19.10.23

Ο ηγέτης της τουρκικής Χεζμπολάχ καλεί σε "τζιχάντ κατά Εβραίων" - Η ραγδαία άνοδος της οργάνωσης


Ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης της υποστηριζόμενης από το Ιράν Χεζμπολάχ της Τουρκίας, Εντίπ Γκιουμούς, που είναι φυσικά και σύμμαχος της κυβέρνησης του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έκανε πρόσφατα δημόσια έκκληση για παγκόσμια τζιχάντ εναντίον του Ισραήλ, οδηγώντας σε ανησυχίες για την ασφάλεια των εβραϊκών κοινοτήτων τόσο εντός όσο και εκτός Τουρκίας.
Σε μια δήλωση που δημοσιεύθηκε στις 13 Οκτωβρίου από το İlke Haber Ajansı (Ilke News Agency, ILKHA), ένα μέσο ενημέρωσης που συνδέεται με τη Χεζμπολάχ, ο Γκιουμούς προέτρεψε: "Βιαστείτε για τζιχάντ. Ελάτε στη τζιχάντ και ελάτε στη σωτηρία. Ειδικά όσοι είστε γείτονες και κοντά στα εδάφη της Παλαιστίνης, μην αφήνετε τους αδερφούς μας από τη Γάζα σε ησυχία. Κάντε τα σύνορα να μην έχουν νόημα, χυθείτε μέσα και ενωθείτε με τους Παλαιστίνιους τζιχαντιστές αδελφούς σας". Τόνισε επίσης ότι όλοι οι μουσουλμάνοι σε όλο τον κόσμο πρέπει να βρουν ένα μέσο για να συνεισφέρουν στην υπόθεση των τζιχαντιστών. "Πολεμήστε ώμο προς ώμο με τους μουτζαχεντίν ενάντια στον σιωνιστικό εχθρό, και όσοι δεν έχουν ευκαιρία να πολεμήσουν, όσοι είναι υπό δυσμενείς συνθήκες, θα πρέπει να προσπαθήσουν να δημιουργήσουν ευκαιρίες και συνθήκες [για μάχη]", πρόσθεσε. "Γίνετε σαν τις Ταξιαρχίες Izz ad-Din al-Qassam και εμφυσήστε φόβο στις καρδιές τους", προέτρεψε ο Γκιουμούς.
Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ ζήτησε επίσης τον οπλισμό των τζιχαντιστών στην Παλαιστίνη και τόνισε τη σημασία της φροντίδας των οικογενειών που μπορεί να αφήσουν πίσω.
Ο Γκιουμούς επέκρινε όσους ισχυρίζονται ότι η Χαμάς και η Ισλαμική Τζιχάντ ελέγχονται από την ισχύ των ΗΠΑ και του Ισραήλ, υποστηρίζοντας ότι μια τέτοια σκέψη είναι αμαρτία επειδή αποτυγχάνει να αναγνωρίσει τη δύναμη και τη θεϊκή βοήθεια του Αλλάχ. "Με τη θέλησή Του, το διάταγμά Του και την εντολή Του "Γίνε", όλα μπορούν να αλλάξουν σε μια στιγμή, να ανατραπούν. Πολλές φορές, μια μικρή και αδύναμη ομάδα έχει επικρατήσει έναντι μιας μεγάλης και ισχυρής. Προετοιμαστείτε, ενταχθείτε στην τζιχάντ, αναζητήστε τρόπους συμμετοχής και μετά εμπιστεύθείτε τον Αλλάχ", δήλωσε. "Ως οργάνωση Χεζμπολάχ, δηλώνουμε σε ολόκληρο τον κόσμο ότι με τον πλούτο, τη ζωή και το αίμα μας, στεκόμαστε στο πλευρό των παλαιστίνιων αδελφών μουτζαχίντ, της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ. Δηλώνουμε ότι θα παρέχουμε κάθε είδους υλική και πνευματική υποστήριξη εντός των δυνατοτήτων μας", αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Απευθυνόμενος στις μουσουλμάνες γυναίκες, ο Γκιουμούς τις ενθάρρυνε να μεγαλώσουν τα παιδιά τους ως τζιχαντιστές και τις προέτρεψε να κάνουν περισσότερα παιδιά, λέγοντας: "Οι αδερφές σας στην Παλαιστίνη γεννούν πολλά παιδιά για να γίνουν μάρτυρες στο δρόμο του Αλλάχ, δύο ή τρεις εν μια στιγμή". Το κάλεσμα του ανώτατου θρησκευτικού ηγέτη της Χεζμπολάχ έχει σημαντικό βάρος λόγω του τεράστιου δικτύου και των πόρων που διαθέτει η οργάνωση και αποτελεί σοβαρή απειλή όχι μόνο για τους Εβραίους αλλά και για τους Μουσουλμάνους που αντιτίθενται στις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς. Δεδομένης της ιστορίας της οργάνωσης στη βία και τη συμμετοχή σε πολλαπλούς φόνους, το κάλεσμα του θρησκευτικού ηγέτη, το οποίο θεωρείται θρησκευτικό διάταγμα που απαιτεί αδιαμφισβήτητη υπακοή, θα πρέπει πράγματι να σημάνει συναγερμό για τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου.
