6.11.23

Σοκ και δέος του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο! Τρία αεροπλανοφόρα από Μ.Βρετανία-Ιταλία-Ισπανία ενισχύουν την τεράστια ναυτική δύναμη των ΗΠΑ Στην παρούσα φάση βρίσκονται πλέον στη Μεσόγειο  συνολικά τέσσερις(4) δυνάμεις κρούσεων αεροπλανοφόρων ΗΠΑ-ΝΑΤΟ, από Μ.Βρετανία-Ιταλία-Ισπανία-ΗΠΑ, δημιουργώντας μια τρομακτικής ισχύος αποτρεπτική δύναμη, ικανής να σβήσει από τον χάρτη την Χεζμπολάχ αλλά και το Ιράν

Οπόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας μεταξύ του Ισραηλινού στρατού και της τρομοκρατικής Χαμάς και η πιθανότητα επέκτασής του με συμμετοχή της Σιιτικής Χεζμπολάχ και του Ιράν κατά του Ισραήλ- ήδη οι αντάρτες Χούτι της Υεμένης κήρυξαν τον πόλεμο στο Τέλ Αβίβ- προκάλεσαν τα αντανακλαστικά όχι μόνο των ΗΠΑ που έχουν αποστείλλει μια τεράστια αεροναυτική δύναμη στην περιοχή, αλλά και του ΝΑΤΟ.

Οι Ναυτικές δυνάμεις κρούσης στη Μεσόγειο ΗΠΑ-ΝΑΤΟ

Σε πρόσφατο άρθρο μας είχαμε επισημάνει  ότι στη ΝΑ Μεσόγειο ενεργούσαν  τρείς (3) ναυτικές δυνάμεις κρούσης ΗΠΑ και ΝΑΤΟ οι οποίες ήταν:

Η FORD CARRIER STRIKE GROUP, των ΗΠΑ,  που περιλαμβάνει το ομώνυμο αεροπλανοφόρο μαζί με τέσσερα (4) Αντιτορπιλικά κλάσεως Arleigh Burke και ένα (1) Καταδρομικό κατευθυνομένων πυραύλων κρούζ  κλάσεωςTiconderoga.


Η  Littoral Response Group South, με δύο (2)  βετανικά πολεμικά πλοία (1 παράκτιο πλοίουποστήριξης με δυνατότητα περίθαλψης τραυματιών και 1 αποβατικό πλοίο).

Η  Standing NATO Maritime Group 2, που περιλαμβάνει οκτώ (8) πολεμικά πλοία Νατοϊκών χωρών, μεταξύ των οποίων και μια φρεγάτα Ελληνική η (HS Psara F-454 ) και μια τουρκική φρεγάτα, η (TCG Yavuz F-240).

Πλέον των παραπάνω στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου υπήρχαν και εξακολουθούν να υφίστανται Υποβρύχια και άλλα πλοία υποστήριξης των  ΗΠΑ-ΝΑΤΟ.

Αναφορικά δε με την δύναμη κρούσης Ike Carrier Strike Group, αποτελούμενη από το  αεροπλανοφόρο USS Dwight D. Eisenhower CVN-69 και τέσσερα(4) ακόμη πολεμικά πλοία των ΗΠΑ , αφού έμειναν για λίγο στη ΝΑ Μεσόγειο, κατευθύνονται ήδη μέσω Ερυθράς θαλάσσης στον Περσικό κόλπο.


Οι αεροναυτικές ασκήσεις του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο 

Παράλληλα στη Μεσόγειο βρίσκονται σε εξέλιξη δύο σημαντικότατες αεροναυτικές ασκήσεις του ΝΑΤΟ από πλευράς δυνάμεων και συμμετοχής χωρών, κρατώντας "ζεστές τις μηχανές" για πάν ενδεχόμενο κατά Χεζμπολάχ-Ιράν, αφού σε περίπτωση προσβολής Αμερικανικών πλοίων από αυτές, σύμφωνα με το καταστατικό της Συμμαχίας, προβλέπεται η συλλογική απάντησή της σε περίπτωση προσβολής κράτους μέλους της από άλλο κράτος.

