21.9.23

Πρόκληση με τουρκικές δοκιμές των S-400 κατά τη διάρκεια συνάντησης Μητσοτάκη - Ερντογάν

 

Κύρα Αδάμ
[...] Με δύο δοκιμές ρωσικών πυραύλων S-400 θα περιβάλει ο Ερντογάν τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη, ακριβώς πριν και κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στη Νέα Υόρκη.
Τα δύο «δώρα» του Ερντογάν προς τον Κ. Μητσοτάκη περιλαμβάνουν το Αιγαίο και, για πρώτη φορά, την Αν. Μεσόγειο, και συγκεκριμένα όλο το FIR Αθηνών – Κωνσταντινούπολης από τον Εβρο μέχρι 15 ν.μ. ανατολικά του Καστελόριζου και δυτικά προς την ηπειρωτική Ελλάδα, μέχρι Βόλο, Θερμαϊκό, Κάρυστο, Κρήτη:
1. Δοκιμή S-400 που καλύπτει κυριαρχία στη βραχονησίδα Τζουράφα, ανατολικά της Σαμοθράκης, από τις 19 έως 21 Σεπτεμβρίου 2023. Η δοκιμή θα είναι από την επιφάνεια της θάλασσας μέχρι 51.000 πόδια, επομένως θα κλείσουν όλοι οι αεροδιάδρομοι στην περιοχή. Δεν είναι η πρώτη φορά που η βραχονησίδα Τζουράφα δέχεται δοκιμή πυραύλου S-400 από την Τουρκία, αλλά οι προηγούμενες ανήκαν στην περίοδο έντασης των ελληνοτουρκικών σχέσεων.
Η τωρινή δοκιμή στην Τζουράφα συμπίπτει χρονικώς με τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, επομένως μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί.
Η Τουρκία με τις διεθνείς αγγελίες Α/6689/11 Σεπτεμβρίου 2023 και Α/6691/11 Σεπτεμβρίου 2023 έχει αναγγείλει από τις 11 Σεπτεμβρίου δοκιμή πυραύλου S-400 στην Τζουράφα, αλλά, μέχρι την ώρα που κλείνει το ρεπορτάζ αυτό, η Αθήνα δεν έχει απαντήσει, προφανώς για να μην επιδεινώσει τις συνθήκες εν όψει της συνάντησης της Νέας Υόρκης.
Η «κυριακάτικη δημοκρατία» παρουσιάζει τις δύο αυτές τουρκικές αγγελίες ως τεκμήριο του ρεπορτάζ.
Οι δύο τουρκικές αγγελίες για τη δοκιµή S-400 στην περιοχή Ρόδου – Καστελόριζου – Dalaman
2. Δοκιμή S-400 στην περιοχή μεταξύ Ρόδου – Καστελόριζου και Dalaman στις 18 και 19 Σεπτεμβρίου 2023, μέχρι τα 51.000 πόδια, με αποτέλεσμα να κλείσουν όλοι οι αεροδιάδρομοι προς και από Ευρώπη και Μέση Ανατολή. Kαι τούτο διότι πάνω από ta 51.000 πόδια δεν πετάne ούτε στρατιωτικό ούτε πολιτικό αεροσκάφος. Σημειώνεται ότι η Τουρκία εκτελεί για πρώτη φορά δοκιμή ρωσικού πυραύλου S-400 στην περιοχή Ρόδου – Καστελόριζου, που καλύπτει το σύνολο της Αν. Μεσογείου, την παραμονή της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, και αποτελεί σαφές και έμπρακτο δείγμα των τουρκικών βλέψεων για την πλήρη «τουρκοποίηση» της ΑΟΖ στην περιοχή, με μηδενική ΑΟΖ στο Καστελόριζο.
Η «κυριακάτικη δημοκρατία» αποκαλύπτει τις δύο τουρκικές αγγελίες, την Α 6688/11 Σεπτεμβρίου 2023 και την Α 6692/11 Σεπτεμβρίου 2023, για τη δοκιμή S-400 στην περιοχή Ρόδου – Καστελόριζου – Dalaman, που εκδόθηκαν και αυτές στις 11 Σεπτεμβρίου.
Οι δύο τουρκικές αγγελίες για τη δοκιµή των S-400 στη βραχονησίδα Τζουράφα, ανατολικά της Σαµοθράκης
Μέχρι τη στιγμή που κλείνει αυτό το ρεπορτάζ, η Αθήνα δεν έχει αντιδράσει σε αυτή την προκλητική τουρκική ενέργεια, όπως έχει κάνει σε άλλες τουρκικές προκλήσεις στην περιοχή αυτή.

Πηγή: i-epikaira.blogspot.com