Ποιος είναι ο Εντίπ Γκιουμούς
Ο Γκιουμούς, ένας 65χρονος Τούρκος υπήκοος κουρδικής καταγωγής, έλαβε εκπαίδευση από τις ιρανικές υπηρεσίες πληροφοριών και έχει συνάψει συμμαχία με τον Ερντογάν. Δεν έχει μόνο συναντηθεί με τον ανώτατο θρησκευτικό ηγέτη του Ιράν, Αλί Χαμενεΐ, αλλά έχει επίσης συνεργαστεί στενά με τον Αλί Ακμπάρ Βελαγιατί, τον ανώτερο σύμβουλο του Χαμενεΐ.
Το 2010 ο Γκιουμούς διέφυγε από την Τουρκία μετά την αποφυλάκισή του, εν αναμονή της δίκης και έκτοτε είναι φυγάς. Παρά το γεγονός ότι βρίσκεται σε φυγή, η οργάνωσή του γνώρισε σημαντική ανάπτυξη, κυρίως λόγω της προστασίας που του παρείχε η κυβέρνηση Ερντογάν, η οποία του επέτρεψε να συνεχίσει να διευθύνει τη Χεζμπολάχ από την άγνωστη τοποθεσία του. Η οργάνωση είχε εμπλακεί σε δεκάδες δολοφονίες και δολοφονίες στο παρελθόν.
Η Χεζμπολάχ στην Τουρκία
Παρά το γεγονός ότι η Χεζμπολάχ έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική ομάδα στην Τουρκία, χαίρει πολιτικής προστασίας από την κυβέρνηση Ερντογάν. Μερικά από τα μέλη του, ακόμη και αυτά που εκτίουν ισόβια κάθειρξη για φόνο, κατάφεραν να εξασφαλίσουν την απελευθέρωσή τους από τη φυλακή με την υποστήριξη της κυβέρνησης.
Επιπλέον, δεν έχει γίνει καμία σημαντική ενέργεια επιβολής του νόμου κατά του δικτύου Χεζμπολάχ στην Τουρκία την τελευταία δεκαετία, πράγμα που επιτρέπει στην οργάνωση να λειτουργεί ελεύθερα σε διάφορα τμήματα της τουρκικής κοινωνίας. Αυτή η κατάσταση εγείρει ανησυχίες σχετικά με την επιβολή αντιτρομοκρατικών μέτρων και την επιρροή της οργάνωσης στη χώρα.
Το HÜDA-PAR, το πολιτικό σκέλος της Χεζμπολάχ, σχημάτισε επίσημα συμμαχία με το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του προέδρου Ερντογάν στις εκλογές της 14ης Μαΐου. Σε μια σημαντική εξέλιξη, τρία μέλη της Χεζμπολάχ έγιναν για πρώτη φορά βουλευτές στο τουρκικό κοινοβούλιο, διεκδικώντας το εισιτήριο του AKP. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο Ερντογάν πραγματοποίησε ενεργά εκστρατεία σε διάφορες πόλεις και κωμοπόλεις μαζί με τον ηγέτη του HÜDA-PAR Zekeriya Yapıcıoğlu, υποδεικνύοντας μια στενή πολιτική σύνδεση μεταξύ των δύο ομάδων.
