10.8.23

Όταν είσαι συνδικαλιστής και μάλιστα στρατιωτικός!Μπορεί να έχεις δίκιο που γκρινιάζεις. Αν όμως δεις κάποια πράγματα διαφορετικά, ίσως καταλάβεις ότι η γκρίνια είναι το τελευταίο που χρειάζεσαι. Ιδίως όταν είσαι συνδικαλιστής και μάλιστα στρατιωτικός!   Τα μετά της συνέντευξης του αντιπροέδρου της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών κυρίου Χρήστου Μαρινέλη σε γνωστή ιστοσελίδα.   «Οι «μάστιγες» των ΕΔ! Παραιτήσεις στελεχών, απροθυμία των νέων να γίνουν στρατιωτικοί-Χρ. Μαρινέλης» https://www.militaire.gr/oi-mastiges-ton-ed-paraitiseis-stelechon-aprothymia-ton-neon-na-ginoyn-stratiotikoi-chr-marinelis/ «Περίπολα δασοπυρόσβεσης εν μέσω καταιγίδας; Το είδαμε και αυτό! Στρατιωτικοί διατάχθηκαν να κάνουν περιπολίες για την πρόληψη φωτιά ενώ «έβρεχε καρέκλες»! Ο πανικός, η ανασφάλεια και η ανικανότητα οδηγούν σε τέτοιες αποφάσεις. Αυτό το περιστατικό ήταν η αφορμή για να συζητήσουμε με τον  αντιπρόεδρο της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών Χρήστος Μαρινέλης και να φθάσουμε στις αιτίες για την μάστιγα των παραιτήσεων στις Ένοπλες Δυνάμεις αλλά και για τη διογκούμενη απροθυμία των νέων να ενταχθούν σε αυτές! Η αντιμετώπιση των στρατιωτικών ως «παιδιά για όλες τις δουλειές» με μισθούς πείνας έχει παίξει καταλυτικό ρόλο…»
  Από την συνέντευξη του κου Μαρινέλη σημειώνουμε: 1.       Στην περιοχή της Καστοριάς, διατάχθηκαν στρατιωτικοί να κάνουν δασοπερίπολο αμέσως με το σταμάτημα βροχής, νυχτερινές ώρες, υπονοώντας ότι αυτό ήταν αχρείαστο. 2.       Δεν είναι ο ρόλος και η αποστολή των ΕΔ να συμμετέχουν σε περίπολα δασοπροστασίας. 3.       Το προσωπικό των ΕΔ μας, έχουν γίνει ‘παιδιά για όλες τις δουλειές’. 4.       Ακόμα και όταν ο δείκτης επικινδυνότητας είναι στο 2 και στο 1, γίνονται περίπολα δασοπροστασίας ενώ δεν προβλέπεται. 5.       Αν υπάρχει ανάγκη οι στρατιωτικοί είναι οι πρώτοι που σπεύδουν επειδή το κάνουν με την καρδιά τους και το έκαναν με αυταπάρνηση και όχι επειδή το προβλέπει ο ‘Ξενοκράτης’ 6.       Άλλο έκτακτη ανάγκη και άλλο παιδιά για όλες τις δουλειές. 7.       Οι στρατιωτικοί καλούνται να συνδράμουν τον ανάπηρο κρατικό μηχανισμό. 8.       Υπάρχει διαρκώς μειούμενο ενδιαφέρον των νέων για τις ΕΔ επειδή βλέπουν την μείωση των αποδοχών και τις δύσκολες συνθήκες διαβίωσης των στρατιωτικών. 9.       