18.10.23

Δένδιας από Λονδίνο: Η Ελλάδα κόμβος στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης


Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, επισκέπτεται το Λονδίνο, όπου άνοιξε τη Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2023, τις εργασίες του Ελληνο – Βρετανικού Συμποσίου 2023, με θέμα «Ενεργειακή Ασφάλεια και Βιωσιμότητα στην Ευρώπη».
Τις εργασίες του Συμποσίου άνοιξε επίσης από βρετανικής πλευράς, με ομιλία του, ο υπουργός Επικρατείας του Ηνωμένου Βασιλείου, αρμόδιος για την Ενεργειακή Ασφάλεια, το Κλίμα και το Περιβάλλον, Graham Stuart.
Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε κατά την ομιλία του στις παγκόσμιες προκλήσεις ασφαλείας, στον πόλεμο στην Ουκρανία και τις τρομοκρατικές ενέργειες της Χαμάς, που καταδικάζονται από τη Διεθνή Κοινότητα και τη χώρα μας.
Ανέδειξε επίσης τον ρόλο της Ελλάδας ως κόμβου για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.
Στη συνέχεια ο Έλληνας υπουργός μετέβη στο υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, όπου είχε συνάντηση εργασίας με τον νέο ομόλογό του, Grant Shapps.

Μετά τη συνάντηση ο κ. Δένδιας δήλωσε για την επίσκεψή του στο Λονδίνο:
«Είχα κατ’ αρχάς σήμερα την ευκαιρία να απευθυνθώ στο Ελληνο-Βρετανικό Συμπόσιο, παρουσία επίσης του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Χρήστου Στυλιανίδη, και να μιλήσω για τις ελληνικές στρατηγικές επιλογές στον τομέα της ενέργειας.
»Στο γεγονός δηλαδή ότι η Ελλάδα έχει καταστεί ένας αξιόπιστος ενεργειακός κόμβος για τον εφοδιασμό όχι μόνο των Βαλκανίων αλλά και της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης.
»Αμέσως μετά συναντήθηκα με τον Βρετανό ομόλογό μου, τον κ. Shapps, με τον οποίο είχαμε μία μακρά συνομιλία, κατ’ αρχάς για την κατάσταση που δημιουργήθηκε μετά την εγκληματική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ.
»Κάναμε μια αμοιβαία ανάγνωση της σημερινής πραγματικότητας και επίσης συμφωνήσαμε για τη διαρκή ανταλλαγή πληροφοριών και απόψεων κατά την εξέλιξη αυτής της κατάστασης.
»Από εκεί και πέρα, συζητήσαμε για την κατάσταση στην Ουκρανία, για τη στενή συνεργασία των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών μας και για την προσπάθεια να δημιουργήσουμε από κοινού ένα οικοσύστημα καινοτομίας, ώστε να ενισχυθεί η ελληνική αμυντική βιομηχανία και να υπάρχει μία στενότερη συνεργασία της με το ανάλογο οικοσύστημα της του Ηνωμένου Βασιλείου.
»Προσβλέπω σε μία πάρα πολύ στενή συνεργασία με το Ηνωμένο Βασίλειο.
»Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ένας γνωστός, αξιόπιστος πάροχος ασφάλειας και νομίζω ότι μπορούμε να διδαχθούμε πολλά, ιδιαίτερα από τον μηχανισμό που έχει, απορρόφησης των διδαγμάτων από τον πόλεμο στην Ουκρανία».
Την Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2023, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας θα συναντηθεί στο Λονδίνο με τον Βουλευτή και αρμόδιο θεμάτων Άμυνας του Εργατικού Κόμματος, John Healey, όπως και με τη Βαρώνη Julie Smith of Newnham, αρμόδια των Φιλελεύθερων Δημοκρατών στη Βουλή των Λόρδων για θέματα Άμυνας.
