7.9.23

MSPO 2023: Η Peravia παρουσιάζει καινοτόμα drones 4U και 6U Spectre eVTOL

 MSPO 2023: Η Peravia παρουσιάζει καινοτόμα drones 4U και 6U Spectre eVTOL


 Η Peravia Personal Aviation, μια πολωνική αεροδιαστημική εταιρεία, αποκαλύπτει δύο αξιοσημείωτες καινοτομίες στον τομέα Ηλεκτρικής Κατακόρυφης Απογείωσης και Προσγείωσης (eVTOL) - τα drones Peravia 6U Spectre και 4U Spectre. Η προσέγγιση της Peravia διαφέρει από τα συμβατικά συστήματα VTOL που βασίζονται σε ανακλινόμενους ρότορες ή πτερύγια. Ο σχεδιασμός τους δίνει έμφαση στην απλότητα, την ελαφριά κατασκευή, την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια. Αυτά τα οχήματα μπορούν να εκτελούν κάθετες απογειώσεις και να μεταβούν απρόσκοπτα σε οριζόντια πτήση χωρίς περίπλοκους μηχανισμούς ή κινούμενα μέρη, χάρη στο GB – Self Vectoring Thruster. Αυτή η λύση προσφέρει ευελιξία για διάφορους τύπους αεροσκαφών.  Η Peravia ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχει ανάγκη για κεκλιμένα φτερά ή ρότορες, καθώς το σύστημα πρόωσής τους Gravity Beyond προσφέρει μια εναλλακτική λύση. Η ασφάλεια παραμένει βασική πτυχή του σχεδιασμού τους, με ένα κατανεμημένο σύστημα πρόωσης που εξασφαλίζει πλεονασμό σε περίπτωση βλάβης του κινητήρα. Οι μονάδες πρόωσης στο επίκεντρο της καινοτομίας της Peravia αποτελούνται από δύο ανεμιστήρες που τροφοδοτούνται από ηλεκτρικούς κινητήρες, που ελέγχονται μέσω ενός αποκλειστικού αλγόριθμου. Αυτή η τεχνολογία επιτρέπει την ώθηση σε διάφορες κατευθύνσεις εντός του κατακόρυφου επιπέδου, επιτυγχάνοντας υψηλή απόδοση, ιδιαίτερα σε λειτουργία hover.

Οι καινοτομίες της Peravia έχουν επιπτώσεις σε διάφορους τομείς. Αυτά περιλαμβάνουν ταχύτερους χρόνους απόκρισης για τα οχήματα διάσωσης και τη δυνατότητα μεταφοράς ιατρικών προμηθειών υψηλής ταχύτητας με χρήση drones.

Το Peravia 6U Spectre και το Peravia 4U Spectre το καθένα έρχεται με το δικό του σύνολο προδιαγραφών. Το 6U Spectre, με 6 μονάδες κίνησης διαφορετικών διαμέτρων τοποθετημένες στο ιπτάμενο φτερό, έχει διαστάσεις 1676 mm σε μήκος, 2900 mm σε άνοιγμα φτερών και συνολικό ύψος 346 mm. Το ύψος της άτρακτός του είναι 270 mm και μπορεί να επιτύχει μέγιστο βάρος απογείωσης (MTOW) 57 kg. Η ανοδική ώθηση που παράγει είναι 970 N, επιτρέποντάς του να φτάσει σε ταχύτητες που υπερβαίνουν τα 200 km/h και έχει χωρητικότητα ωφέλιμου φορτίου 22 kg.



Από την άλλη πλευρά, το Peravia 4U Spectre προσφέρει παρόμοια χαρακτηριστικά αλλά σε πιο συμπαγή μορφή. Με 4 μονάδες κίνησης διαφορετικής διαμέτρου τοποθετημένες στο ιπτάμενο φτερό, έχει διαστάσεις μήκους 1564 mm, άνοιγμα φτερών 2700 mm και συνολικό ύψος 336 mm. Το ύψος της ατράκτου είναι 219 χιλιοστά και το MTOW της είναι 32 κιλά. Παράγει ανοδική ώθηση 486 N και μπορεί επίσης να φτάσει ταχύτητες άνω των 200 km/h, με χωρητικότητα ωφέλιμου φορτίου 8 kg. Αυτές οι προδιαγραφές είναι προσαρμοσμένες σε συγκεκριμένες περιπτώσεις χρήσης, παρέχοντας ευελιξία σε πιο συμπαγή σχεδιασμό.

