8.8.23

Τα drones στην πυρόσβεση


Βλέποντας τις τραγικές καταστάσεις με τις πυρκαγιές που καίνε όλη την χώρα , μαζί και με τα τραγικά γεγονότα στην 111ΠΜ που έδειξε την ανυπαρξία του κράτους να προστατέψει μέχρι και τις δομές άμυνας των Ενόπλων Δυνάμεων γράφω το συγκεκριμένο άρθρο με σκοπό να δούμε τι συμβαίνει με τις νέες τεχνολογίες στον τομέα της πυρόσβεσης – αεροπυρόσβεσης- δασοπυρόσβεσης με την χρήση των μη επανδρωμένων αεροχημάτων , drones .

Η χρήση των drones κυρίως στις στρατιωτικές επιχειρήσεις τα τελευταία χρόνια έφερε την πλήρη επανάσταση στα πεδία των μαχών οπότε δεν θα αναφερθούμε στα πλεονεκτήματα , γιατί είναι ήδη γνωστά και θα κοιτάξουμε σε πρώτη φάση τι προσφέρει ένα ΜΕΑ στο πυροσβέστη κατά την διάρκεια της πυρκαγιάς .

Τα drones είναι τα μάτια στον ουρανό για τους πυροσβέστες. Μπορούν να χρησιμεύσουν ως ένα απαραίτητο εργαλείο για τους ανθρώπους στις πυροσβεστικές υπηρεσίες, ειδικά μέσα και γύρω από τα αστικά κέντρα και στις δασικές εκτάσεις , όπου μια πυρκαγιά θα μπορούσε να ξεσπάσει . Το 2016, μια πυρκαγιά ξέσπασε σε μια αποθήκη στο Όκλαντ της Καλιφόρνια. Η αποθήκη κάηκε ολοσχερώς . Η πυρκαγιά, στοίχισε τη ζωή σε 36 ανθρώπους .Τα drones, εξοπλισμένα με θερμικές κάμερες , χρησιμοποιούνταν από τους πυροσβέστες για να εντοπίζουν τα ενεργά σημεία και να ερευνούν το μη ασφαλές κτίριο μετά την κατάσβεση της πυρκαγιάς. Η αποτελεσματικότητα των μη επανδρωμένων αεροσκαφών αυξάνεται ραγδαία, καθώς οργανισμοί σε όλο τον κόσμο αρχίζουν να υιοθετούν αυτήν την τεχνολογία.Στις ΗΠΑ, περισσότεροι από 900 κρατικοί και τοπικοί φορείς που σχετίζονται με τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης χρησιμοποιούν μη επανδρωμένα αεροσκάφη με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, από τους οποίους, περίπου, 186 πιστεύεται ότι σχετίζονται με την πρόληψη – κατάσβεση των πυρκαγιών και τις ιατρικές υπηρεσίες σε περιόδους έκτακτης ανάγκης.


Τα drone χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο σε επιχειρήσεις πυρόσβεσης για διάφορες χρήσεις , όπως η παροχή σε πραγματικό χρόνο επίγνωση της κατάστασης, η χαρτογράφηση της περιμέτρου της φωτιάς, και ο εντοπισμός των θερμών σημείων –hot spots- . Εξοπλισμένα με κάμερες θερμικής απεικόνισης, τα drones μπορούν επίσης να ανιχνεύσουν ανθρώπους και ζώα που χρειάζονται διάσωση, επιτρέποντας στους πυροσβέστες να ανταποκρίνονται πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά.Σε ένα τυπικό σενάριο όπου μια πυρκαγιά έχει ξεσπάσει σε ένα κτίριο, οι πυροσβέστες φτάνουν στο σημείο και αρχίζουν τον αγώνα της κατάσβεσης με περιορισμένες πληροφορίες σχετικά με την έκταση της πυρκαγιάς και τις ζημιές που έχει προκαλέσει στο κτήριο. Αντίθετα, με ένα σμήνος από drones, οι πυροσβέστες μπορούν να αρχίσουν με μια εναέρια αξιολόγηση της σκηνής και να γνωρίζουν την έκταση της πυρκαγιάς πριν ξεκινήσουν την επιχείρηση για το σβήσιμο της φωτιάς και διάσωσής των πολιτών .


