30.11.23

ΡΙΣΙ ΣΟΥΝΑΚ


ΡΙΣΙ ΣΟΥΝΑΚ


Αγαπητοί μου φίλοι γειά σας,

Δεν μπορώ να μην σχολιάσω την πρόσφατη απαράδεκτη διπλωματική απρέπεια του Βρετανού Πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ, εναντίον του Πρωθυπουργού της Ελλάδας. Ο Άγγλος πρωθυπουργός ακύρωσε τη συνάντηση του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη επειδή είπε σε συνέντευξη του στο BBC, ότι τα γλυπτά του Παρθενώνα είναι κλεμμένα και πρέπει να επιστραφούν, κάτι που δεν άρεσε στον Σούνακ και προέβη σε αυτήν την ακύρωση της συνάντησης..

Η Ελλάδα, μία Χώρα σύμμαχος που ήταν πάντα στο πλευρό των Εγγλέζων, που θυσίασε χιλιάδες παιδιά της για να μην υποδουλωθεί η Αγγλία στους Γερμανούς και τα Χιτλερικά στρατεύματα, παρόλο που γνωρίζουμε πόσο ανθέλληνες και τουρκόφιλοι είναι οι Εγγλέζοι αποικιοκράτες που έκλεψαν, έκαψαν, ισοπέδωσαν, και σκότωσαν Έλληνες και Κύπριους αδελφούς μας. .

Η συμπεριφορά του Ρίσι Σούνακ , ότι τάχα ενοχλήθηκε από τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, δεν ήταν συμπεριφορά ενός πολιτικού ηγέτη με ήθος, απλά ήταν συμπεριφορά ενός ανθρώπου , με πολλά ψυχολογικά προβλήματα και υπεροψία, που έτυχε να γεννηθεί στην Αγγλία από Ινδούς γονείς που μετανάστευσαν από την Αφρική στην Αγγλία το 1964.

Κατόρθωσε να αναρριχηθεί στην ιεραρχία του πολιτικού συστήματος της Αγγλίας να δημιουργήσει μία μεγάλη προσωπική περιουσία ( $ 844 εκατομμύρια δολάρια) δουλεύοντας ως οικονομικός αναλυτής στην Goldman Sachs και διαχειριστής ενός fund Αμοιβαίων κεφαλαίων.

Το γεγονός ότι γεννήθηκε στην Αγγλία, δεν τον κάνει και ούτε και θα γίνει ποτέ Εγγλέζος λόρδος όσο και να προσπαθεί να συμπεριφέρεται σαν να είναι ένας. Ξεχνάει το πως η Αγγλία φέρθηκε στην γενέτειρα Χώρα των γονέων του που ήταν αποικία της για αιώνες!...Δεν είναι καθόλου δημοφιλής και γενικά έκανε πολύ λίγα για τούς Βρετανούς, εκτός από το να ελαττώσει τον πληθωρισμό της Χώρας από 11% σε 5% μέσα σε δύο χρόνια.

Τα γλυπτά του Παρθενώνα αφαιρέθηκαν και κλάπηκαν από τον Τόμας Μπρούς, 7ο κόμη του αρχικλέφτη και κατσαπλιά Λόρδου Έλγιν, πρέσβη στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, το 1806 και μεταφέρθηκαν στην Αγγλία.

Τα μάρμαρα αφαιρέθηκαν με ένα ψεύτικο φιρμάνι από τις Οθωμανικές Αρχές, που ισχυρίστηκε ότι απέκτησε ο Μπρούς, που του έδινε την άδεια να απομακρύνει τα μάρμαρα από τον Παρθενώνα με σκοπό την μέτρηση και την αποτύπωση τους σε σχέδια, τα οποία όμως πείρε και τα φυγάδεψε στην Αγγλία.

Η Ελλάδα προσπαθεί για την επιστροφή τους από το 1836….Ειδικά όμως και μεθοδικά, από το 1983 με την πρωτοβουλία της τότε υπουργού πολιτισμού Μελίνας Μερκούρη , χωρίς όμως να μπορέσει να το καταφέρει μέχρι σήμερα.

Προσπαθώ να βρω μία καλή αιτία για την συμπεριφορά αυτού του υπερόπτη Σούνακ προς την σύμμαχο Χώρα Ελλάδα. Δεν πολύ-πιστεύω το γεγονός ότι επειδή θα έχει εκλογές σύντομα θα ήθελε να σκοράρει κάτι "βαρύ" για να ανεβούν οι μετοχές του.... ίσως, λέω εγώ τώρα, να ήθελε να ευχαριστήσει τον Ερντογάν για τα Eurofighters αεροπλάνα που θέλει να αγοράσει, ίσως τα κοινά συμφέροντα Αγγλίας με την Τουρκία στο Αιγαίο, ίσως να τον ενοχλεί το γεγονός ότι το "τσιράκι" τους Ελλάδα έχει καλές στενές σχέσεις με ΗΠΑ και έχει σηκώσει κεφάλι και δεν υπακούει πλέον ,ίσως…ίσως.....΄φίλοι μου, έχω πολλά ίσως με αυτόν τον άνθρωπο γιατί τέτοια συμπεριφορά δεν εξηγείται εύκολα!.

