18.9.23

Η USAF ψάχνει το “αόρατο” αεροσκάφος: Εγκατάλειψη πιλότου από F-35 ενώ συνέχισε να πετά σε άγνωστη πορεία!


 Διεξάγεται έρευνα καθώς το αεροσκάφος έχει διαφύγει από τα ραντάρ με τους ειδικούς να αναρωτιούνται εάν το stealth του αεροσκάφους εμποδίζει την προσπάθεια ανεύρεσής του

ΗΚυριακή στη στρατιωτική βάση του Τσάρλεστον στις Ηνωμένες Πολιτείες, σημαδεύτηκε από κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Αναφέρθηκε «ατύχημα», που είχε ως αποτέλεσμα να εκτιναχθεί ο πιλότος από μαχητικό F-35B Lighting II.

Ο πιλότος νοσηλεύεται σε τοπικό ιατρικό κέντρο, αλλά το ίδιο το αεροπλάνο, το οποίο έχει κόστος μονάδας σχεδόν 90 εκατομμύρια δολάρια, «δεν είναι δυνατό να βρεθεί από το απόγευμα της Κυριακής», δήλωσε εκπρόσωπος της Αεροπορικής Βάσης Τσάρλεστον.

Οι αρχικές αναφορές ισχυρίστηκαν ότι, το μαχητικό αεροσκάφος θα μπορούσε κάλλιστα να πετάει αμέσως μετά την εκτίναξη του πιλότου. Δεν είναι ακόμη σαφές εάν το μαχητικό αεροσκάφος εξακολουθεί να πετάει στον αέρα ή έχει συντριβεί.

Επίσημη ανακοίνωση από τη στρατιωτική βάση ανέφερε ότι, βρίσκεται σε εξέλιξη μια ενεργή έρευνα για το χαμένο F-35. Οι αρχές ζητούν από τους πολίτες να βοηθήσουν στην εύρεση του αεροπλάνου και να αναφέρουν κάθε πληροφορία που μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό του.

Η Αεροπορική Βάση έστειλε μια ανάρτηση στο X, παλαιότερα γνωστό ως Twitter, ζητώντας από το κοινό να καλέσει τη βάση εάν βρει το αεροσκάφος.

«Με βάση την τελευταία γνωστή θέση του αεροσκάφους και σε συντονισμό με την FAA, εστιάζουμε την προσοχή μας βόρεια του Τσάρλεστον, γύρω από τη λίμνη Moultrie και τη λίμνη Marion», πρόσθεσε.

«Το αεροσκάφος δεν έχει γεωεντοπιστή, οπότε αν το αεροσκάφος εξαφανιστεί από το ραντάρ, είναι δύσκολο να το ψάξουμε ηλεκτρονικά», δήλωσε  ένας απόστρατος αξιωματούχος.

Η βάση είναι κοντά στην ακτογραμμή. Και το ενδεχόμενο το μαχητικό αεροσκάφος να έχει βυθιστεί στον ωκεανό δεν μπορεί να αποκλειστεί με βεβαιότητα. Το περιστατικό είναι μια υπενθύμιση της εποχής που ένα MiG-23 πέταξε για περισσότερα από 900 χιλιόμετρα μέσα στην Ευρώπη, μετά την εκτίναξη του πιλότου. Το αεροσκάφος χωρίς πιλότο συνετρίβη στο Βέλγιο.

Ένα από  τα πιο «μυστικά» μαχητικά

Η ικανότητά του F-35 Lightning II να κινείται μέσα και έξω από τον χώρο του εχθρού χωρίς να ανιχνεύεται  (δυνατότητές του stealth), το καθιστά  ως ένα από  τα πιο «αόρατα» μαχητικά  αεροσκάφη.

Με μήκος 51 πόδια και πλάτος 35 πόδια, το F-35 δεν είναι ένα μικρό αεροσκάφος. Αλλά το σχήμα του έχει σχεδιαστεί για να εκτρέπει την ενέργεια του ραντάρ μακριά από την πηγή.

Επιπλέον, η ειδική βαφή του παρέχει τεχνολογία χαμηλής παρατήρησης, καθιστώντας δύσκολο για τους εχθρούς να εντοπίσουν, να παρακολουθήσουν ή να στοχεύσουν το μαχητικό αεροσκάφος με ραντάρ ή πυραύλους.

