3.9.23

Σφάζονται Ουκρανία και Δύση για το Κουπιάνσκ: “Γιατί παραβιάσατε τις εντολές και στείλατε εφεδρείες;”- Aμερικανός αξιωματικός: Ίσως έχουμε ανίκανους Στρατηγούς!


Ξεκίνησε το “Blame Game” Ουκρανίας και Δύσης για τις ευθύνες της αποτυχίας της ουκρανικής αντεπίθεσης ακριβώς όπως είχε προβλέψει προ ημερών το WarNews247.

Αμερικανοί και Βρετανοί αξιωματικοί απόστρατοι και εν ενεργεία επιτίθενται εναντίον της ουκρανικής στρατιωτικής διοίκησης με αφορμή την επιλογή του Ουκρανού Α/ΓΕΣ να παραβιάσει τις αμερικανικές διαταγές και να στείλει εφεδρείες στο Κουπιάνσκ!

Στο παιχνίδι των κατηγοριών έχουν μπει και τα βρετανικά και αμερικανικά συστημικά ΜΜΕ τα οποία εξαπολύουν μύδρους κατά της ουκρανικής ηγεσίας.

Το γεγονός αυτό ανάγκασε προ ημερών τον Ζελένσκι να απαντήσει προσωπικά στις κατηγορίες ενώ ο ΥΠΕΞ Ν.Κουλέμπα ζήτησε από όλους αυτούς “να βγάλουν τον σκασμό”!

Είναι δύσκολο να πούμε πώς θα εξελιχθεί η αντιπαράθεση μεταξύ της ουκρανικής διοίκησης και των Αμερικανών συμβούλων. Αλλά μέχρι στιγμής, ούτε η τακτική του Πενταγώνου για συγκέντρωση μεγάλων δυνάμεων σε ένα μέρος, ούτε οι ενέργειες του Syrsky στο Κουπιάνσκ έχουν φέρει επιτυχία στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας.

Υπενθυμίζουμε τι έχει προηγηθεί: Αμερικανοί και Βρετανοί έβαλαν το “πιστόλι στον κρόταφο” του Β.Ζαλούζνι: “Ρίξε όλες τις δυνάμεις στην Ζαπορίζια – Ξέχνα τα υπόλοιπα μέτωπα”

Ledwidge στον Guardian: Σφάζονται Ουκρανία και Δύση για τις αποτυχίες των ουκρανικών EΔ στο Κουπιάνσκ!

Η προέλαση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας προς το Κουπιάνσκ ανησυχεί πολύ τις αρχές του Κιέβου.

Η Ουκρανία άρχισε να ζητά πρόσθετη βοήθεια από τη Δύση, η οποία προκάλεσε εκνευρισμό” είπε ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας και πρώην Βρετανός αξιωματικός, Frank Ledwidge, στον Guardian.

Σύμφωνα με τον αναλυτή, οι ουκρανικές αρχές απαιτούν όλο και περισσότερα δυτικά όπλα. Κάνουν την επιτυχία της μάχης να εξαρτάται από περισσότερα όπλα δυτικής κατασκευής.

Όμως, στη Δύση πιστεύουν ότι η ουκρανική διοίκηση δεν χρησιμοποιεί τακτικές του ΝΑΤΟ και αυτός είναι ακριβώς ο λόγος για την αποτυχία της αντεπίθεσης των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας.

Στην πραγματικότητα, το ΝΑΤΟ κατηγορεί την Ουκρανία για «ανυπακοή» σε στρατιωτικά θέματα. Με τη σειρά του, το Κίεβο κατηγορεί τις δυτικές χώρες για «απληστία» και «βραδύτητα» στη μεταφορά στρατιωτικού εξοπλισμού.

Οι αμοιβαίες κατηγορίες αυξάνονται σταδιακά λόγω απουσίας πραγματικής επιτυχίας στις κατευθύνσεις Ζαπορίζια, Νότιο Ντονέτσκ και Μπαχμούτ και της επικείμενης καταστροφής των ουκρανικών στρατευμάτων στην κατεύθυνση του Κουπιάνσκ, όπου ο ρωσικός στρατός έχει σχεδόν φτάσει στην πόλη.

Ο Ledwidge σημείωσε ότι η επιθυμία να βοηθηθεί η Ουκρανία γίνεται όλο και λιγότερη όχι μόνο μεταξύ των πολιτικών της αντιπολίτευσης, αλλά και εντός της διοίκησης του σημερινού προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Όλο και λιγότεροι εκπρόσωποι της ηγεσίας των ΗΠΑ θεωρούν απαραίτητο να βοηθήσουν τον Ζελένσκι να ανακτήσει τον έλεγχο στη χερσόνησο της Κριμαίας και σε άλλα εδάφη.

Διαβάστε επίσης: Τελείωσε: Μαζικό σφυροκόπημα ΗΠΑ-Βρετανίας κατά Ζελένσκι – Ξεκινά blame game για τις ευθύνες της ήττας – Επί τάπητος οι εδαφικές παραχωρήσεις

New York Times: O Oυκρανός Α/ΓΕΣ Syrsky, παραβίασε τις «συστάσεις του Πενταγώνου» μεταφέροντας εφεδρείες στο Κουπιάνσκ!

Οι Ουκρανοί στρατηγοί συνεχίζουν να μεταφέρουν τις εφεδρείες σε δευτερεύουσες κατευθύνσεις, αντί να εστιάζουν όλες τις προσπάθειες σε ένα μέτωπο για να σπάσουν τις ρωσικές άμυνες.

Σύμφωνα με τους The New York Times, ο Syrsky, ο διοικητής των χερσαίων δυνάμεων των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, «διακρίθηκε ξανά», αποφασίζοντας να ενισχύσει τα στρατεύματα κοντά στο Κουπιάνσκ.

