26.9.23

Φιντάν: Θέλουμε να λυθούν τα προβλήματα με την Ελλάδα


Τη βούληση της Τουρκίας, ώστε να λυθούν τα μακροχρόνια προβλήματα με την Ελλάδα στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού, εξέφρασε την Κυριακή ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Χακάν Φιντάν.
Συγκεκριμένα, ο Φιντάν μιλώντας σε συμπατριώτες του δημοσιογράφους στο «Σπίτι της Τουρκίας» στη Νέα Υόρκη μετά τη λήξη της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στην έδρα του οποίου είχε συναντηθεί προ ημερών με τον Έλληνα ομόλογό του, Γιώργο Γεραπετρίτη, τόνισε:
«Υπάρχουν πράγματα που πρέπει να λυθούν, ειδικά στο Αιγαίο. Τα μακροχρόνια προβλήματα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας είναι δυνατό να λυθούν σε ένα πιο ευημερούν περιβάλλον μετατρέποντάς τα σήμερα σε ευκαιρία. Το πρόβλημα είναι πώς θα το πετύχουμε αυτό. Υπάρχει βούληση να λυθούν τα προβλήματα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας με βάση τον αμοιβαίο σεβασμό, και την καλή θέληση.
Υπάρχουν τομείς συνεργασίας σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, όπως η αποτροπή κλιμάκωσης της έντασης στο Αιγαίο, η προώθηση των οικονομικών δυνατοτήτων μεταξύ των δύο χωρών, κυρίως με επίκεντρο το Αιγαίο Πέλαγος, η αύξηση των επαφών μεταξύ των δύο χωρών και με κοινές δραστηριότητες. Συζήτησα εντατικά αυτά τα θέματα με τον αξιότιμο συνάδελφό μου.
Συζητούμε τι μπορούν να κάνουν και οι δύο πλευρές για να αυξήσουν, να προωθήσουν και να διαφοροποιήσουν τη θετική ατζέντα», είπε ο Φιντάν, στον απόηχο της πρόσφατης συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Και πρόσθεσε: «Πρέπει να καταλάβουμε με ποιο τρόπο θα διασφαλίσουμε τα περιφερειακά συμφέροντα χωρίς να χάσουμε τα δικαιώματα της Τουρκίας. Η ελληνική πλευρά προσεγγίζει επίσης το θέμα καλή τη πίστει και σύντομα θα υπάρξουν πιο συγκεκριμένα αποτελέσματα. Θα δούμε αυτή του δουλειά μας να υλοποιείται με την επίσκεψη του Προέδρου μας στη Θεσσαλονίκη τον Δεκέμβριο», είπε.

Πηγή: liberal.gr