Πρέπει η πολιτεία να σταματήσει να χτυπά απαλά την πλάτη και να στηρίξει το εισόδημα του προσωπικού των ΕΔ και την οικογένειά του, ώστε να ανταπεξέλθουν στην καθημερινότητα των ενοικίων, φοιτητικών εστιών, κόστους ζωής κλπ. 10.   Υπάρχει πρόβλημα με παραιτήσεις στελεχών στο ΠΝ αλλά και στον ΕΣ και κυρίων νέων στρατιωτικών. 11.   Υπάρχει αγανάκτηση, πίκρα, και οργή και όλο αυτό οδηγεί σε παραιτήσεις. 12.   Δεν είναι καμπανάκι, είναι κρότος βόμβας να ακούσει τα προβλήματα το κράτος και να ξαναγίνουν ελκυστικές οι ΕΔ για τους νέους μας. 13.   Μέχρι πότε θα καταπονούνται τα στελέχη σε δασοπερίπολα και ως οδηγοί του ΕΚΑΒ; 14.   Η σωματική και ψυχολογική καταπόνηση των στελεχών επιφέρει αδυναμία ανταπόκρισης στα καθήκοντα και στις υποχρεώσεις τους. 15.   Δεν είναι στα καθήκοντα των στελεχών, δεν είναι στην αποστολή τους, δεν είναι εκπαιδευμένοι για περιπτώσεις πυρκαγιάς, για να στήνουν σκηνές για αλλοδαπούς, για να κάνουν εκχιονισμούς, για να κάνουν τους κομπάρσους σε ταινίες και τους οδηγούς του ΕΚΑΒ. Σκέψεις μας Σύμφωνα με τον Νόμο, η αποστολή των Ενόπλων Δυνάμεων είναι η υπεράσπιση της εθνικής ανεξαρτησίας και της ακεραιότητας της Ελλάδας, η εξασφάλιση του εθνικού της χώρου και η αποφασιστική τους συμβολή στην επίτευξη των στόχων της πολιτικής της χώρας, όπως αυτοί καθορίζονται από την Πολιτική Εθνικής Άμυνας. Το τελευταίο επιτυγχάνεται μέσω μιας συνεχώς επικαιροποιημένης στρατηγικής εθνικής ασφάλειας και άμυνας η οποία εξασφαλίζει την προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, τον σεβασμό των διεθνών συνόρων και συνθηκών, την τήρηση του διεθνούς δικαίου και την ειρηνική επίλυση των διαφορών.
Σε ειρηνική περίοδο οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν ως κύρια έργα: 1.       Τη συνεχή επαγρύπνηση για την ασφάλεια του εθνικού χώρου. 2.       Τη διατήρηση της υψηλής επιχειρησιακής ετοιμότητας για την αποτροπή και την αποτελεσματική αντιμετώπιση κινδύνων και απειλών, καθώς και την εξασφάλιση δυνατότητας άμεσης αντίδρασης μέσω της συνεχής εκπαίδευσης και των ασκήσεων. 3.       Τη συνεισφορά στη διεθνή ασφάλεια και ειρήνη καθώς και σε υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμμετοχή μας σε διεθνείς οργανισμούς (ΝΑΤΟ, ΕΕ, ΟΗΕ, ΟΑΣΕ) ή διακρατικών συμφωνιών. 4.       Τη συμβολή σε δραστηριότητες κοινωνικής αρωγής και υποστήριξης των κρατικών υπηρεσιών για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών (είναι κάτι που προβλέπεται σε πολλά σχέδια αντιμετώπισης αναγκών όπως ο ‘Ξενοκράτης’).
