26.10.23

Μακελειό με τουλάχιστον 22 νεκρούς στο Μέιν: Ανθρωποκυνηγητό για τον δράστη



 «Μείνετε στα σπίτια σας», καλούν οι αρχές τους πολίτες - Ο δράστης είναι εκπαιδευτής πυροβόλων όπλων - Είχε νοσηλευτεί σε ψυχιατρείο

Η αστυνομία στην πόλη Λιούιστον του Μέιν των ΗΠΑ έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό ενός ενόπλου, που σκότωσε τουλάχιστον 22 ανθρώπους και προειδοποιεί τους πολίτες να μην κυκλοφορούν γιατί κινδυνεύουν.

Η αστυνομία κατονόμασε τον Ρόμπερτ Κάρντ, 40 ετών, ως πρόσωπο ενδιαφέροντος και είπε ότι πρέπει να θεωρείται «ένοπλος και επικίνδυνος».

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ενημερώνεται συνεχώς για την κατάσταση.

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες κάνουν λόγο για τουλάχιστον 50 τραυματίες.

«Ελικόπτερα, σειρήνες, δεν έχω ξανακούσει τόση δραστηριότητα στη ζωή μου σε αυτή την πόλη. Έχουμε αστυνομικούς από όλη την πολιτεία, από έξω από την πολιτεία, να ανεβαίνει. Ολόκληρη η πόλη είναι σε lockdown. Είναι φρικτό. Απλώς δεν νομίζεις ότι θα συμβεί ποτέ αυτό και έγινε» δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας στο BBC.

Ο ύποπτος δράστης σημαδεύει με ημιαυτόματο όπλο. Androscoggin County Sheriff’s Office via Facebook/Handout via REUTERS

Σε ανάρτηση στο X ( πρώην Twitter) η αστυνομία της Πολιτείας του Μέιν είπε: «Υπάρχει ένας ενεργός σκοπευτής στο Λιούιστον. «Ζητάμε από τους ανθρώπους να μείνουν στα σπίτια τους τους. Παρακαλούμε μείνετε μέσα στο σπίτι σας με τις πόρτες κλειδωμένες».

Τι συνέβη

Η αστυνομία του Lewiston είπε ότι απάντησε σε περιστατικά σε δύο τοποθεσίες, ένα εστιατόριο που ονομάζεται Schemenges και το Sparetime Recreation, μια αίθουσα μπόουλινγκ.

Οι δύο τοποθεσίες φαίνεται να απέχουν περίπου τέσσερα μίλια (6,5 χιλιόμετρα), ή 10 λεπτά με το αυτοκίνητο, η μία από την άλλη.

Το ιατρικό κέντρο του Central Maine δήλωσε ότι αντιδρά σε ένα «συμβάν μαζικών πυροβολισμών» και ότι συντονίζεται με άλλα νοσοκομεία της περιοχής για την περίθαλψη των τραυματιών.

Το γραφείο του σερίφη της κομητείας Androscoggin έδωσε στη δημοσιότητα δύο εικόνες ενός υπόπτου, λέγοντας ότι κυκλοφορεί ελεύθερος. Πρόκειται για έναν γενειοφόρο άνδρα με ένα καφέ πουλόβερ που κουβαλούσε ένα πυροβόλο όπλο να μπαίνει σε ένα κτίριο.

Η αστυνομία έδωσε επίσης στη δημοσιότητα μια φωτογραφία ενός λευκού οχήματος, λέγοντας ότι ο μπροστινός προφυλακτήρας του πιστεύεται ότι ήταν βαμμένος μαύρος και ζήτησε από όποιον το αναγνώριζε να επικοινωνήσει με την αστυνομία.

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν μίλησε τηλεφωνικά με την κυβερνήτη του Μέιν Τζάνετ Μιλς, τους γερουσιαστές Άνγκους Κινγκ και Σούζαν Κόλινς και τον Γερουσιαστή Τζάρεντ Γκόλντεν.

Το Λιούιστον είναι μια πόλη περίπου 38.000 κατοίκων που βρίσκεται περίπου 35 μίλια βόρεια του Πόρτλαντ του Μέιν.

Τι γνωρίζουμε για την ταυτότητα του δράστη

Ο άνδρας που αναγνωρίστηκε ως άτομο ενδιαφέροντος είναι εκπαιδευτής πυροβόλων όπλων. Ο ίδιος έλαβε εκπαίδευση από τον αμερικανικό στρατό σε μια εγκατάσταση στην πόλη Σάκο του Μέιν, σύμφωνα με αναφορά της πολιτειακής αστυνομίας που περιήλθε στην κατοχή του  Associated Press.

Είχε περάσει χρόνο σε κέντρο ψυχικής υγείας το καλοκαίρι του 2023 και είχε απειλήσει να πυροβολήσει στη βάση.

https://www.naftemporiki.gr