5.10.23

Φιντάν για Κύπρο: Εφικτή η συνεκμετάλλευση χωρίς επίλυση του Κυπριακού στα πρότυπα της ισραηλολιβανικής συμφωνίας


«Η αναμονή για μια τελική λύση στο νησί που θα ανοίγει τον δρόμο προκειμένου να επωφεληθεί κανείς από τους ενεργειακούς πόρους της Ανατολικής Μεσογείου δεν είναι καλή κατάσταση για την περιοχή και τον κόσμο», είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον «Υπουργό Εξωτερικών» του ψευδοκράτους.
Εν συνεχεία σημείωσε ότι «κατά τη γνώμη μας, ως Τουρκία, είναι δυνατόν να αξιοποιήσουμε το ενεργειακό δυναμικό από το οποίο θα επωφεληθούν εξίσου και τα δύο μέρη, χωρίς να χρειάζεται να περιμένουμε μια πολιτική λύση (σ.σ. του Κυπριακού), παράλληλα με την ΤΔΒΚ», όπως αναφέρουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.
Μάλιστα συνέχισε λέγοντας: «Αυτό είναι εφικτό. Υπάρχουν πρόσφατα παραδείγματα στον κόσμο. Ενα τέτοιο παράδειγμα, και το αναφέρω επειδή είναι στην Ανατολική Μεσόγειο, είναι αυτό της συμφωνίας Ισραήλ- Λιβάνου. Γιατί να μην υπάρχει μια παρόμοια συμφωνία στην Ανατολική Μεσόγειο, στην Κύπρο». [iEpikaira: Υπενθυμίζεται ότι ο πρωτεργάτης της εν λόγω συμφωνίας ήταν ο φιλότουρκος Άμος Χόκσταϊν. Περισσότερα ΕΔΩ!]
Ο ίδιος επέρριψε τις ευθύνες στην Ελλάδα λέγοντας ότι ποτέ δεν συμφώνησε να συνεργαστεί για αυτό το θέμα και ότι η συμφωνία για την οποία μιλάει θα μπορούσε να είναι παρόμοια με εκείνη που έχουν κάνει άλλες χώρες στη Μέση Ανατολή.
«Με βάση τη μέθοδο που προτείνουμε μπορούμε να φέρουμε πιο δημιουργικές προσεγγίσεις ανεξάρτητες από τη λύση», είπε αν και όπως διευκρίνισε «το αδιέξοδο μεταξύ μας παραμένει εδώ». «Αλλά υπάρχουν ορισμένα ζητήματα από τα οποία μπορούν να επωφεληθούν και οι δύο κοινότητες. Οι πόροι υδρογονανθράκων προηγούνται», συμπλήρωσε.
Ακολούθως ανέφερε ότι υπάρχουν ζητήματα όπως οι ΑΠΕ το νερό, η παράτυπη μετανάστευση, η εκκαθάριση ναρκοπεδίων και πρόσθεσε πως «στην πραγματικότητα, αυτά είναι ζητήματα που οι κοινωνίες και το κοινό περιμένουν λύσεις στην καθημερινότητά τους».
#Canlı 📡Bakanımız @HakanFidan’ın Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu ile Ortak Basın Toplantısı📍Ankara https://t.co/3Y9in5TNea— T.C. Dışişleri Bakanlığı (@TC_Disisleri) October 4, 2023
Πηγή: liberal.gr
Αναγνώριση του ψευδοκράτους με «όχημα» την ενέργεια – Η πρόταση της Τουρκίας για την ΚύπροΣτις καλένδες παραπέμπει τη λύση του Κυπριακού η Τουρκία και βάζει στόχο τους ενεργειακούς δρόμους στο νησί και στην Ανατολική Μεσόγειο.
Από την πίσω πόρτα – με «όχημα» τους ενεργειακούς διαδρόμους στην Ανατολική Μεσόγειο – η Τουρκία προσπαθεί να επιτύχει την αναγνώριση έμμεση αναγνώριση των Κατεχόμενων στην Κύπρο ως «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ)». Η πρόταση έγινε από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, που ήρθε στο φως της δημοσιότητας την Τετάρτη (4/10).
Συγκεκριμένα, ο Χακάν Φιντάν πρότεινε την αξιοποίηση των ενεργειακών πηγών στην Ανατολική Μεσόγειο από κοινού με την Κύπρο, έστω και δίχως πολιτική λύση στο θέμα του Κυπριακού, βάσει της συμφωνίας του Ισραήλ με τον Λίβανο.
«Η αναμονή της τελικής λύσης στο νησί προκειμένου να επωφεληθούμε από τους ενεργειακούς πόρους της Ανατολικής Μεσογείου δεν είναι καλή κατάσταση τόσο για την περιοχή όσο και για τον κόσμο», είπε ο Χακάν Φιντάν στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης Τύπου με τον «υπουργό Εξωτερικών» του ψευδοκράτους, Ταχσίν Ερτουγρούλογλου.
Ακόμα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών συμπλήρωσε: «Ως Τουρκία, η άποψη μας είναι ίδια με αυτην της "ΤΔΒΚ" δηλαδή, χωρίς να περιμένουμε την πολιτική λύση, και οι δύο πλευρές να αξιοποιήσουμε ισότιμα τις δυνατότητες των ενεργειακών πηγών. Αυτό είναι εφικτό. Υπάρχουν πρόσφατα παραδείγματα στον κόσμο. Ενα τέτοιο παράδειγμα, και το αναφέρω επειδή είναι στην Ανατολική Μεσόγειο, είναι αυτό της συμφωνίας Ισραήλ – Λιβάνου. Γιατί να μην υπάρχει μια παρόμοια συμφωνία στην Ανατολική Μεσόγειο, στην Κύπρο;».
Όσον αφορά στην πρόσφατη βομβιστική επίθεση στο Υπουργείο Εσωτερικών της Τουρκίας, ο Χακάν Φιντάν τόνισε: «Ως αποτέλεσμα της έρευνα των δυνάμεων ασφαλείας μας, κατέστη σαφές ότι δύο τρομοκράτες ήρθαν από τη Συρία και εκπαιδεύτηκαν εδώ. Από εδώ και στο εξής, όλες οι υποδομές, οι εγκαταστάσεις υπερκατασκευής και οι ενεργειακές εγκαταστάσεις που ανήκουν στο PKK/YPG στο Ιράκ και στη Συρία είναι ο νόμιμος στόχος των δυνάμεων ασφαλείας μας».

#Canlı 📡Bakanımız @HakanFidan’ın Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu ile Ortak Basın Toplantısı 📍Ankara https://t.co/3Y9in5TNea— T.C. Dışişleri Bakanlığı (@TC_Disisleri) October 4, 2023
Πηγή: ieidiseis.gr

Πηγή: i-epikaira.blogspot.com