12.8.23

Δηλαδή αν ήσαν «Γκρίζοι Λύκοι», θα τους φέρνατε συνοδεία μέχρι το Μαξίμου; Πηγή:

Οι εκδιδόμενες διαταγές κ.κ. Υπουργέ, Αρχηγέ κλπ, πρέπει να είναι σαφείς.
Όχι του τύπου "
Να ενεργήσετε τα ...δέοντα, να λάβετε τα ενδεικνυόμενα μέτρα κλπ αερολογίες. Οι διαταγές πρέπει να έλεγαν: π.χ:  Να τους σταθμεύσετε, να τους ερευνήσετε, να τους εμποδίσετε να πλησιάσουν  νοτιότερα, να τους απαγορεύσετε την είσοδο στη χώρα, να διασφαλίσετε με ισχυρές δυνάμεις τα ευπαθή σημεία που ευρίσκονται οπαδοί της αντιπάλου ομάδος και να χρησιμοποιήσετε όση απαιτούμενη βία χρειασθεί κατ αυτών, ενεργώντας αν απαιτηθεί μαζικές συλλήψεις. Δεν γνωρίζουμε ακριβώς τι διαταγές δόθηκαν.Αυτό θα διαπιστωθεί σύντομα.
Πάντως κάπως έτσι πρέπει να είναι οι διαταγές. Σαφείς και αποφασιστικές. Όχι ...διπλωματικές.
   Α. ΑΛΕΞΑΝΔΡΗΣ


