4.9.23

Νέο τουρκικό σύστημα αναζήτησης-παρακολούθησης υπερύθρων KARAT και ηλεκτροπτικών αισθητήρων TOUGUN για Kızılelma-KAAN- Η επίδραση στις επιχειρήσειςΗ κατασκευή συστημάτων υπέρυθρης αναζήτησης και στόχευσης με ξεχωριστούς αισθητήρες, θα επιτρέψει στο ΚΑΑΝ να επιτίθεται σε επίγειους στόχους, ενώ πραγματοποιεί αναζήτηση εναέριων στόχων

Είναι γνωστό ότι οι Τούρκοι διεξάγουν Φεστιβάλ Αεροπορίας, Διαστήματος και Τεχνολογίας TEKNOFEST από τις 30 Αυγούστου έως τις  3 Σεπτεμβρίου 2023 στο αεροδρόμιο Etimesgut της Άγκυρας, όπου φιλοξενούνται πολλές εταιρείες αμυντικής βιομηχανίας.

Τουρκικό ΜΜΕ σε σχετικό του άρθρο με πομπώδη τίτλο, "Αναπτύχθηκε για το Red Apple και το KAAN! Θα είναι πάνω από τα αντίστοιχα στον κόσμο", αναφέρεται σε νέα "επιτεύγματα" της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας, σε σχέση με τα παραπάνω εναέρια μέσα, κυριότερα σημεία του οποίου  παρατίθενται ως ακολούθως, σε μια προσπάθεια τόνωσης του ηθικού του τουρκικού λαού, την ώρα που εκπρόσωποι του ΔΝΤ επισκέπτονται την πτωχευμένη Τουρκία , τάχα για να την δούν....

"Εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η Τουρκία έχει εισέλθει σε μια νέα φάση στα UAV, ο Γενικός Διευθυντής της ASELSAN, Akyol, είπε:

«Πλέον προχωράμε σταδιακά στον τομέα των jet αεροσκαφών-UAV με την Kızılelma. Τις επόμενες ημέρες θα προσθέσουμε μια πιο προηγμένη κάμερα, μια κάμερα με μια ικανότητα υψηλότερη από τις αντίστοιχες στον κόσμο, στο  Kızılelma. 

Έχουμε αναπτύξει το σύστημα ηλεκτρο-οπτικών αισθητήρων TOYGUN για το Εθνικό Αεροσκάφος Μάχης και το Kızılelma.

Επίσης έχουμε αναπτύξει ένα "Σύστημα αναζήτησης και παρακολούθησης υπερύθρων», για το Kızılelma μας, MMU (KAAN), το  οποίο ονομάσαμε «Karat».

Αναλυτικότερα, ο Γενικός Διευθυντής της ASELSAN Ahmet Akyol απάντησε στις ερωτήσεις του δημοσιογράφου του İhlas News Agency (İHA) στο TEKNOFEST, λέγοντας:

"Το έθνος μας έχει δεί τα προηγούμενα χρόνια να εφαρμόζεται εμπάργκο, ειδικά σε κάμερες των UAV μας".

Ωστόσο, η Tουρκία εισέρχεται σε μια νέα φάση στα UAV. Τώρα προχωράμε σιγά σιγά στο πεδίο αεριωθούμενων αεροπλάνων-UAV με την Kızılelma.

Επίσης για πρώτη φορά φέτος, θα ξεκινήσουμε ένα πρόγραμμα τις επόμενες ημέρες, σχεδιασμένο με τέτοιο τρόπο ώστε οι μεταπτυχιακοί φοιτητές μας να περνούν μέρος του χρόνου τους δουλεύοντας με την ASELSAN, ενώ θα συνεχίζουν την εκπαίδευσή τους. Το πρόγραμμα ονομάζεται 'A Talent Plus'"

Τo σύστημα αναζήτησης-παρακολούθησης υπερύθρων KARAT 

Σύμφωνα με Διεθνές ΜΜΕ, "τα συστήματα αναζήτησης και παρακολούθησης υπέρυθρων είναι πολύ κρίσιμα ηλεκτροοπτικά συστήματα που συμβάλλουν στα χαρακτηριστικά χαμηλής ορατότητας των πολεμικών αεροπλάνων 5ης γενιάς και παρέχουν δυνατότητα παθητικής αναζήτησης"το οποίο επισημαίνει:

