7.9.23

Δραματικές προσπάθειες απεγκλωβισμού από τα χωριά της Θεσσαλίας

 


Δόθηκαν στη δημοσιότητα εικόνες από τις Ενοπλες Δυνάμεις

Επιχειρήσεις διάσωσης από αέρος ξεκίνησαν από το μεσημέρι της Πέμπτης σε χωριά της Θεσσαλίας όπου παρέμεναν εγκλωβισμένοι κάτοικοι και επισκέπτες, αφού δεν υπήρχε πρόσβαση οδικώς λόγω της κακοκαιρίας Daniel.

Στις επιχειρήσεις μετέχει πλέον και Super Puma της Πυροσβεστικής. Συγκλονιστικές είναι οι εικόνες που διασώζεται ένας πατέρας με το παιδί του ενώ το σπίτι τους έχει καλυφθεί από νερό στην Αγία Τριάδα Καρδίτσας, ένα χωριό όπου υπάρχουν και εξι αγνοούμενοι. Με εξίσου δραματικό τρόπο απεγκλωβίστηκε από αέρος μια γυναίκα με αναπηρικά προβλήματα.

Συνολικά επιχειρούν 155 συνεργεία με 480 άτομα προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος. Επίσης συνδράμουν δυνάμεις από την 1η, την 2η, την 7η, την 8η, την 5η, την 6η και την 4η ΕΜΑΚ με προσωπικό διασωστικό και διασωστικές λέμβους. Σε συνεργασία και με το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων γίνεται προσπάθεια για προσέγγιση σε όλες τις περιοχές που υπάρχουν εγκλωβισμένα άτομα.

Στις επιχειρήσεις θα χρησιμοποιηθούν και τέσσερα Βell της Πυροσβεστικής και αργότερα ένα Bell και ένα Super των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ θα επιστρατευθούν και εξωλέμβιες μηχανές από τον Βόλο καθώς διαπιστώθηκε ότι φουσκωτές λέμβοι δεν βοηθούν αποτελεσματικά στην επιχείρηση διάσωσης.

Τα μέσα και οι δυνάμεις που επιχειρούν

Από την πρώτη στιγμή που η κακοκαιρία "Daniel" έπληξε τη χώρα το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος δέχτηκε 4800 κλήσεις και μέχρι τώρα έχουν γίνει 1600 αντλήσεις ομβρίων υδάτων και 885 διασώσεις συμπολιτών, ανακοίνωσε ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος, Γεώργιος Πουρναράς.

Από πλευράς Αστυνομίας κατά το διάστημα 5 και 6 Σεπτεμβρίου, διατέθηκαν 1355 αστυνομικοί με 528 οχήματα , που πραγματοποίησαν 105 απεγκλωβισμούς ατόμων, ενώ εκδόθηκαν και εφαρμόστηκαν 35 αποφάσεις κυκλοφοριακών ρυθμίσεων σε σημεία οδικού δικτύου.

Τέλος, ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων Κωνσταντίνος Φλώρος γνωστοποίησε ότι επιχειρούν
- Έντεκα μηχανήματα Μηχανικού
- 14 οχήματα γενικής χρήσης
- Πάνω από 25 με 30 λέμβους
- 71 άτομα του σχεδίου «Ξενοκράτης» και 36 επιπλέον σε ετοιμότητα
- 7 ελικόπτερα είναι σε ετοιμότητα με τα τρία εξ αυτών έρευνας-διάσωσης.

Επιπλέον, ένα αεροσκάφος C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας, ένα αρματαγωγό ένα πλοίο ταχείας μεταφοράς βρίσκονται σε ετοιμότητα και εάν χρειαστεί θα προσεγγίσουν την περιοχή ενώ, εάν χρειάζεται, θα φιλοξενήσουν πολίτες. Υπάρχει ετοιμότητα διάθεσης 49 λεωφορείων, 28 μικρολεωφορείων, 19 μηχανημάτων Μηχανικού και 128 οχημάτων γενικής χρήσης ενώ στην περιοχή των Καλών Νερών όπου έπεσε η γέφυρα έχει αναπτυχθεί κλιμάκιο της ΜΟΜΚΑ με μια γέφυρα Baily ενώ αναπτυχθεί κλιμάκια του Μηχανικού, της ΜΟΜΚΑ και σε άλλες περιοχές της Μαγνησίας όπου έχουν καταγραφεί ζημιές σε γέφυρες. Τέλος, έχουν αναπτυχθεί χώρου φιλοξενίας, ιδίως στο στρατόπεδο της 32 Ταξιαρχίας Πεζοναυτών στον Βόλο, όπου ήδη φιλοξενούνται πολίτες».

Επιχειρήσεις απεγκλωβισμού δια θαλάσσης στο Πήλιο

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε μία μεγάλη επιχείρηση απεγκλωβισμού, δια θαλάσσης, δεκάδων ανθρώπων, λίγο μετά τις 4.00 το απόγευμα, από τον οικισμό Μικρό του Πλατανιά, στο Νότιο Πήλιο.

Στον οικισμό είχαν αποκλεισθεί από την Τρίτη το πρωί πάνω από 150 άνθρωποι, αφού καταστράφηκε ολοσχερώς ο δρόμος που καταλήγει στο παραθαλάσσιο θέρετρο και οι αποκλεισθέντες ήταν όλοι τουρίστες που έκαναν τις διακοπές τους στην περιοχή.

Ο απεγκλωβισμός όλων των ανθρώπων ήταν αδύνατος από ξηράς και γι' αυτό ο δήμαρχος Νοτίου Πηλίου Μιχάλης Μιτζικός, σε συνεννόηση με το Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου, έστειλαν το τουριστικό σκάφος «Ταρζάν» που κατάφερε να προσεγγίσει την ακτή και να παραλάβει τελικά 105 άτομα, Έλληνες και αλλοδαπούς, που βρίσκονταν σε απελπιστική κατάσταση μετά από 3 ημέρες χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, χωρίς νερό και τρόφιμα, καθώς είχαν εξαντληθεί οι προμήθειες των ξενοδοχείων και των πανσιόν.

Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται από τις 5 το απόγευμα και δεύτερη προσπάθεια απεγκλωβισμού εκατοντάδων κατοίκων και ξένων τουριστών από τον Πλατανιά του Νοτίου Πηλίου με τη συμμετοχή του δημάρχου Νοτίου Πηλίου Μιχάλη Μιτζικού και μελών της Πολιτικής Προστασίας. Στον Πλατανιά έχουν εγκλωβιστεί και σερβικά λεωφορεία που μετέφεραν τουρίστες από τη γειτονική χώρα.

https://gr.euronews.com