Σύμφωνα με το αμερικανικό δημοσίευμα, ο Ουκρανός στρατηγός παραβίασε τις «συστάσεις του Πενταγώνου», αποφασίζοντας να μεταφέρει μέρος των υπόλοιπων εφεδρειών στην περιοχή του Κουπιάνσκ, όπου τα ρωσικά στρατεύματα προχωρούν σε ευρύ μέτωπο.

Σύμφωνα με τον αμερικανικό στρατό, αυτό δεν έπρεπε να γίνει σε καμία περίπτωση..

“Είναι απίθανο οι ρωσικές δυνάμεις να επιχειρήσουν να ανακαταλάβουν την πόλη, καθώς αυτό θα τους έφερνε στη θέση που ήταν πριν από την υποχώρηση από τη Χερσώνα. Θα έχουν περιορισμένες γραμμές ανεφοδιασμού και πρόβλημα λόγω του ποταμού Oskol” αναφέρουν οι Αμερικανοί σύμφωνα με τους ΝΥΤ.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας προς αυτή την κατεύθυνση καταλαμβάνουν καθημερινά νέα οχυρά και θέσεις παρατήρησης των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας. Το Κίεβο έπρεπε μάλιστα να ανακοινώσει την αναγκαστική εκκένωση του πληθυσμού από δεκάδες οικισμούς στην ευρύτερη περιοχή του Κουπιάνσκ.

Ο Syrsky πανικοβλήθηκε και έστειλε μέρος των εφεδρειών αντί για την περιοχή Ζαπορίζια στο Κουπιάνσκ, λέγοντας ότι η κατάσταση ήταν δύσκολη και οι Ρώσοι απειλούν με κατάρρευση το ανατολικό μέτωπο.

Αυτή η απόφαση ήταν η αφορμή για κριτική από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

“Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, το Κίεβο θα έπρεπε να είχε συγκεντρώσει υπερβολικό αριθμό δυνάμεων σε ένα μέτωπο της πρώτης γραμμής για να επιχειρήσει μια σημαντική διείσδυση.

Αντίθετα, η ουκρανική διοίκηση προσπάθησε να μοιράσει τα στρατεύματα και τη δύναμη πυρός έτσι ώστε να γίνει όσο το δυνατόν πιο δίκαιη και ισότιμη κατανομή μεταξύ ανατολής και νότου” αναφέρει το αμερικανικό δημοσίευμα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέμειναν εδώ και καιρό στη συνέχιση της επίθεσης προς μία κατεύθυνση, αφήνοντας τις υπόλοιπες με ελάχιστες δυνάμεις επαρκείς για να συγκρατήσουν τον ρωσικό στρατό.

Όπως είπαν οι Αμερικανοί, αυτές οι τακτικές θα οδηγούσαν στη νίκη των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας.

Αμερικανός Αξιωματικός ε.α.: “Eίτε οι Ουκρανοί δεν υπακούν στις εντολές μας είτε έχουμε ανίκανους Στρατηγούς”

“Η αντεπίθεση του ουκρανικού Στρατού θα είχε πετύχει αν είχε σχεδιαστεί στις Ηνωμένες Πολιτείες” δήλωσε σε συνέντευξή του στο κανάλι Judging Freedom στο YouTube ο πρώην αξιωματικός των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών Τόνι Σάφερ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η στρατιωτική διοίκηση του Κιέβου δεν ακολουθεί πάντα τις συστάσεις που λαμβάνει από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Shafer σημείωσε ότι χάρη στη βοήθεια της Δύσης, ο ουκρανικός στρατός δημιούργησε ισχυρούς τεθωρακισμένους σχηματισμούς, οι οποίοι έχουν σχεδιαστεί για να διεισδύουν βαθιά στην άμυνα του εχθρού.

Ο πρώην αξιωματικός των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών είπε ότι τέτοιες ομάδες ήταν πολύ αποτελεσματικές στο Ιράκ.

Αλλά στην αντιπαράθεση με τον ρωσικό στρατό, για κάποιο λόγο, δεν ήταν τόσο καλές. Ο Αμερικανός στρατιωτικός εμπειρογνώμονας είναι σίγουρος ότι φταίει ο κακός σχεδιασμός των επιχειρήσεων από τη διοίκηση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας.

“Αν το κάναμε εμείς, τότε δεν θα τους συμβουλεύαμε ποτέ να κάνουν αυτό που κάνουν τώρα” είπε ο Tony Schafer.

Πρόσθεσε ότι εάν Αμερικανοί σύμβουλοι συμμετέχουν στον σχεδιασμό των επιχειρήσεων, τότε η διοίκηση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας δεν ακούει πάντα τις συμβουλές τους.

“Είτε έχουμε τους πιο ανίκανους διοικητές και στρατηγούς στο πεδίο της μάχης, κάτι που είναι δυνατό, είτε οι Ουκρανοί απλά δεν παίρνουν διαταγές και δεν ακούν” πρόσθεσε.

Αυτό, ίσως, είναι το κύριο λάθος των Ηνωμένων Πολιτειών. Σχεδίαζαν να πολεμήσουν εναντίον του ρωσικού στρατού με τον ίδιο τρόπο που έκαναν στο Ιράκ.

Αλλά η πραγματικότητα της ρωσο-ουκρανικής σύγκρουσης αποδείχθηκε πολύ πιο διαφορετική.

Και οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις αμερικανικές τακτικές, αντικαθιστώντας τις με τις δικές τους. Ωστόσο, και αυτό δεν έφερε το αναμενόμενο αποτέλεσμα.

https://warnews247.gr

(Αναρτήθηκε από τον Μιχάλη Τσολάκη)