2.9.23

Νέα αυτοκινούμενα πυροβόλα FIRTINA II παρέλαβε ο τουρκικός στρατός αναβαθμίζοντας τις δυνατότητες του πυροβολικού του σε Αιγαίο και Θράκη


 Το αυξημένο βεληνεκές των FIRTINA II σε συνδυασμό με την μικρή απόσταση των νησιών μας σε Ανατολικό Αιγαίο και Δωδεκάνησα από τα μικρασιατικά παράλια, αυξάνει το επίπεδο της τουρκικής απειλής

Έχουμε επισημάνει σε πολλά άρθρα μας το τελευταίο χρονικό διάστημα, την περάτωση ή επίσπευση αρκετών εξοπλιστικών προγραμμάτων από την Τουρκία, με την επίφαση ότι το τρέχον έτος είναι η 100η επέτειος από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας.

Ένα από τα project που "τρέχουν " στην παρούσα φάση στην Τουρκία, είναι αυτό της παράδοσης των νέων αυτοκινούμενων πυροβόλων FIRTINA II από την αμυντική βιομηχανία της χώρας στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις (ΤΕΔ).


Σε αυτό αναφέρεται τουρκικό ΜΜΕ σε άρθρο του με τίτλο "Παράδοση νέας γενιάς FIRTINA Howitzer στις ΤΕΔ", επισημαίνοντας:

"Το New Generation FIRTINA Howitzer παραδόθηκε στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις. Την εξέλιξη ανακοίνωσε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Στη δήλωση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για το θέμα, στο πλαίσιο του «Project Procurement Howitzer Self-Propelled (K/M) T-155 New Generation T-155 Storm» που ξεκίνησε σύμφωνα με τις ανάγκες της Διοίκησης Χερσαίων Δυνάμεων της Τουρκίας,  παραδόθηκαν 2 από τα 4 οβιδοβόλα που έχουν προγραμματιστεί να παραδοθούν το 2023. Οι δραστηριότητες επιθεώρησης και παραλαβής του εργοστασίου ολοκληρώθηκαν και μπήκαν στην απογραφή στις 25 Αυγούστου." 

Η BMC έχει ολοκληρώσει την παραγωγή 8 Νέας Γενιάς FIRTINA Howitzer μέχρι στιγμής . Στα παραγόμενα οβιδοβόλα, χρησιμοποιήθηκαν ομάδες εφεδρικής ισχύος που προμηθεύονταν προηγουμένως από τη Γερμανία για το T-155 FIRTINA.

Η BMC θα παράγει 2 ακόμη Νέας Γενιάς FIRTINA Howitzer με τους γερμανικούς ομίλους ισχύος.

Η εταιρεία θα χρησιμοποιήσει τον όμιλο UTKU Power Group, του οποίου οι αναπτυξιακές δραστηριότητες πραγματοποιούνται από την BMC POWER, για την παραγωγή των υπόλοιπων 130 Howitzer FIRTINA Νέας Γενιάς.

Από το 2025, σχεδιάζεται η παραγωγή του Next Generation STORM με το UTKU Power Group."

T-155 Firtina ΙΙ

Το αυτοκινούμενο οβιδοβόλο T-155 Firtina (καταιγίδα) είναι μια τροποποιημένη παραλλαγή του κορεατικού K9 . 

Μέχρι σήμερα η Τουρκία κατασκεύασε περίπου 350 σειριακά Τ-155.

Σε αντίθεση με το K9, το T-155 Firtina δεν διαθέτει την ψηφιακή πανοραμική όραση του κυβερνήτη. Μέσω του Αδρανειακού Συστήματος Πλοήγησης που παράγεται από την ASELSAN το οβιδοβόλο μπορεί να προσδιορίσει τις συντεταγμένες των στόχων σε απόκλιση 17,5 μέτρων, ενώ  μπορεί να ανοίξει πυρ μέσα σε 30 δευτερόλεπτα.

Το 2001, η Τουρκία και η Νότια Κορέα υπέγραψαν συμφωνία για την έναρξη της παραγωγής τροποποιημένων αυτοκινούμενων όπλων προς το συμφέρον του τουρκικού στρατού.

Την ίδια χρονιά κατασκευάστηκαν και δοκιμάστηκαν τα δύο πρώτα πρωτότυπα. Το  K9 ACS έλαβε την τουρκική ονομασία T-155 Firtina.

