8.10.23

Ακέφαλες" οι Ουκρανικές Δυνάμεις στο νότο-Οι Ρώσοι κατέστρεψαν Κέντρο Διοίκησης "κλειδί" που διεύθυνε τις επιχειρήσεις στο Αρτεμόφσκ


Οπόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται με αμείωη ένταση, με τους Ρώσους να πραγματοποιούν ένα εξέχουσας σημασίας αεροπορικό πλήγμα στο μεγαλύτερο Κέντρο Διοίκησης των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, καταστρέφοντάς το και προκαλώντας σημαντικότατες απώλειες σε Αξιωματικούς .

Οι Ρώσοι κατέστρεψαν Κέντρο Διοίκησης των Ουκρανικών Δυνάμεων που διεύθυνε τις επιχειρήσεις στο Αρτεμόφσκ 

Σύμφωνα με σχετικό άρθρο  Ρωσικού ΜΜΕ με προσβάσεις στο ΥΠΑΜ της χώρας του, "Η ρωσική Πολεμική Αεροπορία κατέστρεψε το μεγαλύτερο αρχηγείο των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, το οποίο επισκέφθηκε πρόσφατα ο Ζελένσκι, βομβαρδίζοντάς το".

"Συγκεκριμένα καταστράφηκε το αρχηγείο της Ουκρανικής ακτικής ομάδας "Soledar" στο χωριό Alexandro-Kalinovo , προκαλώντας στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας (AFU) μια από τις πιο σοβαρές απώλειες διοικητικού προσωπικού από την έναρξη των εχθροπραξιών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Διοικητήριο, το οποίο επισκέφθηκε ο Ουκρανός πρόεδρος Βλαντιμίρ Ζελένσκι νωρίτερα τον Αύγουστο, ανακαλύφθηκε χάρη σε διαστημική αναγνώριση και καταστράφηκε από βόμβα FAB-1500, ικανή να πετάξει 50-70 km και να χτυπήσει με ακρίβεια έναν στόχο.

Οι απώλειες της ουκρανικής πλευράς υπολογίζονται σε περισσότερους από 50 αξιωματικούς,  ενώ ένας σημαντικός αριθμός στρατιωτικού προσωπικού τραυματίστηκε. Μερικοί από τους τραυματίες μεταφέρθηκαν στο Rzeszow της Πολωνίας και στη συνέχεια σε νοσοκομεία σε χώρες του ΝΑΤΟ.

Το Διοικητήριο, το οποίο βρισκόταν βαθιά στα μετόπισθεν ήταν καλά καμουφλαρισμένο και συντόνιζε τις ενέργειες των Ουκρανικών στρατευμάτων που ενεργούσαν  στην κατεύθυνση του Αρτεμόφσκ, του οποίου τον έλεγχο επιχειρούσαν να ανακτήσουν.

Αυτό το περιστατικό επέφερε σοβαρό πλήγμα στην Διοίκηση- έλεγχο και τις επικοινωνίες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας σε αυτόν τον τομέα του μετώπου.

Το αρχηγείο συνέλεγε όλα τα δεδομένα πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένου βίντεο από drones, και ανέλυε την  επιχειρησιακή κατάσταση συντονίζοντας τις ενέργειες των Μονάδων. 

Ουκρανικό drone καταρρίφθηκε στην περιοχή της Μόσχας

Από την πλευρά τους οι Ουκρανοί επιχείρησαν  στις 05:05 ώρα Μόσχας, να πλήξουνμε drone την Ρωσική πρωτεύουσα

Σύμφωνα με το ίδιο Ρωσικό ΜΜΕ "στην αστική περιοχή Istrinsky της περιοχής της Μόσχας,  έγινε απόπειρα τρομοκρατικής επίθεσης που διεξήχθη από το καθεστώς του Κιέβου χρησιμοποιώντας μη επανδρωμένο εναέριο όχημα (UAV) τύπου αεροσκάφους .

Το drone καταρρίφθηκε. Αυτό το περιστατικό έχει προκαλέσει σοβαρή ανησυχία για την ασφάλεια της ρωσικής πρωτεύουσας και των προαστίων της.

