17.9.23

Ρωσικό μαχητικό Σουκχόι εκτόξευσε 2 πυραύλους για να καταρρίψει βρετανικό κατασκοπευτικό αλλά... αστόχησε!
Τις λεπτές ισορροπίες που υπάρχουν σε συνθήκες πολέμου όπως αυτού που διεξάγεται στην Ουκρανία επιβεβαιώνει η αποκάλυψη για ένα θρίλερ που εκτυλίχθηκε τον Σεπτέμβριο του 2022 πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα όταν Ρώσος πιλότος σε Σουκχόι Su-27 προσπάθησε να καταρρίψει βρετανικό κατασκοπευτικό αεροσκάφος με 30μελες πλήρωμα.
Αν και τότε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας είχε αποδώσει την εκτόξευση των δύο πυραύλων σε «τεχνικό σφάλμα» - εκδοχή που είχε γίνει αποδεκτή από το Λονδίνο - σημερινά δημοσιεύματα βρετανικών μέσων ενημέρωσης μεταφέρουν ότι ήταν ηθελημένη η κίνηση του Ρώσου πιλότου και η κατάρριψη αποφεύχθηκε μόνο επείδη αστόχησε!
Το BBC που επικαλείται τρεις πηγές από τον χώρο της άμυνας χωρών της Δύσης αναφέρει ότι ρωσικές υποκλαπείσες συνομιλίες που κατέγραψε το RC-135 της RAF δείχνουν ότι ο Ρώσος πιλότος πίστευε ότι του είχε δοθεί άδεια να λοκάρει και τελικά να πατήσει το κουμπί με στόχο το βρετανικό αεροπλάνο στο οποίο επέβαιναν 30 άτομα, βάσει μιας αμφιλεγόμενης «εντολής» από ρωσική βάση.
Ωστόσο ο δεύτερος πιλότος του Σουκχόι SU-27 δεν κατάλαβε το ίδιο και έτσι τελικά έβρισε τον συγκυβερνήτη όταν αυτός εκτόξευσε τον πρώτο πύραυλο στο περιστατικό που συνέβη στις 29 Σεπτεμβρίου 2022.
Σύμφωνα μια από τις πηγές που επικαλείται το BBC όταν το ρωσικό μαχητικό πλησίασε το κατασκοπευτικό αεροπλάνο της RAF, οι χειριστές του άκουσαν μια εντολή στο πνεύμα «έχετε τον στόχο» φράση που ο ένας από τους δύο ερμήνευσε ως «πράσινο φως» να εκτοξεύσει τους πυραύλους.
«Ο αμφιλεγόμενος τρόπος με τον οποίο δόθηκε η εντολή δείχνει έναν υψηλό βαθμό ερασιτεχνισμού από τους εμπλεκόμενους» επισήμαναν οι ίδιες πηγές εξηγώντας ότι στα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ η γλώσσα που χρησιμοποιείται σε περίπτωση αιτήματος για πυρ δίνονται με μεγάλη ακρίβεια και ξεκάθαρα.
«Κατάλαβες τι έκανες;» φέρεται να είπε ο πιλότος στον συγκυβερνήτη, ο οποίος παρά την αντίδραση αυτή πατήσε το κουμπί για να εκτοξευτεί και ο δεύτερος από τους πυραύλους αέρος-αέρος που - ευτυχώς - δεν βρήκαν τον στόχο τους.
Τι είχαν πει τότε Βρετανοί και Αμερικανοί
Η επιβεβαίωση του παρολίγον «θερμού επεισοδίου» από τη Βρετανία, χώρα η οποία  διαδρματίζει κεντρικό ρόλο στην οργάνωση του ουκρανικού στρατού και τη σχεδίαση των ουκρανικών επιχειρήσεων, ήρθε τρεις εβδομάδες μετά το περιστατικό, στις 20 Οκτωβρίου 2022, με τον τότε υπουργό Άμυνας, Μπεν Γουάλας, να κάνει λόγο για μια «πιθανώς επικίνδυνη εμπλοκή».
Ο ίδιος, ωστόσο, εμφανίστηκε να αποδέχεται την εκδοχή του τεχνικού σφάλματος που είχαν δώσει τότε οι Ρώσοι λέγοντας «δεν θεωρούμε οτι το περιστατικό αυτό αποτελεί μια εσκεμμένη κλιμάκωση εκ μέρους της Ρωσίας και η ανάλυσή μας καταλήγει ότι οφείλεται σε σφάλμα».

protothema.gr

Πηγή: i-epikaira.blogspot.com