5.8.23

Η Ταϊβάν εξετάζει την αναβάθμιση μέσης ζωής ορισμένων Mirage 2000-5 μέχρι να παραλάβει τα F-16 Viper



Η Ταϊβάν εξετάζει το ενδεχόμενο να θέσει σε εφαρμογή πρόγραμμα αναβάθμισης μέσης ζωής ορισμένου αριθμού μαχητικών αεροσκαφών τύπου Mirage 2000-5, λόγω των καθυστερήσεων στις παραδόσεις των μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-16 Viper από τις ΗΠΑ. αναμένει την παράδοση των αμερικανικών αεροσκαφών F-16.

Η Ταϊπέι έχει παραγγείλει 66 προηγμένα μαχητικά αεροσκάφη F-16 Viper ωστόσο οι παραδόσεις έχουν μετατεθεί για το τρίτο τρίμηνο του 2024, λόγω προβλημάτων στην γραμμή παραγωγής και ως εκ τούτου η Πολεμική Αεροπορία της χώρας αποφάσισε να βρει μια «μέση λύση» για να καλύψει το «κενό» στην διαθεσιμότητα των αεροπορικών της δυνάμεων.



Έτσι, τέθηκε το ενδεχόμενο υλοποίησης του προγράμματος αναβάθμισης μέσης ζωής των μαχητικών αεροσκαφών τύπου Mirage 2000-5 με την βοήθεια της κατασκευάστριας εταιρείας Dassault Aviation και μάλιστα οι δύο πλευρές προχώρησαν στην αξιολόγηση εννέα διθέσιων Mirage για να διαπιστώσουν αν είναι εφικτή η επέκταση της επιχειρησιακής τους λειτουργίας για άλλα 20 χρόνια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ταϊβάν επενδύει 4,77 εκατομμύρια δολάρια για αυτό το πρόγραμμα, το οποίο αφενός μπορεί να ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούλιο του 2026 και αφετέρου της εξοικονομεί αρκετά χρήματα αφού ο εκσυγχρονισμός ενός μικρού αριθμού Mirage είναι προτιμότερος από την αναβάθμιση των συνολικά 50 γαλλικών μαχητικών.

Τον περασμένο Μάιο, ο Υπουργός Άμυνας της Ταϊβάν δήλωσε ότι οι καθυστερήσεις στην γραμμή παραγωγής των μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-16 Viper οφείλονται σε προβλήματα που εντοπίστηκαν στο λογισμικό του συστήματος ελέγχου πτήσης, με τον ίδιο να τονίζει ότι η χώρα του είναι σε διαρκή επικοινωνία τόσο με την αμερικανική κυβέρνηση όσο και με την κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin για την άμεση επίλυση των προβλημάτων.


Φωτογραφίες Reuters

Πηγή: i-epikaira.blogspot.com