10.9.23

Στους 12 οι νεκροί από τη θεομηνία στην Θεσσαλία: Αγωνία για 5 αγνοουμένους * Διαρκής απειλή ο Πηνειός για τη Λάρισα

Άνδρας μεταφέρει σακούλα με είδη ανάγκης καθώς περπατά μέσα στο νερό στον Κοσκινά Καρδίτσας, μετά τις καταστροφικές πλημμύρες που προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel, το Σάββατο 09 Σεπτεμβρίου 2023. Οι μέχρι στιγμής απεγκλωβισμένοι πολίτες, από προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, στις περιοχές που επλήγησαν από την κακοκαιρία ανέρχονται στους 1.602. Εξ αυτών, απεγκλωβίστηκαν 319 από προσωπικό του Γενικού Επιτελείου Στρατού, 39 από προσωπικό του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, 58 από προσωπικό του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας ενώ 1186 πολίτες απεγκλωβίστηκαν από προσωπικό της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του Γενικού Επιτελείου Εθνικής ‘Αμυνας.ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΧΗΡΑΣ

Στους 12 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών από τη φονική κακοκαιρία Daniel, καθώς νωρίτερα σήμερα εντοπίστηκε ακόμα μια σορός.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική η σορός εντοπίστηκε ανάμεσα στους οικισμούς του Αγίου Δημήτριου και του Πέτρινου στην Καρδίτσα και  ανήκει σε 58χρονο που συμπεριλαμβανόταν στην λίστα αγνοούμενων, που εξέδωσε χθες το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης.

Πλέον ο αριθμός των αγνοουμένων ανέρχεται στους 5.

Πέμπτη ημέρα απεγκλωβισμών

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι απεγκλωβισμοί και οι προσπάθειες προσέγγισης των χωριών της Καρδίτσας και των Τρικάλων που βρίσκονται βυθισμένα στα νερά. Συνεργεία του στρατού μεταφέρουν νερό, τρόφιμα και εφόδια στα αποκλεισμένα χωριά. Στο 1ο δημοτικό σχολείο της Καρδίτσας μεταφέρονται οι απεγκλωβισμένοι.

Συνολικά 4,250 διασώσεις – απομακρύνσεις ατόμων, που μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία, έχουν πραγματοποιηθεί από τις 7 το πρωί της Τρίτης 5 Σεπτεμβρίου, έως τις 7 το πρωί σήμερα Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με ενημέρωση της Πυροσβεστικής. Παράλληλα, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έλαβε 9.047 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων και κοπές δέντρων.
Η στάθμη του Πηνειού απειλεί όλες τις παραποτάμιες περιοχές και οι κάτοικοι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους. Έχουν σταλεί μηνύματα ετοιμότητας για πλημμυρικά φαινόμενα στους κατοίκους όλων των χωριών μέχρι το σημείο που το ποτάμι εκβάλλει στη θάλασσα και στα χωριά της κοιλάδας των Τεμπών.

Η αγωνία του Πηνειού στη Λάρισα

Στη Λάρισα, συνεχίζονται σε όλη την έκταση του νομού και στην πόλη τα πλημμυρικά φαινόμενα καθώς η Λάρισα βιώνει ακόμη μια μέρα αγωνίας.

  • Σημειώνεται ότι οι απεγκλωβισμοί συνεχίζονται στις πλημμυρισμένες περιοχές των εργατικών κατοικιών στη συνοικίες της Γιάννουλης και της Νέας Σμύρνης, περιοχές δηλαδή όπου χθες υπήρξε ενημέρωση για εκκένωση.

Παράλληλα, συνεργεία επιχειρούν να δημιουργήσουν αναχώματα ώστε να μην πλημμυρίσει ο Πηνειός ποταμός μέσα στην πόλη, ενώ επί ποδός είναι άπαντες για την όσο το δυνατόν καλύτερη θωράκιση της περιοχής, με συνεργεία του δήμου να εργάζονται πυρετωδώς, για την εγκατάσταση μηχανημάτων άντλησης στο ύψος της ΔΕΥΑΛ.

Σημειώνεται ότι κλειστή παραμένει η εθνική οδός από τη Λαμία μέχρι την Πιερία στο ρεύμα προς Θεσσαλονίκη, και από την Πιερία μέχρι τη Λάρισα στο ρεύμα προς Αθήνα.

Την ίδια ώρα, χωριά της Καρδίτσας και των Τρικάλων εξακολουθούν να βρίσκονται βυθισμένα στα νερά, παρόλο που η στάθμη τους έχει υποχωρήσει. Απόλυτη είναι η καταστροφή σπιτιών, υποδομών, επιχειρήσεων και καλλιεργειών στον Θεσσαλικό κάμπο, στον Βόλο το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το κατεστραμμένο δίκτυο υδροδότησης, ενώ στο Πήλιο μεγάλο μέρος του οδικού δικτύου έχει καταστραφεί και πολλά χωριά παραμένουν αποκομμένα.

Γέφυρα τύπου «Μπέιλι» στον κεντρικό άξονα Τρικάλων – Άρτας

Μετά από αυτοψία δύο ημερών από κλιμάκιο του στρατού αποφασίστηκε η δημιουργία γέφυρας τύπου «Μπέιλι» στον κεντρικό άξονα Τρικάλων – ‘Αρτας και συγκεκριμένα στη θέση «Ποταμιά» Στουρναραίικων εντός των επόμενων ημερών προκειμένου να δοθεί σε κυκλοφορία το οδικό δίκτυο Τρικάλων – ‘Αρτας.

Μέχρι να ολοκληρωθεί η κατασκευή της εν λόγω γέφυρας η κυκλοφορία θα γίνεται προσωρινά μέσω Βλάχας – Σακάτικο – Διάσελο – Στουρναραίικα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ/ertnews.gr

https://hellasjournal.com/