Πάντος αυτή ήταν μεγάλη γκάφα εκ μέρους του και το γράφουν εφημερίδες του Αγγλικού κατεστημένου, όπως οι Times, Guardian,Politico κ.α. και θα την πληρώσει πολύ ακριβά, περισσότερο από ότι νόμιζε....



Σίγουρα όμως η εικόνα του Πρωθυπουργού μας «λερώθηκε» κάπως από αυτήν την ακύρωση της συνάντησης και αυτό συζητείται ευρέως στους χρηματοπιστωτικούς κύκλους της Αγγλίας και της Ευρώπης.

Ξαφνικά, μέσα στους κύκλους αυτούς , ακούστηκαν και άλλα σχόλια ότι ο Μητσοτάκης με την ανεκτική του στάση στις πρόσφατες δηλώσεις του Ερντογάν, και των άλλων Τούρκων πολιτικών για την Θεσσαλονίκη και τα νησιά της Ελλάδας ότι ήταν κάποτε Τουρκικά , και ότι τα σκέπτονται και τα ονειρεύονται, χωρίς ο πρωθυπουργός μας να κάνει κάποια σχόλια υπεράσπισης της κυριαρχίας της Ελλάδας , προεκβάλλει την εικόνα ενός αδύναμου ηγέτη, ο οποίος στην συνάντηση που θα κάνει με τον Ερντογάν, είναι έτοιμος να κάνει υποχωρήσεις στα θέματα με την Τουρκία που πιθανότατα θα φέρουν αναβρασμό στο κόμμα του από διαφωνούντες και ίσως οδηγηθεί η χώρα σε πολιτική αστάθεια…..

Όταν ο Ερντογάν λέει ανοησίες για την Θεσσαλονίκη και κάνει αυτά στο Αιγαίο πριν την συνάντηση του με τον Μητσοτάκη, η κυβέρνησή μας τί κάνει??....Ο Ερντογάν μας φτύνει και εμείς λέμε ότι βρέχει ??.... Ντροπή μας!!!.. Τέτοιες συμπεριφορές δεν μπορεί να μένουν αναπάντητες....οι αγορές βλέπουν , ακούν και κρίνουν!!!


Σας τα λέω αυτά γιατί όντως ακούστηκαν αυτά τα σχόλια…. και αυτό μας κόστισε!!... Ελπίζω να μην φθάσουμε σε μία κατάσταση που θα τους αφήσουμε αυτούς να κρίνουν, να αποφασίζουν και να επιβάλουν λύσεις!!!!....


Ναι, δεν διαφωνώ, …. η Ελλάδα ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε νέα πρόωρη αποπληρωμή δανείων ύψους 5.3 δισεκατομμυρίων Ευρώ, και πολύ καλά κάνει και μπράβο στην οικονομική Πολιτική του Κυριάκου Μητσοτάκη, όμως αυτό δεν είναι αρκετό για να ησυχάσει τις αγορές !!, Οι αγορές θέλουν απαντήσεις με απόφαση, με πυγμή!!!

Έχω δυσκολία και δεν μπορώ να πιστέψω πως η αντίληψη των ειδικών των οικονομικών αγορών και οίκων αξιολόγησης για το Μητσοτάκη και την Ελλάδα, άλλαξε τόσο δραστικά μέσα σε μια-δύο ημέρες!

Τελικά, φαίνεται πως η Ελλάδα δεν έχει ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών, όπως θέλουμε να πιστεύουμε!....

Είναι πρόδηλο ότι οι πολιτικοί μας ευθύνονται για αυτό με το να μην είναι οξυδερκείς, προσεκτικοί και πάνω από όλα πατριώτες και έτοιμοι να προστατεύσουν την Εθνική μας κυριαρχία , αλλά και αυτής της Κύπρου!!!!

Αυτή είναι και η αιτία που ο Αντώνης Σαμαράς έκανε τα σχόλια του πρόσφατα και χτύπησε τον κώδωνα κινδύνου!!!!

Και αυτή είναι η αιτία που και εγώ κτυπάω τον κώδωνα κινδύνου!!!....

Όχι σε υποχωρήσεις στους Τούρκους , ούτε στο Αιγαίο, ούτε στην Θράκη ούτε στην Ανατολική Μεσόγειο, ανεξάρτητα από τι ζητούν οι Εγγλέζοι, οι Αμερικανοί η, οι Γερμανοί!!!
 

 

Με αγάπη και εκτίμηση,

 

Στέλιος Κυριμλής

 

Πρόεδρος Μακεδονικού Συλλόγου

Greater Washington D.CArea,

Πρώην Ύπατος Πρόεδρος

Παμμακεδονικής Ένωσης Αμερικής

_________________________

Αναρτήθηκε από τον Στρατηγό κ. Αθαν. Καραντζίκο.