24.11.23

«Στο φακό των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών οι πωλήσεις ακινήτων στην Κατεχόμενη Κύπρο»


Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών και η Εθνική Οργάνωση Πληροφοριών (MİT), εστίασε την προσοχή της στην απόκτηση περιουσίας στο κατεχόμενο από τον τουρκικό στρατό βόρειο τμήμα της Κύπρου από αλλοδαπούς, μεταξύ των οποίων Βρετανοί, Ισραηλινοί και Ιρανοί πολίτες.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Milliyet, η πρόταση προϋπολογισμού για το οικονομικό έτος 2024 του Υπουργείου Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Τουρκίας έγινε δεκτή από την Επιτροπή Σχεδιασμού και Προϋπολογισμού της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας το προηγούμενο βράδυ.
Κατά τις συζητήσεις της Επιτροπής, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν ρωτήθηκε για τις φήμες ότι δεκάδες χιλιάδες στρέμματα γης στο βόρειο τμήμα της Κύπρου αποκτήθηκαν από μεσάζοντες που σχετίζονται με το Ισραήλ.
Ο Φιντάν είπε, «Εξετάζουμε αυτούς τους ισχυρισμούς, αυτό ήταν ένα θέμα που εξετάζαμε από την προηγούμενη θητεία μου» και πρόσθεσε ότι τους ισχυρισμούς ακολουθούσε και η MİT.
Ο Φιντάν είπε τα εξής για το θέμα:
«Με συνολικά περισσότερες από 200 αιτήσεις αγοράς ακινήτων από Ισραηλινούς πολίτες από το 2000, οι Ισραηλινοί πολίτες κατατάσσονται στη 12η θέση μεταξύ όλων των χωρών. Μόνο την τελευταία πενταετία, συνολικά 15 χιλιάδες αιτήσεις για αγορές ακινήτων στην βόρεια Κύπρο προέρχονταν από άλλες χώρες και όχι από το Ισραήλ. Η Αγγλία βρίσκεται στην πρώτη θέση από το 2000 και το Ιράν είναι στην πρώτη θέση τα τελευταία πέντε χρόνια. Όπως γνωρίζετε, οι πωλήσεις ακινήτων σε πολίτες τρίτων χωρών στο βόρειο τμήμα της Κύπρου μπορούν να πραγματοποιηθούν ή να ενοικιαστούν με την επιφύλαξη της έγκρισης του Υπουργικού Συμβουλίου.
«Εκφράζουμε αυτές τις ανησυχίες στις κυπριακές αρχές γιατί αναγνωρίζουμε την βόρεια Κύπρο ως ανεξάρτητο κράτος και κυρίαρχο κράτος».
Στην επίμαχη είδηση ​​αναφέρθηκε ότι το θέμα βρισκόταν στην ατζέντα της Κυπριακής Δημοκρατία και η εφημερίδα «Αλήθεια» ανέφερε ότι πωλήθηκαν ελληνικές περιουσίες στο βορρά.
Η ‘Αλήθεια’ σχολίασε στις ειδήσεις του: «Αν πρέπει να καθίσουμε αύριο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, θα βρούμε Ισραηλινούς, Ρώσους, Ουκρανούς και Βρετανούς ως συνομιλητές αντί για τους Τουρκοκύπριους».
Το δημοσίευμα της Milliyet υπενθυμίζει επίσης ότι η πώληση ακινήτων σε ξένους απαιτεί την έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου.


The Hellenic Information Team