Το 2002, αυτό το αυτοκινούμενο όπλο υιοθετήθηκε από τον τουρκικό στρατό και άρχισε την παραγωγή του. Σύμφωνα με τη συμφωνία άδειας χρήσης με τη Samsung Techwin, τα πρώτα οκτώ T-155 κατασκευάστηκαν στη Νότια Κορέα, ενώ η υπόλοιπη παρτίδα άνω των 300 μονάδων θα παραγόταν στην Τουρκία. Το συνολικό αναφερόμενο κόστος αγοράς και μεταφοράς τεχνολογίας για την τουρκική κυβέρνηση ήταν 1 δισεκατομμύριο δολάρια.

Η σειριακή παραγωγή των 140 Νέας Γενιάς T-155 FIRTINA  Storm (FIRTINA-II)  ξεκίνησε το 2018.

Οι δοκιμές με το πρωτότυπο FIRTINA-II πραγματοποιήθηκαν το 2017.

Στις 14 Δεκεμβρίου 2018 η Aselsan εξασφάλισε συμβόλαιο αξίας 194,6 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ για την παράδοση Συστημάτων Ελέγχου Πυρός Νέας Γενιάς για τα 140 FIRTINA-II SPH που παραγγέλθηκαν για τον Τουρκικό στρατό

Το FIRTINA-II SPH διαθέτει ορισμένες βελτιώσεις σε σχέση με τον προκάτοχό του, συμπεριλαμβανομένου του νέου σχεδιασμού πυργίσκου πλήρως ηλεκτρικού κα ελεγχόμενου πυργίσκου & όπλου σκόπευσης και κίνησης ), βελτιωμένο σύστημα ελέγχου πυρός, αυξημένος ρυθμός βολής, εκτεταμένη αποτελεσματική εμβέλεια, πλήρως αυτόματο σύστημα φόρτωσης πυρομαχικών και ενσωματωμένο με πολυβόλο 12,7 mm της Aselsan για αυτοπροστασία.

Ο υψηλός βαθμός αυτοματισμού επιτρέπει στο FIRTINA-II να αντιδρά σε συντομότερο χρονικό διάστημα για να εκτελέσει την αποστολή του, με μειωμένο ανθρώπινο δυναμικό. Μετά τη λήψη της εντολής πυρός, το FIRTINA-II είναι σε θέση να πλήξει το στόχο εντός 30 δευτερολέπτων, να ολοκληρώσει την αποστολή πυρός και να μετακινηθεί σε 90 δευτερόλεπτα.

Λειτουργεί με πλήρωμα πέντε ατόμων, το T-155 FIRTINA-II SPH διαμετρήματος 155/52 έχει μέγιστο ρυθμό βολής έως και οκτώ βολές ανά λεπτό χάρη στο αυτόματο σύστημα φόρτωσης οβίδων.

Το μέγιστο βεληνεκές του όπλου διαμετρήματος 155/52 είναι 18 km με M107 (HE), 30 km με M549A1 RAP (HE) και 40+km με πυρομαχικά MKEK/Roketsan MOD 274 HE ER.

Προκειμένου να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις πυρομαχικών πυροβολικού τύπου HE μεγάλης εμβέλειας του Τουρκικού Στρατού, η MKEK σε συνεργασία με τη Roketsan , ανέπτυξε πυρομαχικά πυροβολικού εκτεταμένου βεληνεκούς MOD 274 HE 15mm 52 διαμετρήματος και έλαβε σύμβαση για την παράδοση της πρώτης παρτίδας 5.020 πυρομαχικών MOD 274 στα τέλη του 2014.

Το 2017 ακολουθούν παραγγελίες για επιπλέον 9.000 (2.000 + 7.000) πυρομαχικά πυροβολικού MOD 274 HE.

Τα πρωτότυπα T-155 FIRTINA-I και FIRTINA-II SPH τροφοδοτούνται από τον γερμανικό κινητήρα ντίζελ MTU-881 KA 500 1.000 ίππων σε συνδυασμό με το πλήρως αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων της Allison X1100-5 που κατασκευάστηκε στη Νότια Κορέα με άδεια Allison.

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια του IDEF '19 υπογράφηκε ένα Μνημόνιο Συνεννόησης μεταξύ της Caterpillar Defense UK και του τουρκικού MoND για την ανάπτυξη ενός νέου κινητήρα ντίζελ, που θα βασίζεται στον πυρήνα του υπάρχοντος κινητήρα ντίζελ της Caterpillar Defense UK αλλά θα αναπτυχθεί με η συμμετοχή μηχανικών της 1ης Διεύθυνσης Κύριου Εργοστασίου Συντήρησης για την κάλυψη των ειδικών απαιτήσεων του FIRTINA-II και θα είναι προϊόν ITAR Free ώστε να μην αντιμετωπίζει προβλήματα άδειας εξαγωγής όπως στην περίπτωση του κινητήρα MTU-881 KA 500 της MTU.