Προσωπικά δεν έχουμε κάτι εναντίον του κου Μαρινέλη. Θα θέλαμε να επισημάνουμε όμως μερικά πράματα: 1.       Η όλη του παρουσία στη συνέντευξη πέρασε αρκετά μηνύματα σχετικά με τα προβλήματα των στελεχών των ΕΔ και μόνο. Λογικό, αφού είναι συνδικαλιστής στρατιωτικός. 2.       Όμως πέρασε και μια γκρίνια, μια γκριζάδα, μια αρνητικότητα. Λογικό, τι θέλαμε να περάσει, τρελή χαρά; 3.       Τελικά όμως πέρασε και έναν καθαρά δικό του φράχτη. Έναν δικό του φράχτη που ξεχωρίζει τα στελέχη των ΕΔ από την υπόλοιπη κοινωνία. Έναν δικό του φράχτη πέρα από τον οποίο ο κος Μαρινέλης δεν μας ανέφερε το παραμικρό. Γιατί άραγε; Μήπως γιατί δεν βλέπει πέρα από τον φράχτη του ή δεν θέλει να βλέπει ή δεν μπορεί να βλέπει ή δεν τον απασχολεί να δει; 4.       Δεν βλέπει ο κος Μαρινέλης το πρόβλημα των ενοικίων, των φοιτητικών εστιών και του κόστους ζωής και σε άλλους δημοσίους υπαλλήλους; Στους εκπαιδευτικούς για παράδειγμα. 5.       Δεν βλέπει ο κος Μαρινέλης το πρόβλημα της έλλειψης και τα προβλήματα σωματικής και ψυχολογικής καταπόνησης προσωπικού στο ΕΣΥ, στο ΕΚΑΒ, στην Πυροσβεστική…; 6.       Αγανάκτηση, πίκρα, και οργή βλέπει μόνο στα στελέχη των ΕΔ μας; 7.       Γιατί δεν μας μίλησε τι γίνεται με τους συναδέλφους του σε άλλες χώρες του ΝΑΤΟ, όπως στην Ισπανία, την Ιταλία και την Πορτογαλία για παράδειγμα; Εκείνοι περνάνε καλύτερα; Αμείβονται καλύτερα; Έχουν καλύτερη μέριμνα; Δεν κάνουν δασοπερίπολα εκείνοι; 8.       Αν πιστεύει ότι δεν είναι εκπαιδευμένα τα στελέχη των ΕΔ μας γιατί δεν ζητά εκπαίδευση αλλά ισχυρίζεται ασκόπως, ακόπως και ατόπως ότι άλλη είναι η αποστολή και τα καθήκοντα των ΕΔ μας. Σίγουρα δεν είναι ο κος Μαρινέλης αυτός που θα μας υποδείξει ποια είναι τα καθήκοντα και οι υποχρεώσεις των ΕΔ αλλά οι νόμοι αυτού του κράτους μας. 9.       Τώρα κατάλαβε ότι τα στελέχη των ΕΔ μας είναι και παιδιά για όλες τις δουλειές; Μα έτσι ήταν, έτσι είναι και έτσι πρέπει να είναι. Οι ΕΔ είναι μέρος του κρατικού συστήματος όπως η Αστυνομία, η Πυροσβεστική το Λιμενικό….. ΥΓ1: Καλή η γκρίνια αλλά ακόμα καλύτερη η συνειδητοποιημένη, τεκμηριωμένη, αδιάψευστη και ακέραια διεκδίκηση των αιτημάτων οποιουδήποτε δημόσιου φορέα και λειτουργού, από το κράτος του. ΥΓ2: Μπορεί να έχεις δίκιο που γκρινιάζεις. Αν όμως δεις κάποια πράγματα διαφορετικά, ίσως καταλάβεις ότι η γκρίνια είναι το τελευταίο που χρειάζεσαι. Ιδίως όταν είσαι συνδικαλιστής και μάλιστα στρατιωτικός! ΥΓ3: Η γκρίνια, τα παράπονα και η αρνητικότητα είναι κάποια από τα αρνητικά γνωρίσματα στον χαρακτήρα και συμπεριφορά ενός ανθρώπου. Μπορεί και να μην είναι θέμα χαρακτήρα, αλλά να είναι και κακή τακτική διεκδίκησης αιτημάτων. Όπως και να έχει, αν κάποιος δεν θέλει να ανακαλύψει τον τροχό, ας ψάξει και ας ρωτήσει τι κάνουν οι ‘κουτόφραγκοι’ νατοϊκοί μας εταίροι και ας ενημερώσει και τα δικά μας ΜΜΕ. ΥΓ4: Οι παραπάνω σκέψεις δεν αποτελούν πολιτική κλίση ή απόκλιση του γράφοντος.  Πηγή: https://hellenicdefencenet.blogspot.com/2023/08/blog-post_53.html

Πηγή: i-epikaira.blogspot.com