26.8.23

Menendez: Επιτακτική η επίλυση του Κυπριακού - Ο Erdogan επανεξελέγη στήνοντας το παιχνίδι - Απειλή προσάρτησης κατεχομένων...

Ο Menendez κάλεσε τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Joe Biden, να καταστήσει την επίλυση του Κυπριακού μια από τις ύψιστες προτεραιότητες της εξωτερικής του πολιτικής
Αυτή είναι μια από τις πολλές επισκέψεις που κάνω τα τελευταία 30 χρόνια, εκτιμούμε βαθύτατα την σχέση που έχουμε με την κυπριακή κυβέρνηση, τον λαό της Κύπρου και προσβλέπουμε στο να εμβαθύνουμε αυτή τη σχέση και να βρούμε μελλοντικά ένα μονοπάτι, στο οποίο θα υπάρξει επανένωση με ειρήνη, ασφάλεια και ευημερία, δήλωσε στην ΕΡΤ ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, γερουσιαστής Robert Menendez.Ο Menendez συναντήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης (24/8) στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, ενώ αμέσως μετά απηύθυνε χαιρετισμό στο Παγκόσμιο Συνέδριο Κυπρίων της Διασποράς.Κατά την έναρξη της ομιλίας του, ο Αμερικανός γερουσιαστής είπε «καλησπέρα» στα ελληνικά, ενώ αμέσως μετά ανέφερε ότι είναι θαυμάσιο να βρίσκεται κανείς στη μία και μοναδική πρωτεύουσα της Κυπριακής Δημοκρατίας που δεν είναι άλλη από τη Λευκωσία.
Οι επιθέσεις των Τουρκοκυπρίων
Κατόπιν αναφέρθηκε στις επιθέσεις των Τουρκοκυπρίων εναντίον μελών της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στην ουδέτερη ζώνη της Πύλας, λέγοντας ότι οι εργασίες που διεξάγονταν στην περιοχή δεν είχαν την απαραίτητη άδεια.«'Ας πούμε τα πράγματα όπως είναι: Μια απόλυτα απαράδεκτη παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Αλλά ο Πρόεδρος Erdogan έκανε κάτι για να το αποτρέψει αυτό; Όχι. Τίποτα απολύτως», επεσήμανε χαρακτηριστικά για να προσθέσει ότι αυτό δεν αποτελεί έκπληξη εάν ληφθεί υπόψη ότι νωρίτερα αυτό τον χρόνο ο Erdogan πέτυχε την επανεκλογή του στην Τουρκία «στήνοντας το παιχνίδι υπέρ του».«Χρησιμοποιώντας τους πόρους του κράτους για τον ίδιο, κλείνοντας ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης, φυλακίζοντας ηγέτες της αντιπολίτευσης και δημοσιογράφους», συνέχισε.
Εγρήγορση
Είπε πως «αυτές δεν είναι ενέργειες ενός υποψηφίου που θέλει να πάρει ψήφους σε δημοκρατικές εκλογές, αυτές είναι οι ενέργειες ενός απολυταρχικού ηγέτη. Για εμάς που νοιαζόμαστε βαθιά για την ασφάλεια και την ακεραιότητα της Ανατολικής Μεσογείου αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό», επεσήμανε ο Αμερικανός γερουσιαστής, για να τονίσει ότι «πρέπει να παραμείνουμε σε εγρήγορση γιατί ο Erdogan μπορεί να αλλάξει γνώμη οποιαδήποτε στιγμή. Ειδικά όσον αφορά την επιθετικότητά του κατά της Κύπρου».Είπε ακόμη πως η πρόταση του Erdogan για εποικισμό του Αμμοχώστου παραβιάζει τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, κάτι που οι ΗΠΑ και η ΕΕ καταδικάζουν σθεναρά, ενώ κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας να εγκρίνει ψήφισμα με το οποίο θα καταδικάζει τις επιθέσεις επί κυπριακού εδάφους.Και θα συνεχίσουμε να καταδικάζουμε τέτοιου είδους ενέργειες είτε στα Βαρώσια είτε στην Πύλα είτε οπουδήποτε αλλού, πρόσθεσε.Ο Menendez αναφέρθηκε και στην γεωστρατηγική θέση της Κύπρου, την οποία χαρακτήρισε πολύτιμη για τη συλλογική μας ασφάλεια, σημειώνοντας πως επιθυμεί να δει μια πιο βαθιά συνεργασία στον ενεργειακό τομέα, όπου η Κύπρος έχει τόσα πολλά να προσφέρει.Κάλεσε επίσης τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Joe Biden, να καταστήσει την επίλυση του Κυπριακού μια από τις ύψιστες προτεραιότητες της εξωτερικής του πολιτικής στη διακυβέρνησή του. «Πρέπει να πάμε από την απλή καταδίκη στη δράση».Ανέφερε ότι οι σχέσεις Κύπρου - ΗΠΑ δεν ήταν ποτέ σε καλύτερο σημείο.
