4.10.23

Η χώρα σύρεται σε διαπραγματεύσεις με την Τουρκία υπό πίεση - Καρφιά από τις ΗΠΑ προς ΝΔ και ΠΑΣΟΚ


«Συστημένα» από τις ΗΠΑ προς ΝΔ – ΠΑΣΟΚ για συμφωνία-εξπρές με την Τουρκία
Τι κρύβεται πίσω από το δημοσίευμα των «New York Times» για επαφές υπουργών με κινεζικές εταιρείες, οι οποίες εντοπίσθηκαν μέσω υποκλοπών από την Λιθουανία – Ο κ. Μητσοτάκης πραγματικός αποδέκτης του γράμματος, όχι ο Άδωνις – Γιατί εθορυβήθησαν και στην Χαριλάου Τρικούπη.
Η ΧΩΡΑ ΜΑΣ έχει σαφή προσανατολισμό να συμπορεύεται με την Δύση, και κυρίως με τις Ηνωμένες Πολιτείες, και τούτο δεν έχει αμφισβητηθεί από καμμία μεταπολεμική κυβέρνηση. Στην πράξη όμως η χώρα διατηρούσε δυνατότητες ευελιξίας. Φαίνεται όμως ότι όσον αφορά στην Κίνα, τα περιθώρια ξεπεράσθηκαν. Αυτό αποκαλύπτει η προσεκτική ανάγνωσις –και κυρίως μεταξύ των γραμμών– του δημοσιεύματος των «New York Times» που αποκαλύπτει την δυσαρέσκεια της αμερικανικής πλευράς (ανεξαρτήτως του εάν ο Πρόεδρος είναι Ρεπουμπλικανός ή Δημοκρατικός) για τα «περιθώρια» που έχουμε αφήσει στην Κίνα. Για κάποια «δωράκια» που εδέχθησαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι και για την αλλοίωση-χαλάρωση της συμφωνίας που θα έπρεπε να απαγορεύει κάθε συναλλαγή με την εταιρεία Huawei, την οποία θεωρεί η Ουάσιγκτων δούρειο ίππο της διαρκούς κινεζικής κυβερνοεπιθέσεως. Και το πλέον «ηχηρό» μήνυμα ήταν η σιγή του εμπλεκομένου υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, ο οποίος ηρνήθη να σχολιάσει τις πληροφορίες της αμερικανικής εφημερίδος. Το θέμα όμως δεν είναι απλά οι δραστηριότητες της κινεζικής εταιρείας.
Είναι το γεγονός, ότι οι αποκαλύψεις αυτές γίνονται μοχλός πιέσεως προς την Ελλάδα, η οποία ευρίσκεται προ μίας κρισίμου διαπραγματεύσεως με την Τουρκία. Οι ΗΠΑ, που ως γνωστόν, επιθυμούν διακαώς την όπως-όπως διευθέτηση των ζητημάτων που οξύνουν τις σχέσεις δύο συμμάχων τους, δείχνουν με αυτόν τον τρόπο, στέλνοντας ένα ιδιότυπο «συστημένο μήνυμα», ότι μπορούν να «εκβιάσουν», ώστε η διευθέτησις να είναι ταχυτάτη, να είναι «εξπρές». Και το «συστημένο» δεν απευθύνεται μόνον στην Κυβέρνηση, ένας κορυφαίος υπουργός της οποίας (Άδωνις Γεωργιάδης) αναφέρεται στο δημοσίευμα ως αποδέκτης αναρμόστων προς το αξίωμά του δώρων, αλλά και στο ΠΑΣΟΚ. Και δεν είναι η Εύα Καιλή, την οποία μαζί με την Μαρία Σπυράκη, αναφέρουν οι «New York Times», που ανησυχούν το ΠΑΣΟΚ. Οι φόβοι πηγαίνουν υψηλότερα. Ζητήματα φερομένων επαφών του κ. Ανδρουλάκη με την Κίνα έχουν αναφερθεί στον Τύπο προ έτους ως υπαινιγμός. Και θρυλείται ότι πυροδότησαν την παρακολούθησή του και την υποκλοπή των επικοινωνιών του από λιθουανικές μυστικές υπηρεσίες. Λιθουανικές μυστικές υπηρεσίες αναφέρονται και πάλι να συλλέγουν τις πληροφορίες για τις δραστηριότητες της Huawei. Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι για λογαριασμό της CIA ενεργούσαν οι Λιθουανοί.