Το F-35 έχει χαμηλότερη διατομή ραντάρ για να επιτρέπει στους πιλότους του να δουν πρώτα το άλλο αεροσκάφος και να αναλάβουν δράση. Οι ευθυγραμμισμένες άκρες του F-35, η μειωμένη υπογραφή του κινητήρα, η εσωτερική μεταφορά όπλων και καυσίμων και οι ενσωματωμένοι αισθητήρες συμβάλλουν στη μοναδική του απόδοση μυστικότητας.

Η σειρά των ατυχημάτων του F-35

Το F-35 μπορεί να πετάξει έως και 1,6 Mach και να μεταφέρει ένα εσωτερικό ωφέλιμο φορτίο τεσσάρων όπλων χωρίς να διακυβεύεται το stealth του. Όμως, περισσότερο από τη δύναμη πυρός του, η επίγνωση της κατάστασης που παρέχει στον πιλότο μέσω της τεράστιας υπολογιστικής του ισχύος το καθιστά πιο ισχυρό. Αυτός είναι ο λόγος που τα F-35 έχουν γίνει γνωστά ως «Quarterbacks στον ουρανό» ή « ένας υπολογιστής που   πετάει ».

Επί του παρόντος, 17 αεροπορικές δυνάμεις σε όλο τον κόσμο πετούν F-35. Σχεδιασμένο από την αρχή για να δίνει προτεραιότητα στη χαμηλή παρατηρητικότητα, το F-35 είναι ένα μονοκινητήριο μαχητικό αεροσκάφος. Έχει τρεις παραλλαγές.

Το 2018 το αεροσκάφος υπέστη  την πρώτη του συντριβή στα 17 χρόνια ανάπτυξής του. Σε μια συμπτωματική ομοιότητα με την τελευταία συντριβή, ένα μαχητικό αεροσκάφος του Σώματος Πεζοναυτών, F-35B, συνετρίβη στη Νότια Καρολίνα το 2018.

Το 2022, ένα άλλο F-35B  συνετρίβη στο Τέξας. Μετά το συμβάν, η Lockheed Martin καθήλωσε αρκετά F-35 τουλάχιστον μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου 2023 και σταμάτησε τις παραδόσεις του μαχητικού stealth στις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους.

Τον Ιανουάριο του 2022, ένα F-35C που επιχειρούσε απο το αεροπλανοφόρο USS Carl Vinson στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας συνετρίβη στο κατάστρωμα , τραυματίζοντας επτά.

Επίσης, τον Ιανουάριο του 2022, ο πιλότος ενός νοτιοκορεατικού μαχητικού αεροσκάφους F-35A πραγματοποίησε έκτακτη «προσγείωση με την κοιλιά», σε αεροπορική βάση μετά από δυσλειτουργία του εξοπλισμού προσγείωσης λόγω ηλεκτρονικών προβλημάτων.

Τον Νοέμβριο του 2021,  ένα βρετανικό F-35 συνετρίβη από το αεροπλανοφόρο HMS Queen Elizabeth στη Μεσόγειο Θάλασσα. Ο πιλότος εκτινάχθηκε με ασφάλεια από το αεροπλάνο.

Τον Μάιο του 2020,  πιλότος εκτινάχθηκε με ασφάλεια όταν το F-35 της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ που πετούσε, συνετρίβη κατά την προσγείωση στην αεροπορική βάση Eglin στη Φλόριντα. Η Πολεμική Αεροπορία απέδωσε τη συντριβή σε διάφορους παράγοντες που αφορούν τον πιλότο και τα συστήματα του αεροπλάνου.

Τον Απρίλιο του 2019, ένα ιαπωνικό F-35 συνετρίβη στον Ειρηνικό Ωκεανό ανοιχτά της βόρειας Ιαπωνίας, σκοτώνοντας τον πιλότο του.  Ο ιαπωνικός στρατός κατηγόρησε τη συντριβή στον χωρικό αποπροσανατολισμό , μια κατάσταση στην οποία ένας πιλότος δεν μπορεί να αντιληφθεί σωστά τη θέση, τη στάση, το ύψος ή την κίνηση ενός αεροπλάνου.

https://www.pentapostagma.gr/