5.10.23

Αποστρατικοποίηση: Θα υπάρξει επίσημη διάψευση από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών και το Μέγαρο Μαξίμου;


Εν κρυπτώ συμφωνία για αποστρατικοποίηση ελληνικών νησιών;
Κάλλης Θάνος
Toυς τελευταίους μήνες, κυβερνητικοί αξιωματούχοι και συστημικά ΜΜΕ προσπαθούν να καλλιεργήσουν μια ψευδεπίγραφη εικόνα ότι ανοίγεται μία νέα σελίδα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Μία σελίδα η οποία, από ότι φαίνεται περιλαμβάνει συμφωνία για υποχωρήσεις σε εθνικά θέματα, χωρίς καμία διεκδίκηση από ελληνικής πλευράς και χωρίς καμία διάθεση στοιχειώδους διαπραγμάτευσης με τους επιθετικούς γείτονες.
Δεν χρειάζεται να υπενθυμίσουμε ότι η σημερινή κυβέρνηση άσκησε ουκ ολίγες φορές μυστική και προσωπική διπλωματία εις βάρος των εθνικών συμφερόντων. Αρκεί να θυμηθούμε την εν κρυπτώ αποστολή κρίσιμων οπλικών συστημάτων και πυρομαχικών στο καθεστώς Ζελένσκι που είχε ξεκινήσει ήδη από τον Φεβρουάριο του 2022 και η ελληνική κοινή γνώμη το πληροφορήθηκε από ξένα διεθνή μέσα.
Από εκείνο το μήνα, όταν η Ελλάδα έστειλε σε πρώτη φάση «ανθρωπιστική βοήθεια και αμυντικό υλικό», αποδείχθηκε εκ των υστέρων ότι στείλαμε χιλιάδες καλάσνικοφ στην Ουκρανία, καθώς επίσης: 2.100 ρουκέτες RM-70, 3,2 εκατομμύρια φυσίγγια 7,62 χιλιοστών, 60 αντιαεροπορικούς πυραύλους, 17.000 βλήματα πυροβολικού 155 χιλιοστών και 1.100 φορητούς αντιαρματικούς πυραύλους RPG (!). Οπλισμός που προέρχονταν κατά κύριο λόγο από ελληνικά νησιά του ανατολικού Αιγαίου, αδειάζοντας κυριολεκτικά τις στρατιωτικές αποθήκες και στερώντας κρίσιμο υλικό που είναι απαραίτητο για την υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας.
Πάντως, το κρυφτό της κυβέρνησης με την αποστολή όπλων στο καθεστώς Ζελένσκι συνεχίστηκε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε προχωρήσει πάλι σε “κρυφή” συμφωνία με τον Όλαφ Σολτς και την οποία αποκάλυψε τότε ο Γερμανός καγκελάριος. Ήταν η παραχώρηση στην Ελλάδα των τεθωρακισμένων Μarder ως αντάλλαγμα για την αποστολή στην Ουκρανία των οχημάτων μάχης TOMA BMP-1 που διέθετε ο ελληνικός στρατός στα νησιά.
Εδώ και καιρό, τα ελληνικά άρματα ΒΜP-1, που ήταν απαραίτητα για την αμυντική ικανότητα των νησιών επιχειρούν ήδη στο ρωσο-ουκρανικό μέτωπο. Από την άλλη πλευρά, δεν αντικαταστάθηκαν από τα γερμανικά Marder αλλά από τα “κονσερβοκούτια” Μ113 και από ελαφρά οχήματα μεταφοράς προσωπικού, μεταχειρισμένα από την Αμερική. Η κυβερνητική δέσμευση ότι «κανένα BMP-1 δε θα φύγει αν δε αντικατασταθεί» δεν τηρήθηκε και η ελληνική πλευρά έχει παραλάβει περίπου τα μισά από τα γερμανικά Marder.

Διαβάστε τη συνέχεια στο slpress.gr