6.9.23

ΕΚΤΑΚΤΟ | Στα πρόθυρα πολέμου η Αρμενία: Συγκεντρώνει στρατό το Αζερμπαϊτζάν

 

Οι εντάσεις μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας φτάνουν ξανά σε κρίσιμο σημείο, με μεγάλη κινητοποίηση δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν και σημαντική εισροή στρατιωτικού εξοπλισμού από το Ισραήλ και την Τουρκία, σύμφωνα με πηγές.

 Εν μέσω αυτών των εξελίξεων, και τα δύο έθνη εξέδωσαν αντικρουόμενες δηλώσεις για συνοριακές αψιμαχίες, περιπλέκοντας περισσότερο την κατάσταση. Τις τελευταίες ημέρες, το Αζερμπαϊτζάν έχει κινητοποιήσει μεγάλο αριθμό στρατευμάτων, σηματοδοτώντας τις προετοιμασίες για μια πιθανή μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση.

 Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι περισσότεροι από 10.000 έφεδροι έχουν κληθεί, εγείροντας περαιτέρω ανησυχίες για το ενδεχόμενο μιας επικείμενης εισβολής στην Αρμενία.

 By mod.gov.az Φήμες αναφέρουν ότι έχουν μεταφερθεί τόνοι όπλων από το Ισραήλ και την Τουρκία στο Μπακού, την πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, καθώς υπάρχουν ενδείξεις για πτήσεις μεταγωγικών αεροσκαφών. Επιπλέον, τέσσερα ελικόπτερα Mi-17 της Πολεμικής Αεροπορίας του Αζερμπαϊτζάν εντοπίστηκαν να πετούν κοντά στον εναέριο χώρο της Αρμενίας, υποδεικνύοντας ακόμα ένα πιθανό σημάδι σχεδιαζόμενης επιχείρησης. 

Το Υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν εξέδωσε πολλαπλές δηλώσεις υποστηρίζοντας ότι οι Αρμενικές Ένοπλες Δυνάμεις άνοιξαν πυρ κατά φυλακίων του Αζερμπαϊτζάν σε διάφορες ώρες και τοποθεσίες.

 Η Αρμενία αρνείται κατηγορηματικά αυτούς τους ισχυρισμούς, χαρακτηρίζοντάς τους ως παραπληροφόρηση. Η Αρμενία ανέφερε ότι οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν άνοιξαν πυρ προς αρμενικά φυλάκια κοντά στο χωριό Kut στην περιοχή Γκεγκαρκούνικ νωρίς το μεσημέρι της Τρίτης. By mod.gov.az Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, απέρριψε τους ισχυρισμούς του Αρμένιου Πρωθυπουργού Νικόλ Πασινιάν ότι η Ρωσία, βασικός παράγοντας στην περιοχή, μειώνει τον ρόλο της στον Νότιο Καύκασο. 

Ωστόσο, ο Πασινιάν επέκρινε τη Ρωσία για την αποτυχία να διασφαλίσει την ασφάλεια της Αρμενίας έναντι της επιθετικότητας του Αζερμπαϊτζάν. Η μεγάλης κλίμακας στρατιωτική συσσώρευση του Αζερμπαϊτζάν, σε συνδυασμό με την εκστρατεία παραπληροφόρησης κατά της Αρμενίας, υποδηλώνει μια υπολογισμένη κίνηση με στόχο την πρόκληση μιας νέας ένοπλης σύγκρουσης. Οι κινήσεις του Αζερμπαϊτζάν έχουν προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στην περιοχή του Καυκάσου με πολλούς να προβλέπουν έναν νέο πόλεμο μεταξύ των δύο κρατών, μεγαλύτερο από εκείνον του 2020.


ΠΗΓΗ: https://nemesishd.gr/news/ektakto-sta-prothyra-polemou-i-armenia-sygkentronei-strato-to-azerbaitzan/ | NEMESIS HD
_______________________________________
(Αναρτήθηκε από τον Μιχάλη Τσολάκη)