28.9.23

Ερντογάν: "Εκτός κάδρου ο Μενέντεζ, καλό για την Τουρκία" - Εάν οι ΗΠΑ δώσουν τα F16, θα εγκρίνουμε την ένταξη Σουηδίας


Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει συνδέσει την παροχή στη χώρα του αναβαθμισμέων μαχητικών αεροσκαφών F-16 με την επικύρωση από πλευράς της Άγκυρας της ένταξης της Σουηδίας στο NATO, σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης τα οποία επικαλείται το πρακτορείο Reuters.
Όπως σημείωσε ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους, εάν οι ΗΠΑ τηρήσουν τη δέσμευσή τους για τα αεροσκάφη, τότε και η Τουρκία θα τηρήσει τη δική της και η Εθνοσυνέλευση της χώρας θα επικυρώσει το σουηδικό αίτημα για ένταξη στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.
Οι δηλώσεις Ερντογάν έγιναν κατά την επιστροφή του από τον αζερικό θύλακα του Ναχτσιβάν, ο οποίος συνορεύει με την Τουρκία.
"Τον τελικό λόγο για το ζήτημα της Σουηδίας θα τον έχει το κοινοβούλιό μας", τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος.
Παράλληλα, σχολιάζοντας τις δικαστικές περιπέτειες του Αμερικανού γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ, γνωστού για τη σκληρή γραμμή του έναντι της Τουρκίας, ο οποίος παραιτήθηκε προ ημερών από την προεδρία της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, ο Τ. Ερντογάν ανέφερε ότι πλέον ο Μενέντεζ είναι "εκτός κάδρου", πράγμα που είναι "επωφελές" για την Τουρκία.
Σε ό,τι αφορά την επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου στην Τουρκία, ο Τ. Ερντογάν τόνισε ότι αυτή θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο, ενώ η δική του επίσκεψη στο Ισραήλ θα ακολουθήσει αργότερα.

Πηγή: capital.gr

Πηγή: i-epikaira.blogspot.com