Η τουρκική Χεζμπολάχ αποτελείται κυρίως από Κούρδους και έχει σημαντική παρουσία σε ορισμένα τμήματα του κουρδικού πληθυσμού της Τουρκίας, ιδιαίτερα στα θρησκευτικά και συντηρητικά τμήματα. Η συμμαχία μεταξύ του Προέδρου Ερντογάν και της Χεζμπολάχ ξεκίνησε με μια μυστική συμφωνία το 2014, όπου υποσχέθηκε εκλογική υποστήριξη για την απελευθέρωση τρομοκρατών της Χεζμπολάχ, συμπεριλαμβανομένων των διαβόητων δολοφόνων που εκτίουν ισόβια κάθειρξη για τη δολοφονία 91 ανθρώπων κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990 και των αρχών του 2000 στην Τουρκία. Αυτή η συμμαχία αναγνωρίστηκε επίσημα φέτος, αναδεικνύοντας την πολιτική συνεργασία μεταξύ των δύο οντοτήτων.
Η Χεζμπολάχ είναι γνωστή για την εξαιρετικά οργανωμένη και ιεραρχική της δομή, με το Συμβουλευτικό Σώμα (İstişare Heyeti) υπό την ηγεσία του Γκιουμούς, να λαμβάνει αποφάσεις για όλα τα θέματα. Ο οργανισμός έχει τη δυνατότητα να απευθύνεται σε μεγαλύτερα τμήματα του πληθυσμού χρησιμοποιώντας θρησκευτικά θέματα, όπως περιστατικά όπως το κάψιμο του Κορανίου στην Ευρώπη και το Παλαιστινιακό ζήτημα. Η Χεζμπολάχ έχει σημαντική επιρροή στη διοργάνωση συγκεντρώσεων και διαδηλώσεων σε όλη την Τουρκία, συχνά υπερβαίνοντας το πολιτικό της βάρος σε αυτά τα γεγονότα.
Πρόσφατα, πολλές διαδηλώσεις κατά του Ισραήλ και υπέρ της Χαμάς σε όλη την Τουρκία, ειδικά μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς και την ισραηλινή απάντηση, έχουν συνδεθεί με την οργάνωση Χεζμπολάχ, υποδεικνύοντας τον εξέχοντα ρόλο της στην κινητοποίηση του κοινού αισθήματος για αυτά τα ζητήματα.
Είναι επίσης ανησυχητικό να σημειωθεί ότι οι ηγέτες της Χαμάς, που έχουν βρει καταφύγιο στην Τουρκία, διευκολύνθηκαν από τη Χεζμπολάχ ώστε να εκλεγούν στις πρόσφατες εκλογές, πράγμα που τους δίνει θέση στο τουρκικό κοινοβούλιο, πράγμα που τους επιτρέπει να διαδώσουν το μήνυμά τους και να μοιραστούν την προπαγάνδα τους με το τουρκικό κοινό. Οι βουλευτές της Χεζμπολάχ πήραν ακόμη και τον λόγο στη Γενική Συνέλευση, υποστηρίζοντας τη διακοπή των σχέσεων με το Ισραήλ, την απαγόρευση εισόδου Εβραίων στην Τουρκία και τη στέρηση της τουρκικής υπηκοότητας για τους Εβραίους που κατατάσσονται στις ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις.
Οι διασυνδέσεις της Χεζμπολάχ με το Ιράν έχουν αποκαλυφθεί σε προηγούμενες ποινικές έρευνες, αποκαλύπτοντας ότι το ιρανικό καθεστώς παρείχε όπλα, χρηματοδότηση και εκπαίδευση σε πολλούς μαχητές της Χεζμπολάχ. Αυτοί οι δεσμοί υπογραμμίζουν τις διεθνείς διαστάσεις των επιχειρήσεων της Χεζμπολάχ και τους δεσμούς της με κρατικούς παράγοντες, αυξάνοντας τις ανησυχίες για τις δραστηριότητές της και την επιρροή της πέρα ​​από τα σύνορα της Τουρκίας.
Ίδρυση και δράση εναντίον του PKK
Η Χεζμπολάχ υποστηρίζεται από το Ιράν και επιδιώκει να εγκαθιδρύσει ένα καθεστώς ιρανικού τύπου με μουλάδες στην Τουρκία. Ιδρύθηκε τη δεκαετία του '80, αλλά έκανε όνομα στη δεκαετία του '90, όταν στρατολόγησε κυρίως Κούρδους στη νοτιοανατολική Τουρκία και υποστηρίχθηκε από ορισμένα στοιχεία των τουρκικών υπηρεσιών πληροφοριών, του στρατού και της αστυνομίας ενάντια στο παράνομο PKK.
