19.9.23

Και η ΕΥΠ στις έρευνες για την τραγωδία στην Λιβύη – Αναπάντητα ερωτήματα

 Ντοκουμέντα από τις τελευταίες στιγμές της ελληνικής ανθρωπιστικής αποστολής στη Λιβύη βγήκαν στη δημοσιότητα από την ιστοσελίδα The Libya Update, δηλαδή από την ώρα της άφιξής τους και λίγο πριν το τραγικό δυστύχημα/ Στα ντοκουμέντα φαίνονται τα μέλη της αποστολής να ενημερώνονται στην πίστα του στρατιωτικού αεροδρομίου πλάι στο ελληνικό στρατιωτικό αεροσκάφος πριν μπουν στο λεωφορείο που θα τους μετέφερε στις πλημμυρισμένες περιοχές.

Όμως, η αποστολή τους δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, καθώς λίγες ώρες μετά από τις παρακάτω φωτογραφίες του The Libya Update συνέβη το δυστύχημα, το οποίο σκόρπισε θλίψη στη χώρα μας. 

«Μονάδες του ελληνικού στρατού φτάνουν στη Λιβύη για να βοηθήσουν στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης για τον εντοπισμό των θυμάτων από τις πλημμύρες που σάρωσαν περιοχές της ανατολικής περιοχής της χώρας», αναφέρει το The Libya Update. Λίγη ώρα αργότερα, το ίδιο μέσο έδωσε στη δημοσιότητα το βίντεο που δείχνει το λεωφορείο της ελληνικής αποστολής να έχει τυλιχθεί στις φλόγες μετά τη σύγκρουσή του με ένα φορτηγό.

Και η ΕΥΠ θα εμπλακεί –«επικουρικά», σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές- στις έρευνες για το τραγικό δυστύχημα με τους πέντε νεκρούς Έλληνες στη Λιβύη. Στο πλαίσιο αυτό, θα αξιοποιηθούν πηγές και πληροφοριακά δεδομένα από την περιοχή.

Δήλωση Γεραπετρίτη

«Εκφράζω τη βαθύτατη θλίψη μου για τον τραγικό θάνατο των πέντε μελών της ελληνικής αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λιβύη», σημειώνει ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης σε ανακοίνωσή του για το τραγικό συμβάν της ελληνικής αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στην πόλη Ντέρνα της Λιβύης.

«Αυτές τις δύσκολες ώρες, οι σκέψεις όλων μας είναι με τις οικογένειες των εκλιπόντων, στις οποίες εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια. Εύχομαι ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες. Σήμερα η πατρίδα πενθεί», καταλήγει.

Συγκεχυμένες οι πληροφορίες

Στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας έφθασε στις 7 το πρωί το C-130 με τα μέλη της ελληνικής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λιβύη, που τραυματίστηκαν στο φρικτό τροχαίο στο δρόμο Βεγγάζης-Ντέρνα. Στο δυστύχημα σκοτώθηκαν επτά άτομα, πέντε εκ των οποίων είναι Έλληνες, σύμφωνα με τις τελευταίες επίσημες πληροφορίες. Οι τραυματίες από την Ελευσίνα μεταφέρθηκαν στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο. Με άλλη πτήση C-27 επαναπατρίστηκαν και οι πέντε νεκροί. Το αεροπλάνο με τις σορούς των θυμάτων προσγειώθηκε στις 10:30 στην Ελευσίνα.

Οι πληροφορίες για τις συνθήκες του δυστυχήματος παραμένουν συγκεχυμένες. Το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας -το οποίο αρχικά έκανε λόγο για τραυματίες- έχει ανακοινώσει ότι τρία μέλη της ελληνικής αποστολής έχουν χάσει τη ζωή τους και δύο αγνοούνταν. Νεκροί είναι δύο υγειονομικοί και ένα στέλεχος των ειδικών δυνάμεων. Aγνοούμενοι θεωρούνταν οι δύο διερμηνείς, των οποίων η διαδικασία αναγνώρισης ολοκληρώθηκε σήμερα το πρωί.

Διευκρινήσεις ΓΕΕΘΑ

Με σημερινή ανακοίνωσή του το ΓΕΕΘΑ δίνει διευκρινήσεις για την χθεσινή σύγχυση: «Η αρχική πληροφόρηση βασιζόταν στην ενημέρωση που παρείχαν οι αρχές της Λιβύης προς τις αρμόδιες αρχές της Ελλάδας, στην οποία αναφερόταν κατηγορηματικά ότι δεν υπήρχαν θύματα μεταξύ των μελών της ελληνικής αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας” αναφέρει η ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ.

