12.9.23

Αισχροκέρδεια στη Θεσσαλία: Η κυβέρνηση θυμήθηκε να βάλει πλαφόν στο εμφιαλωμένο νερό

 

Διατίμηση στο εμφιαλωμένο νερό θα ισχύσει στη Θεσσαλία, με απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας. Τα κρούσματα αισχοκέρδειας βέβαια "παίζουν" εδώ και μέρες στα social media.

Εννέα ημέρες μετά τις πρώτες πλημμύρες και τουλάχιστον τέσσερις ημέρες μετά τις πρώτες καταγγελίες για αισχροκέρδεια στην πώληση εμφιαλωμένων νερών, η κυβέρνηση και συγκεκριμένα ο Υπ. Ανάπτυξης κ. Σκρέκας, "θυμήθηκαν" να θέσουν πλαφόν και πρόστιμα.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά από το αρμόδιο υπουργείο για τα φαινόμενα "μαύρης αγοράς" που παρατηρήθηκαν στη Θεσσαλία, μετά τις καταστροφές:


"Την καθορισμό ανώτατης τιμής πώλησης στο εμφιαλωμένο νερό που πωλείται στη Θεσσαλία, με στόχο την προστασία του καταναλωτικού κοινού από κρούσματα αθέμιτης κερδοφορίας, προβλέπει απόφαση που υπέγραψε ο Υπουργός Ανάπτυξης, κ. Κώστας Σκρέκας.

Συγκεκριμένα, για τις επιχειρήσεις κάθε είδους που διακινούν εμφιαλωμένο νερό καθορίζεται η εξής ανώτατη τελική τιμή:

Αισχροκέρδεια στη Θεσσαλία: Η κυβέρνηση θυμήθηκε να βάλει πλαφόν στο εμφιαλωμένο νερό

Η ανώτατη τιμή πώλησης ισχύει από τη δημοσίευση της Υπουργικής Απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης έως τις 31 Οκτωβρίου 2023.

Σε περίπτωση παράβασης, επιβάλλεται πρόστιμο που ισούται με τουλάχιστον το τετραπλάσιο του οφέλους, το οποίο προκύπτει από την διαφορά της τιμής πώλησης με την ανώτατη τιμή πώλησης επί του συνόλου των αποθεμάτων νερού, πωληθέντων και μη, της επιχείρησης. Το πρόστιμο δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 5.000 ευρώ και μεγαλύτερο του 1.000.000 ευρώ.

Αρμόδιες αρχές για την διαπίστωση παραβάσεων, είτε αυτεπαγγέλτως είτε κατόπιν καταγγελίας, είναι η Γενική Γραμματεία Εμπορίου & Προστασίας του Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης, η Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙ.Μ.Ε.Α.) και οι αρμόδιες υπηρεσίες ελέγχου της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Τα πρόστιμα επιβάλλονται με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης εάν ο έλεγχος διενεργείται από όργανα της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου ή από όργανα της Διυπηρεσιακής Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙ.Μ.Ε.Α.) και με απόφαση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας εάν ο έλεγχος διενεργείται από όργανα των υπηρεσιών ελέγχου της Περιφέρειας".

Σύμφωνα με καταγγελίες, καταστηματάρχες στο Βόλο πωλούσαν μία εξάδα νερών στα τέσσερα και πέντε ευρώ, την ώρα που η πόλη ήταν χωρίς υδροδότηση και πόσιμο νερό για πολλές ημέρες. Ανάλογα φαινόμενα παρατηρήθηκαν άλλωστε σε Λάρισα, Τρίκαλα και Καρδίτσα, όπου το εμφιαλωμένο νερό εξαφανίστηκε από τα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Την Κυριακή άλλωστε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη ενημέρωσε τους κατοίκους της Θεσσαλίας που επλήγησαν από τις πλημμύρες να καταναλώνουν μόνο εμφιαλωμένο νερό και να μην έρχονται σε επαφή με τα λιμνάζοντα ύδατα. "Οι πολίτες στις πληγείσες περιοχές θα πρέπει να μην καταναλώνουν μολυσμένο νερό. Όλα τα στάσιμα και λιμνάζοντα ύδατα πρέπει να τα αντιμετωπίζουν ως δυνητικά μολυσμένα", τόνισε συγκεκριμένα η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, κατά την ενημέρωση που πραγματοποίησε το πρωί της Κυριακής (10/9/2023) από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος και της Πολιτικής Προστασίας στη Λάρισα. Τελικά, το πλαφόν και οι ποινές ορίστηκαν και αυτά, με παραδειγματική καθυστέρηση.

Οι ελλείψεις σε εμφιαλωμένα νερά προκάλεσαν επίσης την παρέμβαση του διευθύνοντα στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Λάρισας, Απ. Τζαμαλή, ο οποίος ζήτησε τη διενέργεια ελέγχων προκειμένου να αποφευχθούν και να αντιμετωπιστούν φαινόμενα αισχροκέρδειας. Ο εισαγγελέας θα διερευνήσει και τυχόν fake news γύρω από βλάβες στην υδροδότηση στην περιοχή της Λάρισας.

Σημειώνεται τέλος πως το Υπουργείο Υγείας από τις 8 Σεπτεμβρίου είχε εκδόσει οδηγίες για προστασίας από τις πλημμύρες τονίζοντας τα παρακάτω.

Οδηγίες για την κατανάλωση νερού και τροφίμων:

  • Μην πίνετε νερό από το δίκτυο ύδρευσης και μην το χρησιμοποιείτε για να πλένετε πιάτα, να πλένετε τα χέρια σας, να βουρτσίζετε τα δόντια ή να πλένετε ή να προετοιμάζετε φαγητό, έως ότου ληφθούν όλα τα κατάλληλα μέτρα διασφάλισης της ποιότητας του. Να χρησιμοποιείτε εμφιαλωμένο νερό.
  • Μην τρώτε κανένα προϊόν που καλλιεργείται σε έκταση ή κήπο που έχει πλημμυρίσει, εκτός εάν έχει μαγειρευτεί.
  • Πετάξτε τρόφιμα, σε κλειστές ή ανοιχτές συσκευασίες τα οποία έχουν έρθει σε επαφή με τα νερά της πλημμύρας.
  • Πετάξτε οποιοδήποτε φαγητό στο ψυγείο ή τον καταψύκτη σας εάν δεν έχει λειτουργήσει για μερικές ώρες. Τα νερά της πλημμύρας μπορεί να έχουν παρασύρει τρωκτικά και ερπετά από άλλες περιοχές τα οποία μπορεί να είναι επικίνδυνα. Τα ούρα των τρωκτικών μπορεί να επιμολύνουν το νερό με παθογόνους μικροοργανισμούς.
  • https://www.news247.gr