22.11.23

Κατέφτασαν στο Βελιγράδι τα 12 κυπριακά ελικόπτερα Mi-35P τερματίζοντας τον υλικοτεχνικό εφιάλτη της Εθνοφρουράς

 Η Σερβία μπορεί πλέον να τα συντηρήσει κανονικά, αφού διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με τη Ρωσία και δεν επηρεάζεται από τις ευρωπαϊκές κυρώσεις, όχι επίσημα τουλάχιστον

Σύμφωνα με σημερινή δημοσίευση της διάσημης ρωσικής πύλης ειδήσεων Avia-pro, η οποία επικαλείται την Scramble, αναφορές προτείνουν πως ολοκληρώθηκε η μεταφορά 11 ελικοπτέρων μάχης τύπου Mi-35P σοβιετικής προέλευσης από την Κύπρο προς την Σερβία. Η μεταφορά λέγεται πως ολοκληρώθηκε με επιτυχία μετά από τρεις συνολικά πτήσεις ενός αεροσκάφους τύπου An-124-100 της εταιρείας Antonov Airlines.

Τα αεροσκάφη απογειώθηκαν από το αεροδρόμιο της Πάφου στη Κύπρο και έφτασαν στην σερβική στρατιωτική αεροπορική βάση Batajnica στο Βελιγράδι. Η όλη διαδικασία διήρκησε από τις 19 μέχρι και τις 21 Νοεμβρίου, λένε οι αναφορές.

Να σας υπενθυμίσουμε πως αυτά τα ελικόπτερα τα αγόρασαν οι Σέρβοι για τον στρατό τους από την Εθνοφρουρά της Κύπρου. Οι Κύπριοι με την σειρά τους είχαν αγοράσει 12 μονάδες ελικοπτέρων Mi-35P από τη Ρωσία το 2001, ωστόσο ένα από αυτά χάθηκε στο παρελθόν. 

Η απόφαση να πουλήσει η Εθνοφρουρά τα ελικόπτερά της στην Σερβία ήταν σχεδόν μονόδρομος, μιας και είναι αδύνατο για τον κυπριακό στρατό να τα συντηρήσει εξαιτίας ων κυρώσεων που έχει επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση στη Ρωσία σε στρατιωτικό-τεχνικό επίπεδο. Έτσι, από το 2014 δεν επιτρέπονται τέτοιου είδους συνεργασίες μεταξύ Λεμεσού και Μόσχας, πράγμα που μετέτρεψε τα ελικόπτερα σε έναν υλικοτεχνικό εφιάλτη για την Εθνοφρουρά.

Την λύση στο πρόβλημα ήρθε να δώσει η Σερβία, η οποία διατηρεί διαχρονικά καλές σχέσεις με τη Μόσχα και επιχειρεί ήδη ένα μεγάλο οπλοστάσιο ρωσικών και σοβιετικών συστημάτων και όπλων. Η Σερβία μπορεί να συντηρήσει τα Mi-35P και επωφελήθηκε από την αγορά σε προνομιακή τιμή (μιας και είναι μεταχειρισμένα) από την Εθνοφρουρά, ενώ επιβεβαιώθηκαν για άλλη μία φορά οι εξαιρετικές σχέσεις μεταξύ Σερβίας-Ελλάδας-Κύπρου.

Όσον αφορά την ολοκλήρωση της μεταφοράς τους στην βαλκανική χώρα, μέχρι στιγμής δεν έχουν αποκαλυφθεί περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την άφιξη των Mi-35P στο Βελιγράδι.

Ποιο Είναι το Ελικόπτερο Mi-35P;

Το σοβιετικό ελικόπτερο Mi-35 είναι επί τους ουσίας η έκδοση/ονομασία εξαγωγής του σοβιετικού επιθετικού ελικοπτέρου Mil Mi-24, το οποίο στο ΝΑΤΟ αποκαλείται Hind.

Η έκδοση Mi-35P Phoenix είναι σχεδιασμένη στη βάση της έκδοσης Mi-24P, μία έκδοση η οποία αναπτύχθηκε από την εμπειρία των Σοβιετικών στο Αφγανιστάν. Σύμφωνα με τους Ρώσους το αεροσκάφος επιδεικνύει εξαιρετική ταχύτητα, δυνατότητες μάχης αλλά και μεταφορών στο πεδίο της μάχης και μεγάλη αναλογία απόδοσης/τιμής. 

Το αεροσκάφος μπορεί να αναλάβει αποστολές εναέριας αναγνώρισης, αναζήτησης και εμπλοκής με τεθωρακισμένα ή μη οχήματα κλπ.

https://www.pentapostagma.gr