26.11.23

Κακοκαιρία Bettina: Νέο έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ- Άνεμοι έως 10 μποφόρ, καταιγίδες, χιόνια

 

Σε εξέλιξη είναι η κακοκαιρία Bettina, που χθες προκάλεσε προβλήματα λόγω των θυελλωδών ανέμων, ενώ αρκετές περιοχές «ντύθηκαν» στα λευκά

Η ΕΜΥ ανανέωσε το έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που έχει εκδώσει λόγω της κακοκαιρίας Bettina, η οποία συνοδεύεται από πολύ θυελλώδεις ανέμους, κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες, αλλά και χιονοπτώσεις. Υπενθυμίζεται ότι χθες εστάλησαν μηνύματα του 112 σε πολλές περιοχές, τα οποία προειδοποιούσαν για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα και καλούσαν τους πολίτες να αποφύγουν τις μετακινήσεις.

Σήμερα, η ένταση των ανέμων θα φτάσει τα 9 μποφόρ, ενώ πιθανώς οι ριπές τοπικά θα είναι έως 10 μποφόρ. Επίσης, η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση και θα υποχωρήσει κατά 8-10 βαθμούς Κελσίου στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά. Στις υπόλοιπες περιοχές, η θερμοκρασία θα πέσει κατά 4-6 βαθμούς Κελσίου. 

Κακοκαιρία Bettina: Ποιες περιοχές θα επηρεάσει σήμερα 

Σύμφωνα με το νέο έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ για την κακοκαιρία Bettina, σήμερα αναμένονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες

  • Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.
  • Πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και κυρίως στα νότια τμήματα της Κρήτης.
  • Τα ισχυρά φαινόμενα θα παρουσιάσουν σταδιακή εξασθένηση από τις μεσημβρινές ώρες.

Πολύ θυελλώδεις άνεμοι αναμένονται:

  • Στα δυτικά βορειοδυτικοί 8-9 και πιθανώς τοπικά στο Ιόνιο ριπές έως 10 μποφόρ.
  • Στα ανατολικά δυτικοί βορειοδυτικοί 8 τοπικά 9 μποφόρ.
  • Εξασθένηση των ανέμων προβλέπεται από τις απογευματινές ώρες.

Τέλος, χιονοπτώσεις θα σημειωθούν μέχρι το μεσημέρι στα ηπειρωτικά ορεινά, σε ημιορεινές περιοχές της Θράκης, της Μακεδονίας και πρόσκαιρα της Ηπείρου με ενδεικτικό υψόμετρο τα 500-700 μέτρα. Πιθανώς χιόνια να πέσουν σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης.

Ο καιρός σήμερα: Πρόγνωση για όλη την Ελλάδα 

Αναλυτικότερα, σήμερα στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και την ανατολική νησιωτική χώρα αναμένονται νεφώσεις, με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι τοπικά ισχυρά τις πρώτες πρωινές ώρες και σταδιακά θα εξασθενήσουν από το μεσημέρι. 

Στις υπόλοιπες περιοχές προβλέπονται λίγες νεφώσεις, παροδικά αυξημένες, με τοπικές βροχές και κυρίως στα δυτικά μεμονωμένες καταιγίδες. Χιόνια θα πέσουν στα ηπειρωτικά ορεινά, σε ημιορεινές περιοχές της Μακεδονίας της Θράκης και πρόσκαιρα της Ηπείρου με ενδεικτικό υψόμετρο τα 500-700 μέτρα, καθώς και τοπικά σε περιοχές της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης με χαμηλότερο υψόμετρο. 

Η θερμοκρασία θα σημειώσει σημαντική πτώση σε όλη τη χώρα και τις πρώτες πρωινές και βραδινές ώρες θα σημειωθεί παγετός, που στα βόρεια θα είναι τοπικά ισχυρός. Στα βόρεια ηπειρωτικά η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -4 έως 9 βαθμούς, στα κεντρικά και τα νότια από 0 έως 14 βαθμούς, ενώ στη νησιωτική χώρα η μέγιστη θα φτάσει τους 20-21 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές- βορειοδυτικές διευθύνσεις, 7-9 και πιθανώς πρόσκαιρα στα πελάγη έως 10 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση από τις απόγευματινές ώρες.

Αναλυτικά η πρόγνωση καιρού της ΕΜΥ για σήμερα, Κυριακή: 

Μακεδονία, Θράκη 

Καιρός: Στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα, που τις πρώτες πρωινές ώρες θα είναι τοπικά ισχυρά, σταδιακά θα εξασθενήσουν και από το μεσημέρι θα σταματήσουν. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες με πιθανότητα τοπικών βροχών τις πρωινές ώρες και γρήγορη βελτίωση. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και ημιορεινά (ενδεικτικό υψόμετρο τα 500-700 μέτρα) καθώς και σε περιοχές της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκηςμε χαμηλότερο υψόμετρο.
Άνεμοι: Βορειοδυτικοί 6 με 8 και πιθανώς πρόσκαιρα στην κεντρική Μακεδονία έως 9 μποφόρ. Σταδιακή εξασθένηση από το απόγευμα.
Θερμοκρασία: Από 01 έως 09 βαθμούς Κελσίου και στη δυτική Μακεδονία 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες. Τα φαινόμενα βαθμιαία θα περιοριστούν στο Ιόνιο και θα εξασθενήσουν. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και ημιορεινά (ενδεικτικό υψόμετρο τα 500-700 μέτρα) μέχρι το μεσημέρι.
Άνεμοι: Βορειοδυτικοί 7 με 9 και στο Ιόνιο πιθανώς τοπικά έως 10 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση από το μεσημέρι.
Θερμοκρασία: Από 03 έως 14 βαθμούς Κελσίου και στο εσωτερικό της Ηπείρου 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: Λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες μέχρι το μεσημέρι, οπότε θα σημειωθούν τοπικές βροχές και πιθανώς τις πρώτες πρωινές ώρες μεμονωμένες καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά μέχρι το μεσημέρι.
Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 7 με 9 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση μετά το μεσημέρι.
Θερμοκρασία: Από 01 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη 

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και κυρίως στα ανατολικά τις πρώτες πρωινές ώρες μεμονωμένες καταιγίδες. Βαβμιαία βελτίωση από το μεσημέρι.
Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 7 με 9 και στα νότια πιθανώς ως 10 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση από το απόγευμα.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου- Δωδεκάνησα

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα, που τις πρώτες πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους ισχυρά, σταδιακά θα εξασθενήσουν.
Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 7 με 9 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση από το απόγευμα.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 21 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία 

Καιρός: Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις πρωινές ώρες, οπότε θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Λίγες χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά μέχρι το μεσημέρι.
Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 6 με 8 και στα ανατολικά πιθανώς τοπικά έως 9 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση μετά το μεσημέρι.
Θερμοκρασία: Από 00 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός στην Αττική 

Καιρός: Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες μέχρι το μεσημέρι, οπότε είναι πιθανό να σημειωθούν ασθενείς τοπικές βροχές.
Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 6 με 8 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση από το μεσημέρι.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός στη Θεσσαλονίκη 

Καιρός: Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις πρωινές ώρες.
Άνεμοι: Βορειοδυτικοί 6 με 8 και πρόσκαιρα έως 9 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση από το απόγευμα.
Θερμοκρασία: Από 03 έως 08 βαθμούς Κελσίου.

https://www.lifo.gr