»Είναι ευνόητο ότι στις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούσαν επί του πεδίου δεν υπήρχε άλλος τρόπος διασταύρωσης της σχετικής πληροφόρησης, πλην της ενημέρωσης από τις αρχές της Λιβύης διά της διπλωματικής οδού, δεδομένου ότι δεν λειτουργούσε στην περιοχή δίκτυο κινητής τηλεφωνίας και τα δορυφορικά τηλέφωνα που είχε μαζί της η ελληνική αποστολή καταστράφηκαν κατά την πυρκαγιά που ακολούθησε τη σύγκρουση των οχημάτων. Αργότερα οι αρχές της Λιβύης, διά του υπουργείου Υγείας, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση της ελληνικής πλευράς, προχώρησαν σε ανακοίνωση στην οποία συμπεριλαμβάνονταν μέλη της ελληνικής αποστολής στα θύματα.

»Λαμβάνοντας υπόψη το εξαιρετικό ευαίσθητο ζήτημα της πληροφόρησης των οικογενειών των θυμάτων, το ΓΕΕΘΑ όφειλε επίσης να αναμένει μετά τη νεότερη ενημέρωση από τη Λιβύη και πριν εκδοθεί διορθωτική ανακοίνωση, να ειδοποιηθούν προηγουμένως οι συγγενείς τους από τις στρατιωτικές αρχές και να μην πληροφορηθούν τη θλιβερή είδηση από τα ΜΜΕ. Ευθύς ως ολοκληρώθηκε η σχετική ενημέρωση, εκδόθηκε η νέα ανακοίνωση».

H Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Συλλυπητήρια δήλωση έκανε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου: «Είναι βαθύτατη η θλίψη μου για τον αδόκητο θάνατο τριών στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και δύο πολιτών σε δυστύχημα, ενώ βρίσκονταν στη Λιβύη, μετέχοντας στην αποστολή της ελληνικής ανθρωπιστικής βοήθειας. Η τραγικότητα ενός τέτοιου συμβάντος εν ώρα εκπλήρωσης του ανθρωπιστικού τους καθήκοντος, η απώλεια της ζωής τους ενόσω επιχειρούσαν να προσφέρουν τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη τους προς τον δοκιμαζόμενο λιβυκό λαό, μας συγκλονίζει όλους. Εκφράζω τα βαθιά συλλυπητήριά μου προς τις οικογένειές τους και εύχομαι οι τραυματίες σύντομα να αναρρώσουν».

Μήνυμα Μητσοτάκη

«Είναι διπλά οδυνηρό να θρηνούμε ζωές που χάθηκαν σώζοντας ζωές», υπογραμμίζει σε ανάρτησή του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και συνεχίζει: «Και ταυτόχρονα να αγωνιούμε για την υγεία ανθρώπων μας, που θέλησαν να απαλύνουν την αγωνία άλλων ανθρώπων. Στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που ταξίδεψαν στη Λιβύη για να βοηθήσουν μετά το χτύπημα της φύσης που πλήγωσε και τη δική μας χώρα.

»Σε ένα τραγικό δυστύχημα θρηνούμε, δυστυχώς, 5 μέλη της ελληνικής αποστολής. Ένα δράμα που συνέβη, ενώ εκτελούσαν το ευγενές καθήκον του ανθρωπισμού και της διεθνούς αλληλεγγύης. Όλη η χώρα πενθεί. Η σκέψη μου είναι με τις οικογένειες των θυμάτων και στους 10 τραυματίες μας. Η Πολιτεία θα σταθεί στο πλευρό τους».

Πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις

Με απόφαση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια κηρύχθηκε τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις. Στην δήλωσή του ο υπουργός αναφέρει: «Εκφράζω τη βαθύτατη οδύνη μου για τον θάνατο των τριών στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, τα οποία έχασαν τη ζωή τους εν ώρα καθήκοντος, συμμετέχοντας στη αποστολή της ελληνικής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λιβύη. H απώλεια της ζωής τους σε δυστύχημα, κατά την έμπρακτη επίδειξη αλληλεγγύης σε δοκιμαζόμενους συνανθρώπους μας, μαζί με μέλη αποστολών από άλλα κράτη, προκαλεί απέραντη θλίψη στη μεγάλη οικογένεια των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως και σε ολόκληρο τον ελληνικό λαό.

Τη βαθύτατη οδύνη μου εκφράζω επίσης για την απώλεια της ζωής των δύο πολιτών, οι οποίοι συμμετείχαν στην ίδια αποστολή. Οι σκέψεις μας αυτή την ώρα είναι στις οικογένειες των θυμάτων του δυστυχήματος, στις οποίες απευθύνουμε τα πλέον ειλικρινή μας συλλυπητήρια, όπως και στους τραυματίες, στους οποίους απευθύνουμε ευχές για ταχεία ανάρρωση. Με απόφασή μου κηρύσσεται τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις για τον θάνατο των στελεχών τους, κατά την αποστολή της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λιβύη».

Ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ

Τα συλλυπητήρια του προς τις οικογένειες των θυμάτων εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ και σημειώνει στην ανακοίνωση του ότι αναμένει «ενημέρωση από την κυβέρνηση για τις συνθήκες του δυστυχήματος και ειδικότερα για τα μέτρα ασφαλείας που είχαν ληφθεί για τη μετακίνηση της αποστολής σε εμπόλεμη ζώνη που είχε πληγεί βαρύτατα από την καταιγίδα Daniel, με χιλιάδες νεκρούς». Επιπλέον, ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι αναμένει να ενημερωθεί «για τους λόγους που το ΓΕΕΘΑ εξέδωσε ανακοίνωση χθες στις 19:35 με αναφορά σε “ελαφρούς τραυματισμούς”, ενώ η είδηση του θανάτου μελών της αποστολής αποκαλύφθηκε από τα διεθνή ΜΜΕ».

Δήλωση Ανδρουλάκη

«Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων της ελληνικής αποστολής στη Λιβύη και εύχομαι ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης και πρόσθεσε: «Αναμένουμε πλήρη ενημέρωση  για τις συνθήκες του τροχαίου δυστυχήματος αλλά και το κενό πληροφόρησης, που παρατηρήθηκε εκ μέρους των αρμοδίων αρχών».

Ανακοίνωση ΚΚΕ

Και το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του ζητεί άμεση διερεύνηση των συνθηκών του δυστυχήματος: «Η κυβέρνηση οφείλει να ενημερώσει για τα πραγματικά γεγονότα, τις αιτίες και τις συνθήκες του συμβάντος, καθώς και για τα μέτρα ασφαλείας που είχαν ληφθεί κατά τη μετακίνηση της αποστολής σε μια περιοχή που βρίσκεται εδώ και πάνω από 12 χρόνια στο “μάτι του κυκλώνα” των ΝΑΤΟϊκών επεμβάσεων και των εμφυλίων». 

Ερευνώνται οι συνθήκες 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, σε δηλώσεις στον ΣΚΑΪ ανέφερε τα εξής: «Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι θα γίνει άμεση διερεύνηση των αιτιών και βέβαια του οδηγού. Τι συνέβη, ποια είναι η ευθύνη που οι άνθρωποι αυτοί δεν γύρισαν στην πατρίδα μας μετά από την ανθρωπιστική βοήθεια για την οποία συνέτρεξαν».

Πληροφορίες που επικαλούνται διεθνή μέσα ενημέρωσης από τη Λιβύη ανέφεραν τέσσερις νεκρούς και επτά τραυματίες. Το λεωφορείο στο οποίο επέβαινε η αποστολή των 19 Ελλήνων στρατιωτικών, νοσηλευτών και διασωστών που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια (φάρμακα, υγειονομικό υλικό και τρόφιμα) για τους πληγέντες της κακοκαιρίας Daniel στη Ντέρνα συγκρούστηκε μετωπικά με φορτηγό. Το δυστύχημα έγινε στην θέση Μαράουα όταν το φορτηγό βρέθηκε στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας. Και τα δύο οχήματα τυλίχτηκαν στις φλόγες μετά τη σύγκρουση. Αρχικά το ΓΕΕΘΑ, το ΥΠΕΘΑ και το ΥΠΕΞ έκαναν λόγο για τραυματίες Έλληνες στρατιωτικούς, μεταφέροντας τη μέχρι εκείνη την ώρα πληροφόρηση που είχαν από τις λιβυκές τοπικές αρχές οι οποίες μετέφεραν τα μέλη της αποστολής σε διάφορα νοσοκομεία της περιοχής.

Στην περιοχή που έγινε το δυστύχημα δεν λειτουργούσε δίκτυο κινητής τηλεφωνίας. Γι’ αυτό οι τραυματίες της ελληνικής αποστολής δεν μπορούσαν να επικοινωνήσουν και να ενημερώσουν για το δυστύχημα. Τα δορυφορικά τηλέφωνα που είχαν καταστράφηκαν από την έκρηξη και τη φωτιά που ακολούθησε. Το πρωί αποσαφηνίστηκε ότι πέραν των πέντε θυμάτων της ελληνικής αποστολής νεκρά είναι και τα δύο παιδιά του προέδρου της ελληνικής κοινότητας Βεγγάζης που βρίσκονταν στο μοιραίο λεωφορείο.

Χθες το βράδυ, ο υπουργός Υγείας της κυβέρνησης της ανατολικής Λιβύης ανακοίνωσε ότι, συνεπεία του φρικτού, όπως το χαρακτήρισε, τροχαίου δυστυχήματος, 4 Έλληνες στρατιωτικοί είναι νεκροί και 15 τραυματίστηκαν, 7 εκ των οποίων σοβαρά. Σε κρίσιμη κατάσταση ήταν και δύο Λίβυοι που συνόδευαν την ελληνική αποστολή.

Η αποστολή αποτελείτο από 19 άτομα τα οποία έφτασαν τα ξημερώματα της Κυριακής με C-130 στη Λιβύη, μεταφέροντας τρεις τόνους τρόφιμα και φαρμακευτικό υλικό. Η αποστολή αποτελείτο από στελέχη του Στρατού Ξηράς, της Πολεμικής Αεροπορίας και του Πολεμικού Ναυτικού. Η πόλη Ντέρνα, έχει πληγεί σκληρότατα από την κακοκαιρία “Ντάνιελ”.