31.8.23

Οσμή πολέμου: Οι αρχές του Νίγηρα πέταξαν με τη βία τον Γάλλο πρέσβη εκτός χώρας – Μπουρκίνα Φάσο και Μάλι έστειλαν μαχητικά και δυνάμεις στη Νιαμέι (vid)

 

Ραγδαία κλιμάκωση λαμβάνει χώρα στην Δυτική Αφρική, καθώς οι νέες αρχές του Νίγηρα προχώρησαν σε μια πρωτοφανή κίνηση:

Aφαίρεσαν την διπλωματική ασυλία από τον Γάλλο πρέσβη αφού του τόνισαν πρώτα ότι δεν τον αναγνωρίζουν καν ως πρέσβη!

Στη συνέχεια δυνάμεις της Αστυνομίας τον έσυραν έξω από την κατοικία του και τον απέλασαν!

Ταυτόχρονα, ο Νίγηρας έδωσε 4 ημέρες διορία στους Γάλλους στρατιώτες για να μαζέψουν τα πράγματα τους και να φύγουν από τη χώρα. Χτες και προχτές, πολίτες της χώρας πολιόρκησαν την γαλλική πρεσβεία και την γαλλική στρατιωτική βάση.

Οι αρχές της Νιγηρίας διέκοψαν την παροχή ρεύματος και το νερού στη Γαλλική Πρεσβεία ενώ δεν επέτρεψαν την παράδοση τροφίμων,

Χτες, οι Γάλλοι εμποδίστηκαν να εγκαταστήσουν γεννήτρια στην Πρεσβεία αφού διακόπηκε η παροχή ρεύματος και νερού.

Νίγηρας: Οι αρχές έδωσαν εντολή στην αστυνομία να απελάσει τον Γάλλο πρέσβη

Πιο αναλυτικά, οι νέες αρχές του Νίγηρα ανακοίνωσαν ότι “έδωσαν οδηγίες στην αστυνομία” να “απελάσει” τον Γάλλο πρέσβη στη Νιαμέι, μετά τη λήξη της διορίας που είχε δοθεί στον Γάλλο διπλωμάτη να εγκαταλείψει την αφρικανική χώρα.

Το Εθνικό Συμβούλιο για τη Διαφύλαξη της Πατρίδας με επικεφαλής του τον στρατηγό Αμπντουλραχμάν Τσιανί ζήτησε την περασμένη Παρασκευή από τον Γάλλο πρεσβευτή στη Νιαμέι, τον Σιλβέν Ιτέ, να αποχωρήσει από τη χώρα μέσα σε 48 ώρες.

Οι νέες αρχές δικαιολόγησαν την απόφασή τους επικαλούμενες την άρνηση του πρέσβη να συμμορφωθεί με την “πρόσκληση” που του απευθύνθηκε για να προσέλθει σε “συνέντευξη” και “ενέργειες” του Παρισιού που είναι “αντίθετες προς τα συμφέροντα του Νίγηρα”.

Σύμφωνα με επιστολή του υπουργείου Εξωτερικών, που φέρει σημερινή ημερομηνία, ο πρέσβης Ιτέ “δεν απολαμβάνει πλέον τα προνόμια και τις ασυλίες που συνδέονται με την ιδιότητά του ως μέλους του διπλωματικού προσωπικού της Γαλλικής Πρεσβείας”.

Τα “διπλωματικά έγγραφα και οι βίζες” του καθώς και αυτές των μελών της οικογένειάς του “ακυρώνονται”, σύμφωνα με την επιστολή, στην οποία σημειώνεται ότι οι νιγηριανές αστυνομικές υπηρεσίες “έχουν λάβει οδηγίες να προχωρήσουν στην απέλαση” του Γάλλου διπλωμάτη.

Ο Νίγηρας επιτρέπει σε Μπουρκίνα Φάσο και Μάλι να επέμβουν αν δεχτεί στρατιωτική επίθεση

Οι αρχές του Νίγηρα, ανακοίνωσαν ότι εξουσιοδότησαν τις ένοπλες δυνάμεις δυο γειτονικών κρατών, της Μπουρκίνα Φάσο και του Μάλι, να επέμβουν στο έδαφός τους «σε περίπτωση επίθεσης».