Συζητήσαμε με τον νέο ομόλογό μου του Ηνωμένου Βασιλείου, @grantshapps, για τη στενή συνεργασία των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών μας και για την προσπάθεια να δημιουργήσουμε από κοινού ένα οικοσύστημα καινοτομίας, ώστε να ενισχυθεί η ελληνική αμυντική βιομηχανία και να υπάρχει… pic.twitter.com/K9o4sPuNDf— Nikos Dendias (@NikosDendias) October 16, 2023
Πηγή: tribune.gr
Οι «καρποί» της επίσκεψης Δένδια στο Λονδίνο
Του ΒΑΣΙΛΗ ΝΕΔΟΥ
Συζητήσεις με τον Βρετανό ομόλογό του στο Λονδίνο Γκραντ Σαπς με σκοπό, μεταξύ άλλων, η Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο να καταλήξουν σε συμφωνία συνεργασίας στον τομέα της αμυντικής καινοτομίας είχε χθες ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας.
Σκοπός είναι, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η Ελλάδα να συνδεθεί με το οικοσύστημα καινοτομίας της αμυντικής βιομηχανίας του Ηνωμένου Βασιλείου με σκοπό η συνεργασία αυτή να διευρυνθεί και με άλλες ομονοούσες χώρες (που έχουν δηλαδή διπλωματική και αμυντική συναντίληψη με την Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο).
Αν και οι χώρες αυτές δεν προσδιορίζονται από την ελληνική πλευρά, υπενθυμίζεται ότι ο κ. Δένδιας είχε τον περασμένο Σεπτέμβριο προχωρήσει σε μια ανάλογη συμφωνία και με τον Ισραηλινό ομόλογό του Γιοάβ Γκαλάντ, με σκοπό κοινά πρότζεκτ στον τομέα της Ερευνας και της Ανάπτυξης (R&D) με τη Διεύθυνση Διεθνούς Αμυντικής Συνεργασίας από πλευράς Ισραήλ (SIBAT) και το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» από ελληνικής.
Οι συζητήσεις του κ. Δένδια στο Λονδίνο για το συγκεκριμένο θέμα αναδεικνύουν και τη γενικότερη κατεύθυνση που επιθυμεί να ακολουθήσει ο υπουργός Εθνικής Αμυνας στον τομέα του εμπλουτισμού των προοπτικών των Ενόπλων Δυνάμεων με δυνατότητες στις οποίες είναι δυνατόν να συμβάλει και η εθνική καινοτομία.
Μετά τη συνάντησή του με τον κ. Σαπς, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας σημείωσε ότι επιθυμούμε να συνδεθούμε με το οικοσύστημα καινοτομίας του Ηνωμένου Βασιλείου, «ώστε να ενισχυθεί η ελληνική αμυντική βιομηχανία και να υπάρχει συνεργασία με το ανάλογο σύστημα του Ηνωμένου Βασιλείου».
Ο κ. Δένδιας συμπλήρωσε, ακόμα, ότι «το Ηνωμένο Βασίλειο είναι γνωστός αξιόπιστος πάροχος ασφάλειας και μπορούμε να μάθουμε πολλά, ειδικά από τον μηχανισμό απορρόφησης των διδαγμάτων στην Ουκρανία».
Επιπλέον, οι δύο υπουργοί συζήτησαν για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και συμφώνησαν να ανταλλάσσουν απόψεις και πληροφορίες για όσο καιρό διαρκεί η υφιστάμενη κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή.
Πριν από τη συνάντησή του με τον Βρετανό ομόλογό του, ο κ. Δένδιας απευθύνθηκε στο 7ο Ελληνοβρετανικό Συμπόσιο στο Λονδίνο, όπου συμμετείχε και ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Χρήστος Στυλιανίδης. Εκεί, ο κ. Δένδιας είπε μεταξύ άλλων ότι η Ελλάδα είναι αξιόπιστος κόμβος μεταφοράς ενέργειας όχι μόνο για τα Βαλκάνια αλλά και την Κεντρική Ευρώπη.
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Καθημερινή” στις 17 Οκτωβρίου 2023 amynanet.gr

Πηγή: i-epikaira.blogspot.com