29.9.23

Η νέα συμφωνία της NAVAL Group και οι δυνατότητες για τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις



Στις 28 Σεπτεμβρίου 2023 υπογράφηκαν δύο ερευνητικές συμφωνίες μεταξύ του Αναπληρωτή Αντιπροέδρου της NTU (Strategy & Partnership) Καθηγητή Lam Kwok Yan και του Διευθύνοντος Συμβούλου της Naval Group Far East Luc Martinelli. Αυτά τα έργα ανέρχονται σε 2,3 εκατομμύρια δολάρια.

Ένα έργο επικεντρώνεται στην ανάπτυξη ενός ημιαυτόνομου συστήματος πλοήγησης σκαφών που αυτοματοποιεί τον σχεδιασμό διαδρομής για την αποφυγή συγκρούσεων. Το άλλο επικεντρώνεται στην ανάπτυξη ενός εργαλείου σχεδιασμού αποστολών με τροφοδοσία τεχνητής νοημοσύνης που μπορεί να επιτρέψει σε ένα στόλο μη επανδρωμένων οχημάτων να λειτουργούν παράλληλα και να αλλάζουν την πορεία δράσης του σε πραγματικό χρόνο ως απάντηση σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Αυτές οι τεχνολογίες θα μπορούσαν να βρουν εφαρμογές σε τομείς όπως η πλοήγηση σκαφών, οι αποστολές έρευνας και διάσωσης, η περιβαλλοντική παρακολούθηση και οι ναυτικές επιχειρήσεις.

Με δεδομένη την αγαστή μέχρι τώρα συνεργασία του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού και της Naval Group πάνω στο πρόγραμμα των φρεγατών FDI κλάσης «Κίμων», η πρώτη εκ των οποίων θα πέσει στο νερό στις αρχές Οκτωβρίου, η εξέλιξη του προγράμματος που υπέγραψε η Γαλλική εταιρεία με την NTU θα μπορούσε να βρει εφαρμογή και στο Αιγαίο και να ενδιαφέρει και την Ελλάδα. Βέβαια αυτό θα πρέπει να το εξετάσουν οι ιθύνοντες και εξετάζοντας και τις οικονομικές δυνατότητες να κινηθούν ανάλογα.

Σύμφωνα με αμυντικούς αναλυτές που μίλησαν στο Πενταπόσταγμα ειδικά ένας στόλος μη επανδρωμένων οχημάτων με τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αποτελέσει πονοκέφαλο για κάθε πιθανό αντίπαλο ενώ το ημιαυτόματο σύστημα πλοήγησης σκαφών που αυτοματοποιεί τον σχεδιασμό διαδρομής για την αποφυγή συγκρούσεων αν μη τι άλλο μπορεί να φανεί χρήσιμο σε πολεμικές επιχειρήσεις το ναυτικού στο Αιγαίο.

Αυτή η συνεργασία βασίζεται στην επιστημονική τεχνογνωσία της NTU's Centre for Advanced Robotics Technology Innovation, ενός ερευνητικού κέντρου 45 εκατομμυρίων δολαρίων που ξεκίνησε το 2022 και στη βιομηχανική εμπειρία και την πλούσια κληρονομιά της Naval Group στη ναυτική μηχανική, τη ναυπηγική και τις καινοτόμες λύσεις θαλάσσιας άμυνας. Ειδικότερα, στον τομέα «έξυπνες ναυτικές δυνάμεις», το κέντρο αριστείας στη Σιγκαπούρη λειτουργεί σε στενή συνεργασία με το Τεχνικό Τμήμα και το Τμήμα Αυτόνομων Συστημάτων.

Μέσω αυτής της συνεργασίας, η Naval Group και η NTU ελπίζουν να αξιοποιήσουν τη συνδυασμένη τεχνογνωσία και την αριστεία τους για τη διεξαγωγή καινοτόμου έρευνας και να δημιουργήσουν ένα ζωντανό οικοσύστημα καινοτομίας που ενθαρρύνει τη συνεργασία μεταξύ του ακαδημαϊκού χώρου και της ναυτιλιακής βιομηχανίας, διευκολύνοντας έτσι την ταχεία μετάφραση της έρευνας σε πρακτικές εφαρμογές.

Ο Αναπληρωτής Αντιπρόεδρος της NTU (Στρατηγική & Συνεργασίες) Καθηγητής Lam Kwok Yan δήλωσε: «Ως ένα πανεπιστήμιο που έχει δεσμευτεί να δημιουργεί αντίκτυπο στον πραγματικό κόσμο, οι προσπάθειες έρευνας και ανάπτυξης της NTU εμπνέονται από τις ανάγκες της βιομηχανίας, με στόχο την ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων που μπορούν να αναπτυχθούν από βιομηχανία Η συνεργασία της NTU με την Naval Group αξιοποιεί τις δυνάμεις μας στη ρομποτική και την τεχνητή νοημοσύνη και είναι ένα ακόμη παράδειγμα της στενής συνεργασίας του Πανεπιστημίου με εταίρους του κλάδου για την ανάπτυξη προηγμένων λύσεων που μπορούν να δοκιμαστούν, να επιδειχθούν και να τελειοποιηθούν σε πραγματικές συνθήκες».

Ο Luc Martinelli, Διευθύνων Σύμβουλος της Naval Group Far East σχολίασε: «Αυτή η συνεργασία σηματοδοτεί ένα νέο βήμα στην ανάπτυξή μας στη Σιγκαπούρη. Είναι τιμή μας να συνεργαζόμαστε με τους κορυφαίους ερευνητές της NTU και το προηγμένο ρομποτικό κέντρο καινοτομίας του. «Αυτή η συνεργασία με τα λαμπρά οικοσυστήματα της Σιγκαπούρης ενισχύει τη δέσμευση του ομίλου να ενσωματώσει τα καλύτερα της επιστήμης και της έρευνας σε όλα μας τα προϊόντα για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών μας».


 https://www.pentapostagma.gr/