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Μπουρκίνα Φάσο και του Μάλι, αντίστοιχα η Ολιβιά Ρουαμπά και ο Αμπντουλαγέ Ντιόπ, επισκέφθηκαν τη Νιαμέ, όπου έγιναν δεκτοί από τον νέο ισχυρό άνδρα του Νίγηρα, τον στρατηγό Αμπντουραμάν Τσιανί.

«Εξήραν» την υπογραφή διαταγμάτων που «εξουσιοδοτούν τις δυνάμεις άμυνας και ασφάλειας της Μπουρκίνα Φάσο και του Μάλι να επέμβουν στην επικράτεια του Νίγηρα σε περίπτωση επίθεσης», σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου που διάβασε ο Ουμαρού Ιμπραήμ Σιντί, αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΥΠΕΞ του Νίγηρα.

Αμέσως μετά το πραξικόπημα του Ιουλίου στη Νιαμέ, εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στις νέες αρχές του Νίγηρα, ειδικά όταν η Οικονομική Κοινότητα Κρατών της Δυτικής Αφρικής (CEDEAO στα γαλλικά, ECOWAS στα αγγλικά) απείλησε να προχωρήσει σε στρατιωτική επέμβαση για να αποκατασταθεί η συνταγματική τάξη.

Ουαγκαντούγκου και Μπαμακό προειδοποίησαν τότε τη CEDEAO ότι θα εκλάβουν οποιαδήποτε επέμβαση στον Νίγηρα ως «κήρυξη πολέμου» εναντίον τους, κάτι που επανέλαβαν οι ΥΠΕΞ τους. Ο στρατηγός Τσιανί από την πλευρά του διεμήνυσε το Σάββατο πως η όποια στρατιωτική επιχείρηση δεν θα είναι ο «υγιεινός περίπατος» που «πιστεύουν ορισμένοι».

Στρατιωτικό Σώμα και μαχητικά από Μπουρκίνα Φάσο και Μάλι προσγειώθηκαν στον Νίγηρα!

Η Μπουρκίνα Φάσο ενέκρινε νομοσχέδιο που εξουσιοδοτεί την κυβέρνηση να στείλει στρατιωτικό σώμα για να υπερασπιστεί τον Νίγηρα, σε περίπτωση που το Νιαμέι δεχτεί επίθεση.

Εκτός από το στρατιωτικό Σώμα, το Μάλι και η Μπουρκίνα Φάσο έστειλαν πολεμικά αεροσκάφη στον Νίγηρα σε ένδειξη αλληλεγγύης ενάντια σε πιθανή στρατιωτική επέμβαση της Οικονομικής Κοινότητας των Κρατών της Δυτικής Αφρικής (ECOWAS).

Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση του Νίγηρα, Μάλι και Μπουρκίνα Φάσο εντείνουν τις κοινές τους προσπάθειες για την υποστήριξη της γειτονικής τους χώρας και την ανάπτυξη πολεμικών αεροσκαφών εντός των συνόρων του Νίγηρα.

«Το Μάλι και η Μπουρκίνα Φάσο μετέτρεψαν τις δεσμεύσεις τους σε συγκεκριμένη δράση αναπτύσσοντας πολεμικά αεροσκάφη για να απαντήσουν σε οποιαδήποτε επίθεση κατά του Νίγηρα», ανέφερε η κρατική τηλεόραση, σημειώνοντας ότι τα αεροπλάνα ήταν μαχητικά αεροσκάφη Super Tucano.

Κατά τη διάρκεια συνάντησης την Παρασκευή των αρχηγών των Ενόπλων Δυνάμεων των κρατών-μελών της ECOWAS στην Γκάνα, η ημερομηνία της επικείμενης στρατιωτικής επέμβασης στον Νίγηρα δεν αποκαλύφθηκε, αλλά η οργάνωση δήλωσε ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις είναι έτοιμες να επέμβουν μόλις δοθούν εντολές.

Η Μπουρκίνα Φάσο και το Μάλι, και οι δύο υπό στρατιωτική ηγεσία, έχουν δηλώσει από την πρώτη στιγή την υποστήριξή τους στις αρχές του Νίγηρα, προειδοποιώντας ότι οποιαδήποτε επέμβαση θα θεωρηθεί ως κήρυξη πολέμου κατά της Μπουρκίνα Φάσο και του Μάλι.

https://warnews247.gr

(Αναρτήθηκε στην Efenpress, από τον Μιχάλη Τσολάκη)