13.9.23

Οι κορβέτες στο "ψυγείο"... πάμε για μεταχειρισμένες ολλανδικές φρεγάτες (;)


Στην κορυφή της ατζέντας του Ανώτατου Ναυτικού Συμβουλίου που έγινε στις 5 Σεπτεμβρίου ήταν το θέμα «πρόσκτησης μεταχειρισμένων μονάδων του Ολλανδικού Ναυτικού μέσω διακρατικής συμφωνίας».
Η πρόταση των Ολλανδών είχε κριθεί εξαιρετική από το 2021. Ωστόσο οι παλινωδίες κυβέρνησης και ΓΕΕΘΑ στο θέμα της ενίσχυσης του ελληνικού Στόλου είναι εξοργιστικές! Δεν γνωρίζουμε αν οφείλονται στις αφόρητες πιέσεις που ασκούνται και μέσω δημοσιευμάτων για τις αμερικανικές αλουμινότρατες, αλλά το σίγουρο είναι ότι η ενίσχυση του Στόλου πάει συνεχώς πίσω.
Για τις κορβέτες δεν ακούσαμε τίποτα ούτε καν στην επίσκεψη της πρωθυπουργού της Ιταλίας στην Αθήνα. Οι Ιταλοί προσπαθούσαν να πάρουν το πρόγραμμα από τους Γάλλους. Ωστόσο εδώ και καιρό στην Αθήνα επικρατεί πλήρης σιωπή για το θέμα των κορβετών. Φαίνεται ότι το πρόγραμμα κινδυνεύει να ναυαγήσει.
Αυτή είναι και η αιτία που το ΓΕΝ εξετάζει την πρόταση των Ολλανδών ,η οποία επαναλαμβάνουμε είχε κριθεί θετικά από το 2021.
Η πρόταση των Ολλανδών είχε πολλά θετικά κι ένα μόνο αρνητικό: το λεγόμενο…«γεωπολιτικό αποτύπωμα» που υποτίθεται εξασφάλιζαν οι ΗΠΑ και η Γαλλία. Όμως το «ολλανδικό πακέτο» ήταν και παραμένει εξαιρετικά ελκυστικό. Το μεγάλο πλεονέκτημα του είναι ότι οι φρεγάτες Μ μπορούν να ενταχθούν στον ελληνικό Στόλο άμεσα.
Αν το ελληνικό ενδιαφέρον για τις ολλανδικές φρεγάτες Μ γίνει πράξη τότε το ΠΝ θα έχει ετοιμοπαράδοτα επιχειρησιακά Πλοία με fast track διαδικασίες παράδοσης. Ότι δηλαδή είχε γίνει το 1993 όταν αποκτήσαμε της φρεγάτες τύπου S (ΑΙΓΑΙΟ-ΑΔΡΙΑΣ-ΝΑΒΑΡΙΝΟ). Φρεγάτες που είναι ακόμη επιχειρησιακές . Γενικώς η εμπειρία του ΠΝ από τις ολλανδικές φρεγάτες S είναι εξαιρετική από την εποχή απόκτησης των ΛΗΜΝΟΣ-ΕΛΛΗ.
Οι συγκεκριμένες φρεγάτες Μ, έχουν εκσυγχρονιστεί στις αρχές της δεκαετίας και είναι σε καλύτερη επιχειρησιακή κατάσταση από τις Φ/Γ ΜΕΚΟ του Π.Ν. Έχουν ομοιότητες (commonality) με τις ΜΕΚΟ, αλλά καλύτερο ραντάρ πυροβολικού (αναβάθμιση του MW-08) συμπεριλαμβανομένου και παθητικού συστήματος ανίχνευσης. Είναι μία εξαιρετική προσέγγιση υπό την προϋπόθεση ότι οι ομοιότητες είναι ίδιες (εξαιρετικές) με τις αντίστοιχες του 1993, που οι πληροφορίες μας λένε ότι είναι. Σε αυτή τη περίπτωση το Π.Ν. θα αναβαθμιστεί πολύ φθηνά και θα υπάρχει, ίσως, η ευκαιρία στο εγγύς μέλλον να αποκτήσει και τις άλλες δύο φρεγάτες Μ Class του Βελγίου (πανομοιότυπες), έως ότου αρχίσει το νέο ναυπηγικό πρόγραμμα. Οι δυνατότητες των ολλανδικών φρεγατών περιγράφονται στη φωτογραφία:Οι Ολλανδοί είχαν εμφανιστεί στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο του 2020, προτείνοντας μας τις φρεγάτες Μ και τα ναρκαλλιευτικά Tripartite-class.
Οι φρεγάτες Μ class ήταν υποψήφιες για αγορά μαζί με τις αντίστοιχες Φ/Γ ΜΕΚΟ που έχει σήμερα το πολεμικό Ναυτικό, αλλά η τότε Ελληνική Κυβέρνηση προτίμησε την αγορά της Γερμανίας.

Πηγή: militaire.gr