Συγκεκριμένα βρίσκεται σε εξέλιξη  η  άσκηση ενισχυμένης δραστηριότητας- επαγρύπνησης "Neptune Strike 23", η οποία έχει προγραμματιστεί να διαρκέσει έως τις 10 Νοεμβρίου.

Σε αυτήν μετέχουν 20 Συμμαχικά έθνη και ένας εταίρος, δείχνοντας ότι η δέσμευση της Συμμαχίας του ΝΑΤΟ για κυριαρχία και ελευθερία παραμένει  ισχυρή όσο ποτέ άλλοτε.

Η άσκηση "Neptune Strike" είναι μια απτή επίδειξη της δύναμης και της ικανότητας της Συμμαχίας ΝΑΤΟ σε επιχειρήσεις πολλαπλών τομέων, υπογραμμίζοντας τη φυσική εξέλιξη της ικανότητας του ΝΑΤΟ να ενσωματώνει τις υψηλού επιπέδου ικανότητες θαλάσσιου πολέμου των ομάδων κρούσης αεροπλανοφόρων για την υποστήριξη της άμυνας της Συμμαχίας μέσω της εκτέλεσης ενισχυμένων Δραστηριοτήτων Επαγρύπνησης (eVAs).

Τρία (3) αεροπλανοφόρα από Μ.Βρετανία-Ιταλία-Ισπανία ενισχύουν την υπάρχουσα δύναμη ΗΠΑ-ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο

 

 

Τρία αεροπλανοφόρα από Μ.Βρετανία-Ιταλία- Ισπανία  στα πλαίσια της "Neptune Strike 2023" από  30Οκτωβρίου έως 10 Νοεμβρίου θα βρίσκονται στη Μεσόγειο.

Το αεροπλανοφόρο HMS Queen Elizabeth , ένα κατόρθωμα της βρετανικής ναυτικής μηχανικής και το μεγαλύτερο πολεμικό πλοίο που κατασκευάστηκε ποτέ για το Βασιλικό Ναυτικό βρίσκεται υπό την εντολή και τον έλεγχο του NATO για πρώτη φορά.

Αυτή η Ναυαρχίδα του Βρετανικού Στόλου θα ενεργεί μαζί με το Ιταλικό Cavour  και στο ESΙσπανικό Juan Carlos I καθ' όλη τη διάρκεια της άσκησης.

Η συνέργεια μεταξύ αυτών των τριών κολοσσών στέλνει ένα σαφές μήνυμα για το πώς οι Ευρωπαίοι Σύμμαχοι στέκονται ακλόνητοι για να υπερασπιστούν κάθε εκατοστό του ΝΑΤΟ.

Σε εξέλιξη οι αεροναυτικές ασκήσεις "Dynamic Mariner 23"  και "Mare Aperto 23"

Παράλληλα η αεροναυτική άσκηση  του NATO "Dynamic Mariner 23"  βρίσκεται σε εξέλιξη στη Μεσόγειο Θάλασσα. Αυτή η πολυεθνική άσκηση αντιπροσωπεύει μια συνεργατική προσέγγιση ασφάλειας μεταξύ των 14 συμμαχικών χωρών που συμμετέχουν.

 

 
 
 


Με επικεφαλής τη Συμμαχική Ναυτική Διοίκηση του ΝΑΤΟ (MARCOM), η άσκηση  "Dynamic Mariner 23
 είναι ζωτικής σημασίας εκπαίδευση για το Ιταλικό Ναυτικό, καθώς προετοιμάζεται να αναλάβει το Ναυτικό στοιχείο της Δύναμης Αντίδρασης του ΝΑΤΟ (NRF/M) από την Τουρκία το 2024.

Η NRF είναι μια εξαιρετικά έτοιμη και τεχνολογικά προηγμένη πολυεθνική δύναμη που περιλαμβάνει στοιχεία χερσαίας, αεροπορικής, θαλάσσιας και Ειδικής Δύναμης Επιχειρήσεων, τα οποία η Συμμαχία μπορεί να αναπτύξει γρήγορα, όποτε και οπουδήποτε χρειαστεί.