Πέραν βέβαια της αναγνώρισης και επίγνωσης της κατάστασης ας δούμε και τον ρόλο των drones στην κατάσβεση πυρκαγιών . Ο νότος της Ευρώπης που πάσχει περισσότερο από τις πυρκαγιές το καλοκαίρι εφαρμόζει τις νέες τεχνολογίες και ξεκινάμε από την Πορτογαλία. Το Πορτογαλικό drone Sap βάρους 21 κιλών με άνοιγμα φτερών 2.14m είναι φτιαγμένο από ανθρακονήματα και μπορεί να πετάξει στα 15 μέτρα πάνω από την φωτιά . Στην κοιλιά του drone ενσωματώνεται μια μάνικα που καταλήγει στο πυροσβεστικό όχημα έτσι ώστε να μπορεί να έχει πρόσβαση στο νερό με ένα ζευγάρι από πίδακες νερού να ξεκινούν την κατάσβεση και ο χειρισμός του γίνεται μέσα από το όχημα .


Στην φάση των δοκιμών , παρατηρήθηκε ότι το ακροφύσιο PVC δεν μπορούσε να αντέξει την πίεση του νερού κατά αυτόν τον τρόπο τοποθετήθηκε ένα πιο βαρύ και πιο ανθεκτικό ακροφύσιο φτιαγμένο από ανοξείδωτο χάλυβα . Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να παρατηρηθεί μια ακόμη δυσκαμψία του αεροχήματος που χρειαζόταν από τις πλευρές που βρισκόταν τα αεροφύσια δύο συμμετρικά αεριωθούμενα ρεύματα με σκοπό να κρατούν το drone ισορροπημένο και σταθερό την ώρα της κατάσβεσης ενώ με την αλλαγή του κινητήρα φτάνει πλέον να πετάει στα 50 μέτρα πάνω από την φωτιά με το drone να μπορεί να πετάξει από 17-24 λεπτά .

Βλέμματα προς την Κίνα , οι Κινέζοι έχοντας αναπτύξει τα τελευταία χρόνια τις τεχνολογίες των drone στο στρατιωτικό τομέα κοίταξαν και το πρόβλημα των πυρκαγιών με όσα στοιχεία είναι ελεύθερα στο διαδίκτυο θα δούμε μερικά από τα μοντέλα που δοκιμάζονται στις πυρκαγιές .


Ξεκινάμε με το Wing Loong-2H με την κατασκευάστρια εταιρεία AVIC. Το οποίο παρουσιάστηκε τον Αύγουστο του 2022 στο κρατικό κανάλι της Κίνας CCTV. Το εν λόγω μη επανδρωμένο πυροσβεστικό drone πέραν της κατάσβεσης χρησιμοποιείται και για την καταπολέμηση της ξηρασίας στην νοτιοδυτική πλευρά της Κίνας καθώς για να μπορέσει να αντλήσει νερό προκαλεί ανάφλεξη γύρω από τα σύννεφα με μπάρες ιωδιούχου αργύρου με αποτέλεσμα να σχηματιστούν σταγονίδια νερού από τα σύννεφα δημιουργώντας βροχή . Ακόμη γίνεται τοποθέτηση των «fire bombs» με επιβραδυντικό υγρό για να μπορέσουν οι πυροσβέστες να ελέγξουν την πυρκαγιά .

Εντούτοις , τα παραδείγματα είναι πολλά και επεκτείνονται μέχρι και στο εμπόριο αποδεικνύοντας πως η τεχνολογία είναι προσβάσιμη για όλους αρκεί να υπάρχει θέληση . Σαφώς για να μην πλατειάζουμε ένα θέμα που χρειάζεται άπλετες ώρες συζήτησης και ανάλυσης είναι κοινώς αποδεκτό ότι τα drone στον τομέα της πυρόσβεσης δεν θα μπορέσουν να αντικαταστήσουν ένα ελικόπτερο ή ένα αεροπλάνο , αλλά όπως είδαμε μπορούν να προσφέρουν τα μέγιστα στον τομέα της αναγνώρισης , ανίχνευσης , διάσωσης αλλά και δημιουργίας βροχής . 
 

Πηγή: https://hellenicdefencenet.blogspot.com/2023/08/drones.html

Πηγή: i-epikaira.blogspot.com