Ήταν βάναυσοι στις δολοφονίες τους, απήγαγαν μετριοπαθείς μουσουλμάνους και τους εκτελούσαν αφού τους βασάνισαν σε δωμάτια χτισμένα κάτω από οικίες-καταφύγια. Η εξαιρετικά μυστική στρατιωτική πτέρυγα είχε δομηθεί ως ανεξάρτητοι πυρήνες, ικανοί να εκτελούν δολοφονίες και τρομοκρατικές επιθέσεις. Είχε ομάδες τριών ανδρών που εκπαιδεύονταν στον εντοπισμό στόχων, τις τεχνικές επιβίωσης, την κατασκευή βομβών και τη συλλογή πληροφοριών.Ο θάνατος του ηγέτη και το πέρασμα στη αφάνεια
Η ομάδα, ωστόσο, αντιμετώπισε μια τεράστια καταστολή στις αρχές του 2001 μετά τον θάνατο του αρχηγού της, Χουσεΐν Βελιόγλου, σε μια σύγκρουση με την αστυνομία κατά τη διάρκεια επιδρομής σε σπίτι-καταφύγιο στην Κωνσταντινούπολη στις 17 Ιανουαρίου 2000. Ο Βελιόγλου εκπαιδεύτηκε στο Ιράν και ο Γκιούμους το δεξί του χέρι, ήταν υπεύθυνος για επιχειρήσεις στις κυρίως Κουρδικές επαρχίες του Μπάτμαν, του Ντιγιαρμπακίρ και του Μαρντίν.
Συνολικά 2.813 μέλη της Χεζμπολάχ συνελήφθησαν σε αστυνομικές επιχειρήσεις, και πολλά, συμπεριλαμβανομένου του Γκιούμους, δικάστηκαν και καταδικάστηκαν για τρομοκρατικά αδικήματα και οδηγήθηκαν στη φυλακή. Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη δικογραφία της υπόθεσης έδειξαν ότι οι ανώτεροι ηγέτες της Χεζμπολάχ στη δεκαετία του 1980 λειτουργούσαν υπό την επιρροή του Ιρανού αξιωματικού πληροφοριών Esmail Gharajehdaghi, ο οποίος εργαζόταν για το Υπουργείο Πληροφοριών του Ιράν, γνωστό ως Savama εκείνη την εποχή. Ο Γκιουμούς δικάστηκε και καταδικάστηκε, με ποινή ισόβιας κάθειρξης. Ωστόσο, αφέθηκε ελεύθερος το 2010 και έκτοτε παραμένει δραπέτης, με υποψίες ότι κατοικούσε στο Ιράν.
Η Χεζμπολάχ, ως απάντηση στην καταστολή, υιοθέτησε χαμηλό προφίλ και άλλαξε την τακτική της για να επιβιώσει. Αναδιοργανώθηκε διακριτικά κάτω από ποικίλα ιδρύματα, ενώσεις και άλλες οντότητες κατά τις δύο πρώτες θητείες της κυβέρνησης Ερντογάν. Τον Δεκέμβριο του 2012 η ομάδα ίδρυσε το πολιτικό κόμμα HÜDA-PAR με την υποστήριξη της κυβέρνησης Ερντογάν, η οποία επέτρεψε την είσοδο του κόμματος στην πολιτική. Η μυστική συμμαχία, που δημιουργήθηκε τον Μάρτιο του 2014, ενθάρρυνε τη Χεζμπολάχ να είναι πιο επιθετική στην ανοικοδόμηση του δικτύου της.
Επί του παρόντος, η Χεζμπολάχ, με το πολιτικό της κόμμα, τις ενώσεις, τα ιδρύματα, τα μέσα ενημέρωσης, τις φιλανθρωπικές ομάδες και άλλα δίκτυα, επεκτείνεται ραγδαία στην Τουρκία, ιδιαίτερα μεταξύ του κουρδικού πληθυσμού. Επιπλέον, ο όμιλος έχει επεκτείνει την εμβέλειά του σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, υποδηλώνοντας την αυξανόμενη επιρροή και την παρουσία του πέρα ​​από τα σύνορα της Τουρκίας.

Πέτρος Κράνιας capital.gr

Πηγή: i-epikaira.blogspot.com