Κατάσταση διαλύσεως στην ΕΛ.ΑΣ. αποκαλύπτει η ανεμπόδιστη είσοδος και μετακίνησις δολοφόνων Κροατών χούλιγκαν από το Ζάγκρεμπ μέχρι την Νέα Φιλαδέλφεια – Το Υπουργείο καρατόμησε έξι Διευθυντές Τροχαίας και τον Προιστάμενο αντιμετωπίσεως βίας, αντί να κοιτάξει πιο ψηλά
ΤΕΣΣΕΡΑ ΕΤΗ τώρα γράφουμε ότι η μεγαλύτερη αποτυχία της Κυβερνήσεως της Νέας Δημοκρατίας εντοπίζεται στον τομέα της επιβολής του νόμου και της τάξεως. Αυτό ήταν κεντρικό σύνθημα στην προεκλογική εκστρατεία του 2019, το οποίο για ευνοήτους λόγους δεν επανέλαβε στην εκστρατεία του 2023. Δεν μπορούσαμε όμως να διανοηθούμε ότι η Ελληνική Αστυνομία έχει περιέλθει σε τέτοια διάλυση… Ότι υπήρξε ανίκανη να ελέγξει τις κινήσεις 200 –οργανωμένων έστω– οπαδών μιάς ποδοσφαιρικής ομάδος, οι οποίοι έφθασαν να διαπράττουν εγκλήματα στην Αθήνα, αφού διέσχισαν τα μισά Βαλκάνια για να φθάσουν εδώ. Και το χειρότερο: είχε ενημερωθεί από τις 6 Αυγούστου και από την Αστυνομία του Ζάγκρεμπ και από την Interpol για τις προθέσεις των Κροατών χούλιγκαν, αλλά δεν προετοιμάσθηκε για να τους αντιμετωπίσει.
Τους άφησε να φθάσουν ανενόχλητοι στην Νέα Φιλαδέλφεια, όπου δολοφόνησαν με αλλεπάλληλες μαχαιριές τον 29χρονο Μιχάλη Κατσούρη. Να σημειωθεί δε ότι προεβλέπετο ότι «φίλαθλοι» από την Κροατία δεν θα έμπαιναν στο γήπεδο για να παρακολουθήσουν τον αγώνα της Ντυναμό με την ΑΕΚ, για την προκριματική φάση του Τσάμπιονς Ληγκ. Γιατί λοιπόν τους άφησαν να περάσουν; Τώρα καταλογίζονται ευθύνες στους Διευθυντές Τροχαίας των περιοχών από τις οποίες πέρασαν οι φάλαγγες των αυτοκινήτων τους. Μόνον αυτοί φταίνε; Θέλουν να πιστέψουμε ότι υπήρξε πράγματι διαταγή του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, την οποία ηγνόησαν όλοι οι διευθυντές της Τροχαίας;
Ανεκοινώθη πράγματι εκ των υστέρων ότι από διημέρου είχε εκδοθεί η διαταγή αυτή. Περιμένουμε λοιπόν να δούμε τι θα πούν σχετικά οι αξιωματικοί που διενεργούν την σχετική διερεύνηση.
Το ζήτημα όμως αποκαλύπτει ένα γενικώτερο κενό ασφαλείας που υπάρχει στην Ελλάδα. Δηλαδή αν ενεφανίζοντο στην Αθήνα «Γκρίζοι Λύκοι», θα εκινούντο ανενόχλητοι; Θα έφθαναν στο Μέγαρο Μαξίμου χωρίς κανείς να τους σταματήσει; Θα εκινητοποιούντο μόνον οι αστυνομικοί που παρεπιδημούν στην οδό Ηρώδου του Αττικού; Θα μπορούσαν ομάδες «Γκρίζων Λύκων» να έχουν φθάσει στην Αθήνα όπως ακριβώς ήλθαν και οι Κροάτες χούλιγκαν. Με μόνη διαφορά, ότι θα είχαν περάσει από τον Έβρο. Όπως περνούν και οι διακινητές παρανόμων μεταναστών. Δεν είναι αυτή εικόνα σοβαρής χώρας.
Ο υπουργός Δημοσίας Τάξεως έχει το ελαφρυντικό ότι ετοποθετήθη προσφάτως στην πολιτική ηγεσία της Αστυνομίας. Είναι όμως αρκετό να καταλογίζει ευθύνες σε μεσαία στελέχη; Μόνον επτά αξιωματικοί φέρουν την ευθύνη για την διάλυση της Ελληνικής Αστυνομίας; Οι ηγεσίες είναι άμοιρες;
Όσο περνούν οι ώρες, αποκαλύπτονται περισσότερες πτυχές του προβλήματος. Είναι φανερό ότι υπάρχει ολιγωρία. Ότι το σύστημα δεν ελειτούργησε. «Βροχή» έφθαναν οι πληροφορίες από την Κροατία και από το Μαυροβούνιο για τις κινήσεις των οργανωμένων οπαδών. Και όμως αφέθησαν να περάσουν μετά από τυπικό έλεγχο στην Κακαβιά. Ήσαν πολίτες χώρας της Ευρωπαικής Ενώσεως. Ήταν αρκετό αυτό για να φθάσουν ανενόχλητοι μέχρι την Αθήνα; Αν είναι έτσι, πολλά πρέπει να αναθεωρήσουμε και όσον αφορά στους μεθοριακούς ελέγχους των εισερχομένων στην χώρα.
Υποστηρίζει βεβαίως η Ελληνική Αστυνομία ότι τους είχε υπό «διακριτική παρακολούθηση»! Και τότε τι έγινε; Τους «έχασε» κατά την κρίσιμη στιγμή που έφθαναν στην Νέα Φιλαδέλφεια; Γιατί δεν επενέβη;
Τα ερωτήματα είναι πολλά και αμείλικτα. Και δυστυχώς διαπιστώνουμε ότι η Κυβέρνησις δεν δίδει πειστικές απαντήσεις. Μάλλον και στην περίπτωση αυτή γίνεται προσπάθεια περιορισμού της πολιτικής ζημίας σε μεσαίο επίπεδο. Όπως έχει γίνει κατ’ επανάληψιν με την εκδήλωση προβλημάτων τα οποία οι κρατικές υπηρεσίες απέτυχαν να προλάβουν ή και να καταστείλουν. Αλλά όσο αρνείται το σύστημα να αποδεχθεί και να καταλογίσει τις ευθύνες σε όλη τους την έκταση, δεν υπάρχει και ελπίς να διορθωθούν τα πράγματα και να λειτουργήσει σωστά η χώρα.

Πηγή: estianews.gr

Πηγή: i-epikaira.blogspot.com