6.10.23

Το μεγαλύτερο αεροπλανοφόρο του κόσμου μπήκε στο Ιόνιο

Το μεγαλύτερο και πιο σύγχρονο αεροπλανοφόρο του κόσμου μπήκε στο Ιόνιο μαζί με το ιταλικό αεροπλανοφόρο πραγματοποιώντας ασκήσεις καταδεικνύοντας παράλληλα την σημασία που έχει η ευρύτερη περιοχή για τα αμερικανικά και συμμαχικά σχέδια. Ο 6ος αμερικανικός στόλος στη σχετική ανακοίνωση τονίζει μεταξύ άλλων πως: «Το USS Gerald R. Ford - CVN 78 Carrier Strike Group (GRFCSG) ολοκλήρωσε μια σειρά εκπαιδευτικών εκδηλώσεων υψηλού επιπέδου με τις ιταλικές ναυτικές δυνάμεις στο Ιόνιο Πέλαγος, στις 4 Οκτωβρίου 2023, για να αυξήσει τη διαλειτουργικότητα ως σύμμαχοι του ΝΑΤΟ και να ενισχύσει την περιφερειακή σταθερότητα στην περιοχή της Μεσογείου.

«Αυτή η ευκαιρία να εκπαιδευτούμε ξανά με το Ιταλικό Ναυτικό βασίζεται στις προηγούμενες αλληλεπιδράσεις μας κατά την τρέχουσα ανάπτυξή μας και ενισχύει τις δεξιότητές μας στη διαλειτουργικότητα ως μέλη του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Αντιναύαρχος Erik Eslich, Διοικητής της Carrier Strike Group (CSG) 12. «Η άσκηση καταδεικνύει τη συνεχιζόμενη δέσμευσή μας να προωθήσουμε τα κοινά μας συμφέροντα ασφάλειας, σταθερότητας και ευημερίας στην περιοχή και είμαι περήφανος για τη συλλογική μας εργασία για τη διατήρηση αυτής της προσπάθειας».

Το μεγαλύτερο αεροπλανοφόρο στον κόσμο USS Gerald R. Ford (CVN 78), το καταδρομικό κατευθυνόμενων πυραύλων κατηγορίας Ticonderoga USS Normandy (CG 60), το αντιτορπιλικό κατευθυνόμενων πυραύλων κατηγορίας Arleigh Burke USS Ramage (DDG 61) και μοίρες της Carrier Air Wing (CVW) 8 συμμετείχε με τη ναυαρχίδα του ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού ITS Cavour (CVH 550), το ιταλικό αντιτορπιλικό κατευθυνόμενων πυραύλων κλάσης Orizzonte ITS Caio Duilio (D 554) και την ιταλική φρεγάτα κατευθυνόμενων πυραύλων κλάσης Bergamini ITS Virginio Fasan (F ).

Οι διμερείς εκπαιδευτικές εκδηλώσεις περιελάμβαναν πλόες σχηματισμού πολλών πλοίων, εκπαίδευση προσωπικού στο εσωτερικό του καταστρώματος, δράσεις στο κατάστρωμα ελικοπτέρων, διάφορες ασκήσεις προσομοίωσης άμυνας και ασκήσεις αερομεταφερόμενης διαλειτουργικότητας μεταξύ των πόρων της Πτέρυγας CVW-8 και των αεροσκαφών του ITS Cavour.

«Είμαι πολύ περήφανος για το έργο και την εκπαίδευση που έχει εκτελέσει η ιταλική ομάδα Carrier Strike μαζί με την Gerald R. Ford Carrier Strike Group καθ' όλη τη διάρκεια της ανάπτυξής τους. Έχει ενισχύσει τη διαλειτουργικότητα και την εναλλαξιμότητα εντός των ναυτικών μας δυνάμεων και των αεροπορικών μέσων, ζωτικής σημασίας για τη συμμαχία. Οι τρέχουσες επιχειρήσεις μας πολλαπλών αερομεταφορών συνεχίζουν να προωθούν την κοινή μας αφοσίωση στην ασφάλεια και την ελευθερία των θαλασσών στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου», δήλωσε ο αντιναύαρχος του ιταλικού στόλου Giacinto Sciandra».

https://www.pentapostagma.gr