7.9.23

Οι όροι που θέτει η Κομισιόν στην Τουρκία για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων


Για να επανεκκινήσουν, υπάρχουν πολύ σαφή κριτήρια που πρέπει να καθοριστούν (τα οποία περιλαμβάνουν) τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου», δήλωσε ο Ούγγρος Επίτροπος Βάρχελι κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν
Η Τουρκία πρέπει να καταγράψει πρόοδο προς τον εκδημοκρατισμό ώστε να ξαναρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε σήμερα από την Άγκυρα ο Επίτροπος Γειτονίας και Διεύρυνσης, Όλιβερ Βάρχελι.
«Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις είναι αδρανείς επί του παρόντος. Για να επανεκκινήσουν, υπάρχουν πολύ σαφή κριτήρια που πρέπει να καθοριστούν (τα οποία περιλαμβάνουν) τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου», δήλωσε ο Ούγγρος Επίτροπος Βάρχελι κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν.
«Συζητήσαμε τομείς στους οποίους μπορούμε να προχωρήσουμε», ανέφερε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, εκτιμώντας ότι οι εταιρικές σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και ΕΕ έχουν «τεράστια δυναμική».
Χακάν Φιντάν: Οι σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ δεν πρέπει να είναι όμηροι συμφερόντων ορισμένων χωρών
Από την πλευρά του ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, κατηγόρησε τις Βρυξέλλες ότι θέτουν «πολιτικά» εμπόδια στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, αναφέρει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.
Οι σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ δεν πρέπει να είναι όμηροι συμφερόντων ορισμένων χωρών, δήλωσε την Τετάρτη ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.
«Η ΕΕ δεν μπορεί να είναι παγκόσμιος παράγοντας χωρίς την Τουρκία», δήλωσε ο Χακάν Φιντάν, μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Επίτροπο της ΕΕ για τη Γειτονία και τη Διεύρυνση Όλιβερ Βαρχελί στην τουρκική πρωτεύουσα Άγκυρα.
Η Τουρκία αναμένει από την ΕΕ να επιδείξει την απαραίτητη βούληση και να ενεργήσει πιο θαρραλέα για την προώθηση των σχέσεων, δήλωσε ο Φιντάν.
«Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στην προοπτική ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ. Είναι μια πολύ ισχυρή πολιτική βούληση», πρόσθεσε.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με πρόσφατες συγκρούσεις μεταξύ αραβικών φυλών και της τρομοκρατικής ομάδας PKK/YPG στην ανατολική Συρία, ο Φιντάν κάλεσε τις ΗΠΑ «να σταματήσουν την καταστολή των αραβικών κοινοτήτων στη Συρία στα χέρια της τρομοκρατικής ομάδας YPG/PKK».
«Ο χαρακτηρισμός της τρομοκρατικής ομάδας YPG ως νόμιμος πρέπει να τελειώσει, διαφορετικά οι συγκρούσεις που βλέπουμε (στη Ντέιρ εζ-Ζορ) είναι μόνο η αρχή», πρόσθεσε.
Οι επιχειρήσεις που ξεκίνησαν από αραβικές φυλές εναντίον της τρομοκρατικής ομάδας στην επαρχία Ντέιρ εζ-Ζορ της ανατολικής Συρίας που ξεκίνησαν την περασμένη εβδομάδα επεκτάθηκαν με τη συμμετοχή και άλλων φυλών.
Από τις 27 Αυγούστου, συνολικά 33 χωριά έχουν απελευθερωθεί από την κατοχή του YPG/PKK στις αγροτικές περιοχές των επαρχιών Deir ez-Zor, Raqqa και Hasakah και στην περιοχή Manbij του Χαλεπίου.
Ο Varhelyi βρίσκεται σε διήμερη επίσκεψη στην Άγκυρα για να συζητήσει τις διμερείς σχέσεις και τη συνεργασία.

Πηγή: paron.gr