1.10.23

Τουρκία: Το PKK ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση αυτοκτονίας στην Άγκυρα

 

Το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση αυτοκτονίας που εξαπολύθηκε σήμερα το πρωί στην Άγκυρα, μπροστά από το κτίριο του υπουργείου Εσωτερικών.

«Μια πράξη θυσίας διαπράχθηκε εναντίον του τουρκικού υπουργείου Εσωτερικών από μια ομάδα που συνδέεται με την Ταξιαρχία μας των Αθανάτων», ανέφερε η ένοπλη ομάδα στο μέσο ενημέρωσης ANF που πρόσκειται στην κουρδική οργάνωση.

Το PKK χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία και από πολλές χώρες της Δύσης.

Ερντογάν μετά την επίθεση: Οι τρομοκράτες δεν θα πετύχουν ποτέ τους σκοπούς τους

«Οι τρομοκράτες δεν θα επιτύχουν ποτέ τους σκοπούς τους», δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν λίγες ώρες μετά την βομβιστική επίθεση στο υπουργείο Εσωτερικών της χώρας και καταδίκασε την τρομοκρατική επίθεση.

«Οι κακούργοι που απειλούν την ειρήνη και την ασφάλεια των πολιτών (της Τουρκίας) δεν πέτυχαν τους σκοπούς τους και δεν θα τους επιτύχουν ποτέ», είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από το κοινοβούλιο – μετά τον τραυματισμό δύο αστυνομικών στην επίθεση, κατά την οποία οι δύο δράστες σκοτώθηκαν.

«Η Τουρκία δεν περιμένει πλέον τίποτα από την Ευρωπαϊκή Ένωση που μας έκανε να υπομένουμε στην πόρτα της 40 χρόνια», είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Τούρκος πρόεδρος.

«Τηρήσαμε όλες τις υποσχέσεις που έχουμε δώσει στην ΕΕ, όμως εκείνοι δεν τήρησαν σχεδόν καμία δική τους», είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την έναρξη της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου, προσθέτοντας πως δεν πρόκειται να ανεχθεί «νέες απαιτήσεις ή όρους στη διαδικασία ένταξης» της Τουρκίας.

Σημειώνεται πως το πρωί της Κυριακής ένα βανάκι με 2 τρομοκράτες σταμάτησε έξω από το κτήριο του υπουργείου Εσωτερικών στην Άγκυρα και στη συνέχεια οι δύο δράστες έριξαν ρουκέτα με ένα αντιαρματικό όπλο τύπου LAV.

Τουρκία, Άγκυρα, Έκρηξη, Κοινοβούλιο, Υπουργείο Εσωτερικών

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση της Τουρκίας (TRT), η Λεωφόρος Ατατούρκ έκλεισε για την κυκλοφορία λόγω της έκρηξης που ακούστηκε σε σημείο κοντά στην περιοχή Τζανκάγια. Μάλιστα, ειδικές μονάδες της τουρκικής Αστυνομίας έφτασαν στο σημείο. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία, καθώς και ιατρικές ομάδες έχουν σπεύσει στην περιοχή.

Πριν από την τελετή για την έναρξη του δεύτερου νομοθετικού έτους της 28ης θητείας της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης ακούστηκαν εκρήξεις και πυροβολισμοί στη Λεωφόρο Ισμέτ Ινονού, όπου βρίσκονται το Κοινοβούλιο και τα υπουργεία.

Τουρκία, Άγκυρα, Έκρηξη, Κοινοβούλιο, Υπουργείο Εσωτερικών

Ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, Αλί Γιερλίκαγια, ανέφερε σε δήλωσή του ότι «υπήρξε τρομοκρατική βομβιστική επίθεση κατά του Υπουργείου Εσωτερικών» και ότι «ένας από τους τρομοκράτες αυτοπυρπολήθηκε και ο άλλος εξουδετερώθηκε από τις δυνάμεις Ασφαλείας».

Τουρκία, Άγκυρα, Έκρηξη, Κοινοβούλιο, Υπουργείο Εσωτερικών

Μάλιστα, ο κ. Γιερλίκαγια ανέφερε: «Γύρω στις 09:30, δύο τρομοκράτες που ήρθαν με ένα ελαφρύ επαγγελματικό όχημα μπροστά από την πύλη εισόδου της Γενικής Διεύθυνσης Ασφαλείας του Υπουργείου Εσωτερικών, διέπραξαν βομβιστική επίθεση. Ο ένας από τους τρομοκράτες αυτοπυρπολήθηκε και ο άλλος τρομοκράτης εξουδετερώθηκε. Κατά την έναρξη των πυροβολισμών, δύο αστυνομικοί μας τραυματίστηκαν ελαφρά. Εύχομαι στους ήρωές μας ταχεία ανάρρωση. Ο αγώνας μας θα συνεχιστεί αμείλικτα μέχρι να εξουδετερωθεί και ο τελευταίος τρομοκράτης».