6.10.23

Σουηδία: Drone ταυτοποίησης προσώπων κατά των συμμοριών


Από Charles Szumski  | Μεταφρασμένο από Μαριάνθη Πελεκανάκη
Η Σουηδία σχεδιάζει να λάβει ,περισσότερο εξοπλισμό για την καλύτερη αντιμετώπιση της εγκληματικότητας των συμμοριών, με την κυβέρνηση να υπόσχεται στην αστυνομία επιπλέον 2.500 κάμερες για το επόμενο έτος και να επιτρέπει τη χρήση της face ID, την ευκολότερη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών και εξωτερικών καμερών, δήλωσε ο Σουηδός υπουργός Δικαιοσύνης Gunnar Strömmer σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη.
Η Σουηδία πρόκειται να ξεκινήσει μια νέα «επίθεση με κάμερες» για την αντιμετώπιση του εγκλήματος των συμμοριών, καθώς οι πυροβολισμοί και οι βομβιστικές επιθέσεις μεταξύ αντίπαλων συμμοριών συνεχίζουν να συγκλονίζουν το άλλοτε ειρηνικό βόρειο βασίλειο.
«Οι κάμερες είναι εξαιρετικά σημαντικές σε μια κατάσταση όπως αυτή», δήλωσε ο Strömmer.
Συνολικά, τα κόμματα του δεξιού συνασπισμού (Μετριοπαθείς, Χριστιανοδημοκράτες και Φιλελεύθεροι) θέλουν η αστυνομία να διαθέτει 2.500 κάμερες το επόμενο έτος, αντί του προηγούμενου στόχου των 1.600, με τον υπουργό να προσθέτει ότι θα πρέπει να χορηγηθούν επιπλέον κάμερες.
Με άλλα λόγια, αυτό σημαίνει πενταπλασιασμό του αριθμού των καμερών από την ανάληψη των καθηκόντων της νέας κυβέρνησης, πρόσθεσε ο Strömmer.
«Σε μια κατάσταση όπου όλο και λιγότεροι άνθρωποι τολμούν να μιλήσουν στην αστυνομία, η ανάγκη για τεχνικά αποδεικτικά στοιχεία είναι ζωτικής σημασίας και ήδη γνωρίζουμε ότι οι κάμερες είναι εξαιρετικά σημαντικές», δήλωσε.
Εάν περάσουν οι αλλαγές στο νόμο, η αστυνομία θα μπορεί να κάνει μεγαλύτερη χρήση του face ID με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης, προκειμένου να διευκολυνθεί ο εντοπισμός εγκληματιών, όπως τα μέλη συμμοριών. Η κυβέρνηση θέλει επίσης να καταστήσει την αυτόματη αναγνώριση πινακίδων κυκλοφορίας εργαλείο της αστυνομίας.
Σύμφωνα με τις προτεινόμενες αλλαγές στο νόμο, θα έχουν επίσης περισσότερες δυνατότητες να χρησιμοποιούν μη επανδρωμένα αεροσκάφη και άμεση πρόσβαση σε εξωτερικές κάμερες, όπως οι οδικές κάμερες της Σουηδικής Υπηρεσίας Μεταφορών.
Το CCTV έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό στην καταπολέμηση του σοβαρού εγκλήματος σε άλλες χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, λέει ο βουλευτής των Φιλελευθέρων Martin Melin, ο οποίος υποστηρίζει το μέτρο για περισσότερες κάμερες.
«Δεν νομίζω ότι οι άνθρωποι ανησυχούν για το αν θα τους βιντεοσκοπήσουν, αλλά ανησυχούν για το αν θα ανατιναχθεί το σπίτι τους ή αν θα τους πυροβολήσουν ενώ ψωνίζουν», δήλωσε στον Τύπο.

Πηγή: euractiv.gr

Πηγή: i-epikaira.blogspot.com