Τα υβριδικά drones σταθερής πτέρυγας VTOL προσφέρουν μια σειρά από χαρακτηριστικά που τα καθιστούν κατάλληλα για διάφορες εφαρμογές. Ένα από τα αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά τους είναι η δυνατότητα μετάβασης μεταξύ κατακόρυφης απογείωσης και προσγείωσης (VTOL) και λειτουργίας hover, παρέχοντας ευελιξία στην ανάπτυξη, ειδικά σε αστικά περιβάλλοντα. Αυτή η δυνατότητα απλοποιεί την πρόσβαση σε περιορισμένους χώρους και συμβάλλει στην προσαρμοστικότητά τους.

Αυτά τα drones υπερέχουν επίσης σε εκτεταμένη αντοχή πτήσης λόγω του σχεδιασμού τους με σταθερά φτερά. Αυτό τους επιτρέπει να καλύπτουν μεγαλύτερες αποστάσεις και να παραμένουν λειτουργικά για εκτεταμένες περιόδους, γεγονός που μπορεί να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα για εργασίες που απαιτούν εκτεταμένη κάλυψη ή παρακολούθηση. Επιπλέον, τα υβριδικά drones VTOL με σταθερά φτερά είναι γνωστά για την ικανότητά τους να λειτουργούν σε υψηλότερες ταχύτητες, διευκολύνοντας τη γρήγορη διέλευση μεγάλων περιοχών. Αυτό το πλεονέκτημα ταχύτητας αποδεικνύεται ευεργετικό σε εφαρμογές όπου η γρήγορη απόκτηση δεδομένων ή οι χρόνοι απόκρισης είναι βασικοί, όπως η επιτήρηση ή η απόκριση έκτακτης ανάγκης.Σχόλιο Γεωργίου Δικαίου: για να καταλάβετε την λειτουργία τους πρέπει να δείτε το σαιτ της κατασκευάστριας εταιρίας. Κάτω από τον κάθε ένα κινητήρα υπάρχει αγωγός εξαγωγής αέρα για την κάθετη απογείωση. Η μέγιστη ταχύτητα είναι τα 300 χιλιόμετρα την ώρα για το μοντέλο με 6 κινητήρες και τα 250 χιλιόμετρα για το μοντέλο με τους 4 κινητήρες. Πραγματικά αξιοσημείωτο το μεγάλο ωφέλιμο φορτίο 22 κιλά έναντι τα 57 κιλά το μέγιστο βάρος. Μέχρι στιγμής δεν βλέπουμε οπλισμό αλλά μεταφορά στο πεδίο της μάχης κυρίως ιατρικές προμήθειες. Μπείτε στο σαιτ της εταιρίας για να δείτε εντυπωσιακές φωτογραφίες και τα τεχνικά χαρακτηριστικά:
https://peravia.pl/droneΗ εταιρία βγάζει τρία μοντέλα με πολλούς κινητήρες, το ένα είναι αεροσκάφος. https://evtol.news/peravia-airbend


https://peravia.pl/cargoΜεταφέρει 127 κιλά φορτίοhttps://evtol.news/peravia-personal-aviation-unitjoy
 Η μοναδική σχεδίαση καθιστά το όχημα βελτιστοποιημένο από άποψη κατασκευής. Η πρόωση ενσωματωμένη στο φτερό χρησιμοποιεί φυσικούς χώρους κατασκευής. Όλες οι τάσεις έχουν μειωθεί στο ελάχιστο και με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να κατασκευάσουμε ελαφρύτερες κατασκευές σε σύγκριση με όλες τις άλλες γνωστές λύσεις. Φυσικά, το χαμηλότερο βάρος δημιουργεί μεγαλύτερη απόδοση και αυξάνει την ασφάλεια. Κάθε μονάδα GB είναι εξοπλισμένη με δύο EDF που, για παράδειγμα, με διάμετρο 100 mm σχηματίζουν συνολική ώθηση 100 N και με διάμετρο 200 mm, η συνολική ώθηση αυξάνεται στα 400 N https://peravia.pl/  

Πηγή: i-epikaira.blogspot.com