27.10.23

Οργή στο Ισραήλ για τις δηλώσεις Ερντογάν και πίεση από Αμερικανούς βουλευτές να διακοπούν οι σχέσεις Τουρκίας - Χαμάς


Την οργή του Ισραήλ αλλά και την παρέμβαση Αμερικανών βουλευτών έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις του προέδρου Ερντογάν, ο οποίος νωρίτερα σήμερα Τετάρτη, υποστήριξε πλήρως τη Χαμάς, σημειώνοντας πως δεν είναι εγκληματική οργάνωση και ότι η Τουρκία δεν εγκρίνει τις «φρικαλεότητες» του Ισραήλ. Ο πρόεδρος Ερντογάν σημείωσε μάλιστα πως οι μαχητές της Χαμάς είναι «μια απελευθερωτική ομάδα και μια ομάδα Ιερών Πολεμιστών [Μουτζαχεντίν] που αγωνίζεται για να προστατεύσει τα εδάφη και τους πολίτες της»
ΥΠΕΞ Ισραήλ: Η Χαμάς είναι χειρότερη από το Ισλαμικό Κράτος
Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ αποδοκίμασε κατηγορηματικά τις δηλώσεις Ταγίπ Ερντογάν. «Ακόμη και η προσπάθεια του Τούρκου προέδρου να υπερασπιστεί την τρομοκρατική οργάνωση και οι προκλητικές δηλώσεις του δεν θα αλλάξουν τίποτα από τη φρίκη που είδε ολόκληρος ο κόσμος, ούτε το αδιαμφισβήτητο γεγονός: Η Χαμάς είναι το ίδιο με το Ισλαμικό Κράτος» ανέφερε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ του το ισραηλινό υπουργείο.
«Το Ισραήλ απορρίπτει απολύτως τις ωμές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου για την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Λιόρ Χάιατ. «Η Χαμάς είναι μια ποταπή τρομοκρατική οργάνωση, χειρότερη από το Ισλαμικό Κράτος, που βάρβαρα και σκόπιμα δολοφονεί μωρά, παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένους, αρπάζει αμάχους ομήρους και χρησιμοποιεί τον ίδιο το λαό της ως ανθρώπινες ασπίδες», τόνισε στην ανάρτησή του.Αμερικανοί βουλευτές ζητούν από τον Άντονι Μπλίνκεν να απαιτήσει διακοπή των σχέσεων Τουρκίας - Χαμάς
Την άμεση ανάγκη οι Ηνωμένες Πολιτείες να ασκήσουν πίεση στην Τουρκία προκειμένου να σταματήσει να στηρίζει τις τρομοκρατικές δραστηριότητες της Χαμάς, εκφράζουν Αμερικανοί νομοθέτες σε δικομματική επιστολή που στέλνουν στον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.
Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία ανήκει στον βουλευτή Κρις Πάπας. Στην επιστολή τους οι βουλευτές περιγράφουν αναλυτικά τη διπλωματική, πολιτική, οικονομική και υλικοτεχνική υποστήριξη που η Άγκυρα έχει προσφέρει τα τελευταία χρόνια στη Χαμάς, υποστηρίζοντας ότι οι ΗΠΑ έχουν το ηθικό αλλά και το στρατηγικό καθήκον να χρησιμοποιήσουν κάθε διαθέσιμο εργαλείο για να αποκόψουν την τρομοκρατική οργάνωση από τις βασικές πηγές ενίσχυσης της.
Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την Τουρκία, οι νομοθέτες διατείνονται ότι είναι επιτακτική ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα, καθώς τα υλικά που συρρέουν από τη γειτονική μας χώρα στη Γάζα χρησιμοποιούνται για την κατασκευή των ρουκετών που συνεχίζουν να πλήττουν το Ισραήλ. Ως εκ τούτου, πιστεύουν ότι είναι ασυγχώρητο για μια νατοϊκή χώρα να μην ευθυγραμμίζεται σε ένα τόσο σοβαρό θέμα με τα άλλα μέλη της Συμμαχίας, προτρέποντας έτσι τον Άντονι Μπλίνκεν να απαιτήσει από την Τουρκία να ενεργήσει άμεσα και χωρίς αστερίσκους κατά της Χαμάς.