Οι συμμετέχοντες στο Exercise Dynamic Mariner θα συμμετάσχουν σε ένα ευρύ φάσμα εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, όπως ανθυποβρυχιακός πόλεμος, αντιαεροπορικός πόλεμος, αμφίβιες επιχειρήσεις, αντίμετρα ναρκών και άλλες.

Οι δυνατότητες θα δοκιμαστούν σε πολλούς τομείς - αέρα, ξηρά και θάλασσα, καθώς και στον ασύμμετρο χώρο μάχης, συμπεριλαμβανομένου του κυβερνοπολέμου.

Η άσκηση θα περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα ναυτικών μέσων - περίπου 30 πολεμικά πλοία, συμπεριλαμβανομένου ενός ιταλικού αεροπλανοφόρου, υποβρυχίων, ελικοπτέρων και αεροσκαφών, συμπεριλαμβανομένων Harriers και F-35B Lightning II Joint Strike Fighters, καθώς και περισσότερους από 6.000 στρατιώτες, αξιωματικούς επιτελείου και παρατηρητές από συνολικά 14 συμμαχικά έθνη – Βέλγιο, Καναδάς, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιταλία, Ολλανδία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Ισπανία, Τουρκία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ηνωμένες Πολιτείες.

Η άσκηση θα πραγματοποιείται  σε ιταλικά χωρικά ύδατα και διεθνή ύδατα στη Μεσόγειο Θάλασσα συμπεριλαμβανομένου του εναέριου χώρου, σε μια εξαιρετικά σημαντική περιοχή για την παγκόσμια θαλάσσια ασφάλεια.

Η άσκηση περιλαμβάνει επίσης τη Μόνιμη Ομάδα Ναρκών του ΝΑΤΟ Δύο (SNMCMG2), μια από τις Μόνιμες Ναυτικές Δυνάμεις του ΝΑΤΟ σε ενεργό υπηρεσία που συμβάλλει στη συλλογική άμυνα της Συμμαχίας σε μόνιμη βάση.

Η άσκηση Dynamic Mariner 23 θα  ολοκληρωθεί στις 6 Νοεμβρίου, αλληλεπικαλύπτεται δε από την άσκηση  "Mare Aperto 23" υπό την ηγεσία της Ιταλίας, το οποίο συνεχίζεται έως τις 17 Νοεμβρίου.

Η συλλογική άμυνα παραμένει η μεγαλύτερη ευθύνη της Συμμαχίας και η αποτροπή αποτελεί βασικό στοιχείο της συνολικής στρατηγικής του ΝΑΤΟ – πρόληψη συγκρούσεων και πολέμου, προστασία των Συμμάχων, διατήρηση της ελευθερίας αποφάσεων και δράσης και υποστήριξη των αρχών και των αξιών που πρεσβεύει.

Με έδρα το Northwood του Ηνωμένου Βασιλείου, η Συμμαχική Ναυτική Διοίκηση του NATO (MARCOM) είναι η κεντρική διοίκηση όλων των ναυτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ. Ο διοικητής της MARCOM είναι ο κύριος ναυτιλιακός σύμβουλος της Συμμαχίας. Όπως και οι αντίστοιχες χερσαίες και αεροπορικές εταιρείες (LANDCOM και AIRCOM), η MARCOM αναφέρεται στη Συμμαχική Διοίκηση Επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ (ACO), η οποία βρίσκεται στο Μονς του Βελγίου.

Κολοσσιαία η  δύναμη αποτροπής ΗΠΑ-ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο

Από τα παραπάνω συνάγεται ότι στην παρούσα φάση βρίσκονται στη Μεσόγειο  συνολικά τέσσερις(4) δυνάμεις κρούσεων αεροπλανοφόρων ΗΠΑ-ΝΑΤΟ , από Μ.Βρετανία-Ιταλία-Ισπανία-ΗΠΑ δημιουργώντας μια τρομακτικής ισχύος αποτρεπτική δύναμη, ικανής να σβήσει από τον χάρτη την Χεζμπολάχ αλλά και το Ιράν.

Αυτός είναι ο λόγος που παρά τις φραστικές απειλές κατά του Ισραήλ, δεν μπαίνούν ολοκληρωτικά σε πόλεμο εναντίον του,

https://www.pentapostagma.gr/