"Η ASELSAN αναπτύσσει επίσης συστήματα αναζήτησης και στόχευσης υπέρυθρων TOYGUN για το MMU, ανέφεραν σήμερα τα τουρκικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Το KARAT θα βρίσκεται μπροστά από το πιλοτήριο του Εθνικού Αεροσκάφους Μάχης, πίσω από ειδικό παράθυρο με μειωμένη διατομή ραντάρ. Με το KARAT, το Εθνικό Αεροσκάφος Μάχης θα μπορεί να ανιχνεύει εχθρικά πολεμικά αεροσκάφη παθητικά χωρίς ενεργή εκπομπή με το ραντάρ του. Μαζί με το KARAT, το Εθνικό Αεροσκάφος Μάχης θα είναι το πρώτο μαχητικό αεροσκάφος 5ης γενιάς με σύστημα αναζήτησης πλήρως υπέρυθρων.

Στο F-35, το οποίο μπορεί να συγκριθεί, η λειτουργία αναζήτησης υπέρυθρων αέρος-αέρος εκτελείται με το αντίστοιχο σύστημα αισθητήρων EOTS TOYGUN κάτω από τη μύτη του αεροσκάφους. Το KARAT θα έχει καλύτερη απόδοση από το EOTS και, καθώς είναι ένας διακριτός αισθητήρας, θα επιτρέψει στο Εθνικό Αεροσκάφος Μάχης να επιτίθεται ταυτόχρονα σε χερσαίους στόχους.

Το KARAT θα είναι εξοπλισμένο με έναν ανιχνευτή υπερύθρων που θα λειτουργεί στη ζώνη LWIR, επιτρέποντας έτσι την ανίχνευση στόχου σε μεγάλες αποστάσεις. Το KARAT θα έχει παρακολούθηση πολλαπλών στόχων, ευρεία περιοχή σάρωσης, χαμηλό χρόνο σάρωσης και δυνατότητες απεικόνισης με στενές/ευρυγώνιες γωνίες.

Το σύστημα ηλεκτροοπτικών αισθητήρων TOUGUN

Από την άλλη  πλευρά, το έργο του συστήματος ηλεκτρο-οπτικών αισθητήρων TOYGUN που αναπτύχθηκε από την ASELSAN για το Εθνικό Αεροσκάφος Μάχης και το Kızılelma συνεχίζεται.

Με τον κύριο αισθητήρα υπερύθρων MWIR με ανάλυση 1280×1024 pixel, το TOYGUN θα παίξει ρόλο στην κάλυψη των αναγκών στόχευσης αέρος-εδάφους του αεροσκάφους μας χαμηλής ορατότητας.

Το TOYGUN θα μπορεί επίσης να εκτελεί σήμανση με λέιζερ σε μήκος κύματος 1064 nm, ακριβή εύρεση εμβέλειας λέιζερ έως απόσταση τουλάχιστον 35 km, εντοπισμό σημείων λέιζερ για ανίχνευση και παρακολούθηση στόχου που επισημαίνεται από άλλη πλατφόρμα και εσωτερική ευθυγράμμιση σύμφωνα με θερμική απεικόνιση.

Το σύστημα θα έχει τη δυνατότητα να υπολογίζει τις συντεταγμένες ενός στόχου στο έδαφος με την υποστήριξη εσωτερικού GPS / εξωτερικού INS / δεδομένων πλοήγησης πλατφόρμας / εσωτερικής μονάδας μέτρησης αδράνειας."

Η επίδραση των συστημάτων KARAT και TOYGUN στις επιχειρήσεις

Τα TOYGUN και KARAT θα έχουν ένα ειδικό σύστημα "σύντηξης αισθητήρων", σύμφωνα με τους Τούρκους, που δεν υπάρχει στα αντίστοιχα Εθνικά Αεροσκάφη Μάχης.

Η κατασκευή συστημάτων υπέρυθρης αναζήτησης και στόχευσης με ξεχωριστούς αισθητήρες θα επιτρέψει στο αεροσκάφος να επιτίθεται σε επίγειους στόχους ενώ πραγματοποιεί αναζήτηση εναντίον εναέριων στόχων.

Το TOYGUN και το KARAT θα συνεργαστούν επίσης με το σύστημα απεικόνισης υπερύθρων 360 μοιρών στο  Τουρκικό Εθνικό Αεροσκάφος Μάχης.

https://www.pentapostagma.gr/

(Αναρτήθηκε στην Efenpress από τον συνεργάτη μας κ. Μιχάλη Τσολάκη)

RAT και ηλεκτροπτικών αισθητήρων TOUGUN για Kızılelma-KAAN- Η επίδραση στις επιχειρήσεις