμένη αντίδραση της κυβέρνησης Νετανιάχου.
«Η δολοφονία αδιακρίτως αθώων αμάχων, ανάμεσά τους χιλιάδες αγόρια και κορίτσια είναι απολύτως απαράδεκτη. Η βία θα οδηγήσει μόνο σε περισσότερη βία» δήλωσε ο Πέδρο Σάντσεθ κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την περασμένη Παρασκευή από τη Ράφα στο πλαίσιο κοινής επίσκεψης με τον Βέλγο πρωθυπουργό Αλεξάντερ ντε Κροο και αφού πρώτα είχαν μεταβεί στο Τελ Αβίβ. «Η καταστροφή της Γάζας είναι απαράδεκτη. Δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι μια κοινωνία καταστρέφεται με τον τρόπο που καταστρέφεται» ανέφερε από πλευράς του ο Αλεξάντερ ντε Κροο.
Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Έλι Κοέν, κατηγόρησε αμφότερους τους πρωθυπουργούς για «ψευδείς ισχυρισμούς που υποστηρίζουν την τρομοκρατία» και οι πρεσβευτές Ισπανίας και Βελγίου κλήθηκαν για εξηγήσεις. Ο υπουργός Εξωτερικών, Χοσέ Μανουέλ Αλβάρεθ, αντέκρουσε μιλώντας για «ψευδείς, άστοχες και απαράδεκτες κατηγορίες», επισημαίνοντας ότι η απάντηση του Ισραήλ ήταν «ιδιαίτερα σοβαρή», διότι είχε ως στόχο τον πρωθυπουργό της Ισπανίας, προεδρεύουσα χώρα του Συμβουλίου της ΕΕ την τρέχουσα περίοδο, και τον πρωθυπουργό του Βελγίου, το οποίο αναλαμβάνει τον ίδιο ρόλο την 1η Ιανουαρίου.
Από την αιγυπτιακή πλευρά του περάσματος της Ράφα ο Πέδρο Σάντσεθ έφερε επίσης «μπροστά» την αναγνώριση ανεξάρτητου κράτους της Παλαιστίνης από την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Νομίζω ότι έχει έρθει η στιγμή για τη διεθνή κοινότητα, ιδίως για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη-μέλη της, να αναγνωρίσουν το κράτος της Παλαιστίνης» δήλωσε ο Σάντσεθ μιλώντας στους δημοσιογράφος. Επισήμανε ότι η αναγνώριση ιδανικά θα γινόταν συνολικά ή τουλάχιστον από αρκετά κράτη-μέλη μαζί. «Αλλά αν αυτό δεν συμβεί, φυσικά, η Ισπανία θα λάβει τις δικές της αποφάσεις» ανέφερε.
Η δεύτερη θητεία Σάντσεθ κατέστη εφικτή με τη συνεργασία του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος (PSOE) με την αριστερή συμμαχία Sumar υπό την Γιολάντα Ντίαθ, και τη στήριξη των Καταλανών αυτονομιστών. Στους κόλπους του συνασπισμού επικρατεί διαίρεση ως προς την προσέγγιση έναντι του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς. Οι Σοσιαλιστές έχουν σαφώς καταδικάσει τη θηριωδία της 7ης Οκτωβρίου ως «τρομοκρατική επίθεση» και αναγνώρισαν το δικαίωμα του Ισραήλ να αμυνθεί, ενώ καταγγέλλουν ταυτόχρονα τις απώλειες Παλαιστινίων αμάχων κατά της επιχειρήσεις στη Γάζα και πιέζουν για κατάπαυση του πυρός.
Ενώ η συμμαχία Sumar καταδικάζει επίσης τις επιθέσεις, αρνείται να χαρακτηρίσει τη Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση. Στην πραγματικότητα, ο εκπρόσωπος της συμμαχίας υποστηρίζει ότι το Ισραήλ είναι «υπεύθυνο» για τη βία επειδή είναι αποτέλεσμα της «παράνομης κατοχής» των Παλαιστινιακών Εδαφών. Αν και η Sumar ήθελε να συμπεριληφθεί η «μονομερής και άνευ όρων» αναγνώριση της Παλαιστίνης στη συμφωνία διακυβέρνησης που συνυπέγραψε με τον Σάντσεθ αυτόν τον μήνα, οι Σοσιαλιστές αρνήθηκαν να δεσμευτούν εγγράφως παρόλο που ο Σάντσεθ είχε δηλώσει ότι η αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους θα αποτελέσει προτεραιότητα της δεύτερης θητείας του.