Καταδεικνύεται όμως ότι όσες νομοθεσίες και αν ψηφίζει μια χώρα για την απαγόρευση λογισμικών υποκλοπής, οι κερκόπορτες είναι ανοικτές. Όλοι μπορεί να παρακολουθούνται από την άλλη άκρη της γης. Αυτή είναι μία όψις της τεχνολογίας. Αυτό όμως που μπορεί να κάνει μια αμερικανική υπηρεσία μέσω Λιθουανίας, θέλει η Ουάσιγκτων να το περιορίσει για την Κίνα και για την αιχμή του δόρατός της, την εταιρεία Huawei. Στην πραγματικότητα λοιπόν, στο δημοσίευμα, μπορεί να αναφέρει το όνομα του Άδωνι Γεωργιάδη, το μήνυμα όμως απευθύνεται προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Στο δημοσίευμα μπορεί να αναφέρεται το όνομα της Εύας Καιλή, το μήνυμα όμως απευθύνεται προς τον Νίκο Ανδρουλάκη.
Θυμίζουμε τι ακριβώς ανέφεραν οι «New York Times» για την περίφημη διαπραγμάτευση και την αφαίρεση στοιχείων από αυτήν: «Το 2020, όταν ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο οδήγησε μια αντιπροσωπεία των ΗΠΑ στην Ελλάδα για να ολοκληρώσει μια συμφωνία τεχνολογίας και επιστήμης μεταξύ των χωρών, τα στελέχη της Huawei συζήτησαν να υπάρχει κάποιος κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων για να βοηθήσει στην άρση των αναφορών στην κυβερνοασφάλεια και τις κινεζικές εταιρείες».
«Συζητήσαμε με τον Άδωνι και το βγάλαμε» έγραψε ο κ. Ταμβακίδης σε συνάδελφό του αρκετούς μήνες μετά την σύνοδο κορυφής. «Ο κ. Ταμβακίδης ανεφέρετο στον Άδωνι Γεωργιάδη, ανώτερο Έλληνα υπουργό, που κάθισε δίπλα στον κ. Πομπέο για να υπογράψει την συμφωνία του 2020 στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Το εάν ο κ. Γεωργιάδης επηρέασε τις διαπραγματεύσεις υπέρ της Huawei είναι ασαφές, αλλά η εταιρεία είχε καλλιεργήσει μια σχέση μαζί του για χρόνια, σύμφωνα με τα εσωτερικά αρχεία και τις δημόσιες πληροφορίες. Οι υπάλληλοι της Huawei συζήτησαν πως ο κ. Γεωργιάδης, που ήταν τότε υπουργός Αναπτύξεως, λάμβανε συσκευές από την εταιρεία ενώ ειργάζετο ως κυβερνητικός. Δημοσίευσε επίσης φωτογραφίες από τις επισκέψεις του στα γραφεία και τις εκδηλώσεις της Huawei στα μέσα κοινωνικής δικτυώσεως.
Η μη δεσμευτική συμφωνία του 2020 που υπεγράφη από τον κ. Πομπέο και Έλληνες αξιωματούχους, η οποία στόχευε στην ενίσχυση της τεχνολογικής και επιστημονικής συνεργασίας, δεν ανέφερε τελικά την κυβερνοασφάλεια ή τις κινεζικές εταιρείες». Και βεβαίως η κορωνίς είναι η επομένη φράσις του δημοσιεύματος: «Ο κ. Πομπέο αρνήθηκε να σχολιάσει». Το τι σημαίνει αυτό, το γνωρίζουν πολύ καλά και ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Ανδρουλάκης… Τις συνέπειες, δυστυχώς, δεν θα τις υποστούν μόνον οι πολιτικοί αρχηγοί. Θα τις υποστεί η χώρα, η οποία σύρεται σε διαπραγματεύσεις με την Τουρκία υπό πίεσιν, η οποία για δύο τουλάχιστον από τα μεγάλα κόμματα γίνεται ασφυκτική…

Πηγή: estianews.gr

Πηγή: i-epikaira.blogspot.com