3.10.23

Νίκος Σκουλάς: Απεβίωσεν ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ

ΝΙΚΟΣ ΣΚΟΥΛΑΣ
Εκλεκτή και σπάνια προσωπικότητα. Επί των ημερών του ώς Προέδρου του ΕΟΤ, ο τουρισμός γνώρισε τη ΧΡΥΣΗ ΕΠΟΧΗ του και όλες οι σχετιζόμενες Υπηρεσίες απέδιδαν  ενσυνείδητα το ανώτερο των δυνατοτήτων τους. Ευγενέστατος, απλός με τη καλοσύνη ζωγραφισμένη στο πρόσωπό του, προσέφερε τεράστιο έργο στη πατρίδα του. Δυστυχώς κανένα "κανάλι" της προκοπής δεν αναφέρθηκε στη μεγάλη αυτή απώλεια, παρά μόνο τι έκανε και τι έλεγε  ο νέος  αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ....!
Η Efenpress εύχεται στον αξέχαστο συνεργάτη και φίλο της ΑΙΩΝΙΑ του η ΜΝΗΜΗ και ανάλαφρο το χώμα που τον σκεπάζει.

EFENPRESS


Πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού τη δεκαετία του 1980

Απεβίωσε σε ηλικία 89 ετών ο Νίκος Σκουλάς, που διετέλεσε υπουργός κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, αλλά και πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού τη δεκαετία του 1980. Το τελευταίο διάστημα αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας.

Τη θλίψη του εξέφρασε ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, ο οποίος στο συλλυπητήριο μήνυμά του ανέφερε: «Προσωπικότητα μοναδική, άνθρωπος οραματικός, τολμηρός και συνεπής. Ο Νίκος Σκουλάς αφήνει ισχυρό αποτύπωμα στην πολιτική ιστορία της Κρήτης και της Ελλάδας. Τα Ανώγεια η γενέτειρά του, το Ηράκλειο και η Κρήτη, τον αποχαιρετούν με το σεβασμό που του αξίζει. Ως κορυφαίος στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, ως υπουργός Τουρισμού, ως γενικός γραμματέας του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού και ως υπουργός Αναπληρωτής Εθνικής Οικονομίας, κατάφερε να διακριθεί για το ήθος, την ακεραιότητα του χαρακτήρα του και την επιμονή για προσφορά. Προσωπικά, τον ευχαριστώ για τις πολύτιμες συμβουλές και την εμπιστοσύνη. Ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένειά του. Αιωνία του η μνήμη».

Ο Νικόλαος Σκουλάς ήταν από τα ιδρυτικά μέλη του ΠΑΣΟΚ το 1974. Γεννήθηκε στις 18 Αυγούστου 1934 στα Ανώγεια Μυλοποτάμου στην Κρήτη. Ήταν παντρεμένος με τη Λουίζ Μαβίλ, απέκτησαν δύο κόρες και έναν γιο.

Σπούδασε Οικονομικά και Διοίκηση Επιχειρήσεων στον Καναδά και εργάστηκε ως ανώτερο στέλεχος επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα με ειδίκευση στη διακίνηση και εμπορία τροφίμων και στις τουριστικές δραστηριότητες.

Κατά τη διάρκεια της απριλιανής δικτατορίας (1967-1974) υπήρξε εκπρόσωπος του ΠΑΚ στον Καναδά και γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΚ εξωτερικού για τη Βόρεια Αμερική.

Το 1982, διετέλεσε υπεύθυνος στην Γραμματεία Προβληματικών Επιχειρήσεων στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας.

Από τον Αύγουστο του 1982 έως τον Οκτώβριο του 1985, ήταν γενικός γραμματέας του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ).

Τον Σεπτέμβριο του 1987, ανέλαβε για πρώτη φορά κυβερνητικό αξίωμα, ως εξωκοινοβουλευτικός υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας αρμόδιος για τον Τουρισμό.

Μετά το 1989, οπότε αποχώρησε από τις κυβερνητικές ευθύνες, επέστρεψε στον ιδιωτικό τομέα ως σύμβουλος στην αλυσίδα καταστημάτων ΑΒ Βασιλόπουλος και διευθύνων σύμβουλος στη Royal Olympic Cruises.

Το 1995 ίδρυσε την εταιρεία συμβούλων επιχειρήσεων NSA ΑΕ.

Τον Ιούνιο του 1996 ορίστηκε γενικός συντονιστής στο Εθνικό Συμβούλιο Τουρισμού που συστάθηκε από την υπουργό Ανάπτυξης Βάσω Παπανδρέου.

Το Μάρτιο του 1997 αντικατέστησε τον παραιτηθέντα Β. Κουρτέση και ανέλαβε εκ νέου γενικός γραμματέας του ΕΟΤ, θέση στην οποία παρέμεινε έως το καλοκαίρι του 1998.

Το Φεβρουάριο του 1999 ανέλαβε πρόεδρος της Λέσχης Φίλων του Ελαιολάδου (Φίλαιος).

Το Φεβρουάριο του 2001 τοποθετήθηκε πρόεδρος της εταιρείας NSA ΑΕ.

Το 2011 παρουσίασε το βιβλίο του «Ηγεσία, Μάνατζμεντ, Ομαδικότητα – Το Τρίπτυχο της Επιτυχίας».

Θήτευσε ως:

Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας (Τουρισμού) από 23/09/1987 έως 22/06/1988

Αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας από 22/06/1988 έως 02/07/1989.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