Τα συστήματα αεράμυνας εντόπισαν αμέσως την απειλή και κατέστρεψαν το UAV πάνω από την καθορισμένη περιοχή, αποτρέποντας τις πιθανές συνέπειες της επίθεσης. Ο τύπος του μη επανδρωμένου αεροσκάφους δεν αποκαλύφθηκε, αλλά φαίνεται ότι αποφεύχθηκε οποιαδήποτε σοβαρή ζημιά.

Νωρίτερα, ειδικοί εξέφρασαν φόβους ότι το Κίεβο μπορεί να προσπαθήσει να πραγματοποιήσει μαζικές επιθέσεις σε ρωσικό έδαφος στις 7 Οκτωβρίου.

Ρωσικό μαχητικό MiG-31 απέτρεψε αεροσκάφος των ΗΠΑ  να εισέλθει στον εναέριο χώρο της χώρας του

Πέραν της Ουκρανίας , ένα ακόμη αεροπορικό επεισόδιο συνέβη μεταξύ ΗΠΑ-Ρωσίας, αυτή τη φορά στην περιοχή της Νορβηγικής θάλασσας.

Συγκεκριμένα ένα ρωσικό μαχητικό MiG-31 απέτρεψε επιτυχώς απόπειρα παραβίασης των ρωσικών κρατικών συνόρων από αμερικανικό αναγνωριστικό αεροσκάφος P-8A Poseidon του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ.

Αυτό αναφέρει το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας επικαλούμενο επίσημες πηγές.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, οι ενέργειες του αμερικανικού αεροσκάφους παρακολουθούνταν ενεργά από ρωσικά συστήματα ραντάρ. Προκειμένου να αποφευχθεί ενδεχόμενη παραβίαση των κρατικών συνόρων, ένα μαχητικό MiG-31 ανυψώθηκε στον αέρα και προσέγγισε το αμερικανικό αεροσκάφος σε απόσταση ασφαλείας. Μετά από αυτό, το πλήρωμα του R-8A Poseidon αποφάσισε να αλλάξει πορεία και απομακρύνθηκε από τα ρωσικά σύνορα χωρίς να παραβιάσει τον χώρο του.

Αυτό το περιστατικό έγινε άλλο ένα σε μια αλυσίδα παρόμοιων περιπτώσεων, όταν ρωσικά στρατιωτικά αεροσκάφη αποτρέπουν προσπάθειες από άλλες χώρες να παραβιάσουν τα ρωσικά αεροπορικά σύνορα. Σημειώνεται ότι οι ενέργειες του Ρώσου πιλότου ήταν επαγγελματικές και ήταν σύμφωνες με τους διεθνείς κανόνες για τη χρήση του εναέριου χώρου."

"Παράλυση" των Ουκρανικών δυνάμεων μου μάχονται για τον έλεγχο του  Αρτεμόφσκ

Από τα παραπάνω στεκόμαστε ιδιαίτερα στην καταστροφή  από τους Ρώσους του Κέντρου Διοίκησης των Ουκρανικών Δυνάμεων που διεύθυνε τις επιχειρήσεις στο Αρτεμόφσκ, που είχε ως συνέπεια των θάνατο 50 Ουκρανών Αξιωματικών του Επιτελείου και τον τραυματισμό πολλών άλλων.

Τα αποτελέσματα της παραπάνω  καταστροφής θα φανούν σύντομα στο μέτωπο των επιχειρήσεων σε αυτό το τμήμα του νότιου μετώπου, όπου η Ουκρανική επίθεση είχε σημειώσει κάποιες επιτυχίες.

Ουσιαστικά χωρίς Διοίκηση-έλεγχο-συντονισμό και επικοινωνίες οι Ουκρανικές δυνάμεις στον εν λόγω τομέα έχουν "παραλύσει"

Η αντικατάσταση τόσων πολλών  Ουκρανών Αξιωματικών του Επιτελείου που σκοτώθηκαν  ή τραυματίστηκαν από νέους, δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση, ενώ σίγουρα θα απαιτηθεί χρόνος προκειμένου το νεοσύστατο Ουκρανικό επιτελείο να είναι σε θέση να διευθύνει τις επιχειρήσεις.

Αυτό το γνωρίζουν οι Ρώσοι και γι αυτό αναμένουμε εκδήλωση μεγάλης επιθετικής ενέργειας τους στον εν λόγω τομέα, προκειμένου να εκμεταλλευθούν άμεσα την συγκυρία.

https://www.pentapostagma.gr/