7.8.23

«Κόλαση» στην Δαμασκό: Το Ισραήλ έπληξε αποθήκη οπλισμού και πυρομαχικών των Ιρανών

 

«Δεν θα επιτρέψουμε στην Τεχεράνη να στήσει προγεφύρωμα στα σύνορά μας»


Τέσσερις Σύροι στρατιωτικοί σκοτώθηκαν και άλλοι τέσσερις τραυματίστηκαν μετά από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στα περίχωρα της Δαμασκού, όπου επλήγη μεγάλη αποθήκη οπλικών συστημάτων που ανήκει σε σιιτική ιρανική παραστρατιωτική οργάνωση, τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα.

Νωρίτερα, συριακά κρατικά ΜΜΕ ανέφεραν πως ενεργοποιήθηκαν συστοιχίες της συριακής αντιαεροπορικής άμυνας για να αποκρουστεί «ισραηλινή επίθεση» από αέρος εναντίον στόχων στα περίχωρα της πρωτεύουσας.

Η Δαμασκός διαθέτει μία ιδιάζουσα γεωγραφική θέση καθώς έχει εγγύτητα και στον Λίβανό και στο Ισραήλ με αποτέλεσμα να είναι εύκολος από εκεί ο ανεφοδιασμός της σιιτικής οργάνωσης της Χεζμπολάχ.

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε όπως συνήθως από τα Υψώματα του Γκολάν.

Από το ξέσπασμα του πολέμου στη Συρία, το 2011, το Ισραήλ έχει εξαπολύσει εκατοντάδες πλήγματα στη συριακή επικράτεια, στη συντριπτική πλειονότητά τους από αέρος, εναντίον θέσεων των συριακών ένοπλων δυνάμεων και συμμάχων τους, ιδίως ιρανών στρατιωτικών και φιλοϊρανικών ένοπλων οργανώσεων, πάνω απ’ όλα του σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ του Λιβάνου.

Σπανίως επιβεβαιώνει επίσημα τις επιχειρήσεις στη γειτονική χώρα στο πλαίσιο αυτού του ακήρυκτου πολέμου, διαμηνύει ωστόσο συχνά πως δεν θα επιτρέψει στο Ιράν, να στήσει προγεφύρωμα ή να επεκτείνει την επιρροή του δίπλα στα σύνορά του.

https://www.pronews.gr/