Η ανάπτυξη ενός νέου κινητήρα ντίζελ τύπου V12 1.200 ίππων θα πραγματοποιηθεί στην 1η Διεύθυνση Κύριου Εργοστασίου Συντήρησης στο Arifiye, Adapazari. Ο νέος κινητήρας θα συνδυαστεί με το πλήρως αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων της Allison X1100-5, επειδή σύμφωνα με τους αξιωματούχους της Caterpillar Defense του Ηνωμένου Βασιλείου, ο Τούρκος τελικός χρήστης είναι ευχαριστημένος με το υπάρχον κιβώτιο ταχυτήτων.

Το όχημα ανεφοδιασμού πυρομαχικών POYRAZ

Χρησιμοποιώντας το ίδιο "σκάφος" και πυργίσκο με το T-155 FIRTINA-I SPH, το όχημα ανεφοδιασμού πυρομαχικών POYRAZ είναι ικανό να φορτώνει πυρομαχικά σε χώρο ανεφοδιασμού και να μεταφέρει πυρομαχικά στο FIRTINA-I SPH εντός του απαιτούμενου χρόνου και τοποθεσίας σε όλα τα είδη εδάφους και πεδία μάχης.

Το όχημα ανεφοδιασμού πυρομαχικών POYRAZ διαθέτει τις απαραίτητες δυνατότητες κινητικότητας και επιβίωσης για λειτουργία εντός του τακτικού επιχειρησιακού περιβάλλοντος του FIRTINA-I SPH.

Εξοπλισμένο με το αυτόματο σύστημα μεταφοράς πυρομαχικών της Aselsan και συμβατό με όλα τα είδη πυρομαχικών που χρησιμοποιούνται για τα FIRTINA-I SPH, το όχημα POYRAZ μπορεί να μεταφέρει 96 βλήματα 155 χιλιοστών εκ των οποίων  48 βλήματα σε λιγότερο από 20 λεπτά στο FIRTINA-I SPH.

Το μήκους 9,5 μέτρων, ύψους 3,76 μέτρων και 47 τόνων ανταπόκρισης πυρομαχικών POYRAZ λειτουργεί από τρία μέλη πληρώματος και τροφοδοτείται από ένα V -Μηχανή ντίζελ AVDS-1790 τύπου 750 ίππων 12 σε συνδυασμό με αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων Allison CD-850.

Αυτό το "πακέτο ισχύος" ελήφθη από  τα M48A5T1 άρματα που αποσύρθηκαν σταδιακά από την υπηρεσία των τουρκικών χερσαίων δυνάμεων.

Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω διαπιστώνεται ότι η Τουρκία αναβαθμίζει τις ποιοτικές και ποσοτικές δυνατότητες του πυροβολικό μάχης της.

Το γεγονός ότι με βάση τους τύπους των βλημάτων του το οβιδοβόλο T-155 Firtina ΙΙ θα μπορεί να πλήξει στόχους σε αποστάσεις 18, 30, 40+ χιλιόμετρα, σε συνδυασμό με την  μικρή απόσταση των νησιών μας σε Ανατολικό Αιγαίο και Δωδεκάνησα  από τα μικρασιατικά παράλια και την πληθώρα των Σχηματισμών των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΤΕΔ) που βρίσκονται σε αυτά που διαθέτουν  οργανικές Μοίρες Πυροβολικού , αυξάνει το επίπεδο της τουρκικής απειλής.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε τέλος  ότι η 4η Στρατιά Αιγαίου έχει οργανικό Σχηματισμό της τη 57ΤΑΞΠΒ (Ταξιαρχία πυροβολικού) στην Μπόρνοβα-Μενεμένη και προς ενίσχυσή της σε περίπτωση επιχειρήσεων θα της διατεθεί η 58ΤΑΞΠΒ από το Πολατλί της Άγκυρας, ενώ στον Έβρο υπάρχουν πλέον των Οργανικών Μοιρών Πυροβολικού σε κάθε Σχηματισμό, το 2ο, 5ο Συντάγματα Πυροβολικού, αντίστοιχα στο 2οΣΣ (Σώνα Στρατού) στο νότιο Έβρο  και 5οΣΣ (Σώμα Στρατού) στον Βόρειο Έβρο.

https://www.pentapostagma.gr/