Ειδικότερα, οι βουλευτές ζητούν από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να απαιτήσει από την τουρκική κυβέρνηση:Να χαρακτηρίσει επίσημα τη Χαμάς ως τρομοκρατική οργάνωση.Να κλείσει το γραφείο της Χαμάς στην Κωνσταντινούπολη και τυχόν συνδεδεμένες οντότητες που δραστηριοποιούνται στην Τουρκία.Να ανακαλέσει την τουρκική υπηκοότητα και να κατασχέσει τα τουρκικά διαβατήρια από αξιωματούχους της Χαμάς στην Τουρκία.Να απελάσει αξιωματούχους της Χαμάς από τη χώρα και να απαγορεύσει την επανείσοδο τους.Να διερευνήσει εάν τυχόν τουρκικές τράπεζες εμπλέκονται στη χρηματοδότηση της Χαμάς, να αναφέρει τα ευρήματα μιας τέτοιας έρευνας στο Κογκρέσο και να επιβάλει κυρώσεις σε όποιες τράπεζες εμπλέκονται σε τέτοια χρηματοδότηση.Να ερευνήσει εάν Τούρκοι αξιωματούχοι συμμετείχαν στην επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου και να αναφέρει τα εν λόγω ευρήματα στο Κογκρέσο.
Την επιστολή υποστηρίζουν το Συμβούλιο Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC), καθώς και οι δεξαμενές σκέψεις Middle East Forum και Foundation for Defense of Democracies.
«Η δήλωσή μου παραποιήθηκε» υποστηρίζει ο γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες
Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, μετά τη σφοδρή κριτική που του άσκησε χθες το Ισραήλ, απέρριψε σήμερα την κατηγορία ότι δικαιολόγησε τις επιθέσεις της Χαμάς, στη δήλωση που έκανε την Τρίτη στο Συμβούλιο Ασφαλείας.
«Είμαι σοκαρισμένος από την παραποίηση της δήλωσής μου εκ μέρους ορισμένων (…) σαν να δικαιολογούσα τις τρομοκρατικές ενέργειες της Χαμάς. Αυτό είναι λάθος. Είπα το αντίθετο», είπε σε δημοσιογράφους ο επικεφαλής του ΟΗΕ, χωρίς να κατονομάσει το Ισραήλ. «Πιστεύω ότι είναι αναγκαίο να θέσουμε τα πράγματα στη σωστή τους βάση, ιδίως από σεβασμό στα θύματα και τις οικογένειές τους», πρόσθεσε.
Χθες, ο πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ Γκιλάντ Ερντάν ζήτησε την παραίτηση του Γκουτέρες ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Έλι Κόεν ακύρωσε προγραμματισμένη συνάντηση μαζί του. Αντί του Κόεν, ο Γκουτέρες συναντήθηκε με εκπροσώπους των οικογενειών των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα.
Στη δήλωσή του προς το ΣΑ του ΟΗΕ ο Γκουτέρες έκανε έκκληση να προστατευθούν οι άμαχοι και εξέφρασε ανησυχία για τις «σαφείς παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου» στη Λωρίδα της Γάζας. Σχολίασε επίσης ότι είναι ζωτικής σημασίας να ξεκαθαριστεί ότι ο πόλεμος έχει κανόνες, αρχής γενομένης από την προστασία των αμάχων.
Σήμερα, ο Γκουτέρες σημείωσε ότι στη χθεσινή δήλωσή του «καταδίκασε απερίφραστα» την επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, λέγοντας: «Τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει τη σκόπιμη δολοφονία, τον τραυματισμό και την απαγωγή αμάχων ή την εκτόξευση ρουκετών εναντίον πολιτικών στόχων».

Πηγή: ethnos.gr