Το 2014, υπό συντηρητική διαυβέρνηση, το ισπανικό Κοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα που ζητούσε την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους, το οποίο υποστηρίχθηκε από όλα τα πολιτικά κόμματα. Η ψηφοφορία, ωστόσο, ήταν μη δεσμευτική και δεν ακολούθησε καμία ενέργεια. Επί του παρόντος, εννέα από τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ αναγνωρίζουν κράτος της Παλαιστίνης, αλλά καμία από τις ιδρυτικές χώρες.
Για τη στάση του ο Πέδρο Σάντσεθ δέχεται τα εύσημα από τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος χαρακτηρίζει τον Ισπανό πρωθυπουργό «διαφορετική περίπτωση». Σήμερα, είχαν τηλεφωνική επικοινωνία με επίκεντρο τις «ισραηλινές επιθέσεις κατά των Παλαιστινίων, τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την απρόσκοπτη παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και τις προσπάθειες για μόνιμη κατάπαυση του πυρός και διαρκή ειρήνη» όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας.
«Σχεδόν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες σιωπούν. Μόνο η προσέγγιση της Ισπανίας εξελίσσεται προς τη θετική κατεύθυνση» ανέφερε ο Ερντογάν προ ημερών κατακεραυνώνοντας την Ευρωπαϊκή Ένωση για να προσθέσει πως «η περίπτωση του Πέδρου Σάντσεθ είναι διαφορετική».
Ανεξαρτήτως της στάσης Σάντσεθ στο Παλαιστινιακό και του πώς ο Ερντογάν τη μεταφράζει, η Ισπανία αποτελεί πολύτιμος εταίρος της Τουρκίας στα εξοπλιστικά. Στην πρόσφατη μεγάλη ναυτική παρέλαση στο Βόσπορο για την 100ή επέτειο της Τουρκικής Δημοκρατίας, ναυαρχίδα το τουρκικού Στόλου ήταν το νέο μίνι-αεροπλανοφόρο «Anadolu». «Θα ξανακλείσουμε συμφωνία με τους Ισπανούς και προσφέροντας μια ανώτερη έκδοση του πλοίου αυτού στη χώρα μας, ελπίζουμε ότι θα αυξήσουμε τα αεροπλανοφόρα μας σε δύο» δήλωνε ο Ερντογάν στην ομιλία του.
Πηγή: liberal.gr
Τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν - Σάντσεθ για τη ΓάζαΟ Τούρκος πρόεδρος δήλωσε, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να αναλάβει κάθε είδους ευθύνες, μεταξύ άλλων και ως εγγυήτρια χώρα, για να διασφαλίσει τη διαρκή ειρήνη και να συνεργαστεί με την Ισπανία για τον σκοπό αυτόν
Οπρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ. Η συνομιλία τους επικεντρώθηκε στον πόλεμο στη Γάζα.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, Ερντογάν και Σάντσεθ συζήτησαν για τις Iσραηλινές επιθέσεις κατά των Παλαιστινίων, τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την απρόσκοπτη παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και τις προσπάθειες για μόνιμη κατάπαυση του πυρός και διαρκή ειρήνη.
Ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι «η στάση της ισπανικής κυβέρνησης κατά των «παράνομων επιθέσεων του Ισραήλ εναντίον των Παλαιστινίων και οι ανακοινώσεις της υπέρ της αναγνώρισης της Παλαιστίνης» είναι πολύτιμες.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνισε, επίσης, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να αναλάβει κάθε είδους ευθύνες, μεταξύ άλλων και ως εγγυήτρια χώρα, για να διασφαλίσει τη διαρκή ειρήνη και να συνεργαστεί με την Ισπανία για τον σκοπό αυτόν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ skai.gr


Πηγή: i-epikaira.blogspot.com