Πηγή: bankingnews.gr
Μενέντεζ: Απειλή προσάρτησης κατεχόμενων στην ΤουρκίαΗ επίθεση κατά των ειρηνευτών του ΟΗΕ στη νεκρή ζώνη στην Πύλα ήταν μια απόλυτα απαράδεκτη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και πρέπει άμεσα να περάσει ψήφισμα που να καταδικάζει την πρόσφατη επίθεση σε κυπριακό έδαφος, τόνισε ο Αμερικανός Γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ, υποστηρίζοντας ακόμα πως υπάρχει απειλή προσάρτησης των κατεχομένων στην Τουρκία.
Σύμφωνα με τα κυπριακά μέσα ενημέρωσης, σε ομιλία του στο Παγκόσμιο Συνέδριο Κυπρίων της Διασποράς, στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας, επέκρινε την πολιτική του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κάνοντας λόγο για «πράξεις ενός απολυταρχικού ηγέτη» ενώ παρότρυνε τον ΓΓ του ΟΗΕ να διορίσει έναν ειδικό απεσταλμένο για να βοηθηθεί η αναζωογόνηση των διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση μιας διαρκούς λύσης του Κυπριακού.
Μιλώντας ενώπιον του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Προέδρου της Κυπριακής Βουλής, άλλων επισήμων και πολλών αποδήμων Κυπρίων, οι οποίοι τον καταχειροκρότησαν σε πολλά σημεία της ομιλίας του, εξήγησε τους λόγους της πρότασής του λέγοντας: «Γιατί μέχρι σήμερα 40 χιλιάδες τουρκικά στρατεύματα κατέχουν ακόμη παράνομα 36% της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθιστώντας την ένα από τα πιο στρατιωτικοποιημένα μέρη στον κόσμο».
«Είναι για αυτό, που λαμβάνω πολύ σοβαρά υπόψη την απειλή τουρκικής προσάρτησης της κατεχόμενης περιοχής», υπογράμμισε.
Ο κ. Μενέντεζ ανέφερε πως «πρέπει να παραμείνουμε σε εγρήγορση γιατί ο Ερντογάν μπορεί να αλλάξει γνώμη οποιαδήποτε στιγμή. Ειδικά όσον αφορά την επιθετικότητά του κατά της Κύπρου». «Η βούλησή του να επεκτείνει την απολυταρχική του ισχύ σημαίνει πως είναι πιο σημαντικό από ποτέ οι ΗΠΑ να συνταχθούν με την Κυπριακή Δημοκρατία», πρόσθεσε.
Είπε επίσης πως ως Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας πιστεύει ότι η χώρα του έχει σημαντικό ρόλο να παίξει υποστηρίζοντας την Κύπρο στον αγώνα της για δικαιοσύνη, επανένωση, ειρήνη και ασφάλεια
.
Πηγή: liberal.gr