9.9.23

Μαρόκο- Φρίκη από τον σεισμό: Ξεπέρασαν τους 1.000 οι νεκροί

Σεισμός στο Μαρόκο
 

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι οι τραυματίες ξεπερνούν τους 1.200

Η μαροκινή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των νεκρών από τον σεισμό κοντά στο Μαρακές έφτασε τους 1.037,  και ο αριθμός των τραυματιών ανέρχεται σε 1.200.

Ο βασιλιάς του Μαρόκου Μοχάμεντ Στ' διέταξε τις ένοπλες δυνάμεις να κινητοποιήσουν αεροπορικές και χερσαίες δυνάμεις, εξειδικευμένες ομάδες έρευνας και διάσωσης και ένα χειρουργικό νοσοκομείο πεδίου, αναφέρει το Associated Press, επικαλούμενο δήλωση του στρατού.

Το πρακτορείο ειδήσεων αναφέρει ότι το μέτρο αποτελεί ένδειξη της τεράστιας κλίμακας της καταστροφής. 

Ωστόσο, παρά τις προσφορές βοήθειας από όλο τον κόσμο, η μαροκινή κυβέρνηση δεν είχε ζητήσει επίσημα βοήθεια. απαιτείται ένα βήμα πριν αναπτυχθούν εξωτερικά συνεργεία διάσωσης.

Κηρύχθηκε τριήμερο εθνικό πένθος

Το Μαρόκο κήρυξε σήμερα τριήμερο εθνικό πένθος μετά τον καταστροφικό σεισμό που σημειώθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής και άφησε πάνω από 1.000 νεκρούς, ανακοίνωσε το βασιλικό υπουργικό συμβούλιο.

«Αποφασίστηκε να κηρυχθεί τριήμερο εθνικό πένθος, με τις σημαίες να κυματίζουν μεσίστιες σε όλα τα δημόσια κτίρια», ανέφερε το παλάτι σε δελτίο τύπου που δημοσίευσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων MAP, μετά από συνεδρίαση του συμβουλίου που έγινε υπό την προεδρία του βασιλιά Μοχάμεντ ΣΤ'.

Οι ένοπλες δυνάμεις θα αναπτύξουν ομάδες διάσωσης για να προμηθεύουν τις πληγείσες περιοχές καθαρό πόσιμο νερό, τρόφιμα, σκηνές και κουβέρτες, υπογραμμίζει παράλληλα η ανακοίνωση.

https://gr.euronews.com/