19.8.23

Τουρκικές κινήσεις για την κατάληψη εδαφών εντός της νεκρής ζώνης


Κώστας Βενιζέλος
Η κατοχική Τουρκία προχωρεί σε κατάληψη μέρους της νεκρής ζώνης στην περιοχή Άρσους- Πύλας, κατασκευάζοντας δρόμο και ενώνοντας τις δυο κοινότητες. Η νέα αυτή τουρκική πρόκληση, που συνιστά νέα επιβολή τετελεσμένων, έγινε, παρά την έντονη διπλωματική κινητικότητα, που διαδραματίσθηκε την τελευταία περίοδο και έχοντας η κατοχική πλευρά όλους απέναντι της. Με την κίνηση αυτή είναι σαφές πως η Άγκυρα στοχεύει στα εξής:
Πρώτον, την κατάληψη εδάφους, που έχει καθεστώς νεκρής ζώνης και σύνδεση με το μικτό χωριό Πύλα. Εντάσσει την περιοχή στη «ΤΔΒΚ». Όπως πράττει και σε άλλες περιοχές της νεκρής ζώνης.
Δεύτερο, αποκτά σημαντικό στρατιωτικό πλεονέκτημα.
Σε περίπτωση στρατιωτικής επίθεσης μπορεί να συγκεντρωθεί πυροβολικό και άρματα μάχης. Υπάρχουν, ήδη, δυνάμεις στην περιοχή και με την νέα κίνηση θα σταθμεύουν στο νέο υπό κατάληψη έδαφος. Με κινούμενα πυροβόλα θα μπορεί, για παράδειγμα, να κτυπά τις δυνάμεις της Ε.Φ. από πλεονεκτική θέση και εν πολλοίς εκ των έσω.
Χθες, οι Τούρκοι μεταφέροντας μηχανήματα εντός της νεκρής ζώνης, ξεκίνησαν προπαρασκευαστικές εργασίες. Πρώτο βήμα είναι με τα μηχανήματα να ισιωθεί το έδαφος, που θα κατασκευαστεί ο δρόμος. Τα Ηνωμένα Έθνη βρισκόντουσαν εξαρχής κοντά και παρακολουθούν. Υπάρχει η ερμηνεία πως η ΟΥΝΦΙΚΥΠ δίνοντας ακόμη χώρο στη διπλωματία δεν παρεμβαίνουν. Προτίθενται, όμως, να παρέμβουν και να σταματήσουν τις εργασίες εντός της νεκρής ζώνης. Αυτή είναι ο ρόλος και η αποστολή τους. Έχουν εκφράσει, πάντως, την αντίθεση τους στις τουρκικές ενέργειες.
Σημειώνεται ότι προσπάθειες για την κατασκευή δρόμου, που έγιναν και στο παρελθόν. Εδώ και πολλά χρόνια οι Τούρκοι προέβαιναν σε κινήσεις, πλην όμως στις πλείστες περιπτώσεις αντιμετώπισαν την αντίδραση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.
Και παρά την αντίδραση της Ειρηνευτικής Δύναμης, η οποία ειρήσθω εν παρόδω το 2008 εγκατέλειψε φυλάκιο της στην περιοχή, οι κατοχικές δυνάμεις κατά καιρούς είχαν προωθήσει τις δυνάμεις τους ενώ έχουν κατασκευάσει σκοπιά ενώ κάνουν παιχνίδι με την μετακίνηση βαρελιών, σε μια προσπάθεια οριοθέτησης, στα δικά τους μέτρα, τη νεκρή ζώνη. Προεκτείνοντας τις υπό κατοχή περιοχές. Σημειώνεται ότι έχουν φυλάκιο εντός της νεκρής ζώνης ( ΤΚ15). Την ίδια ώρα, εντός της νεκρής ζώνης έχουν δημιουργήσει ένα οικισμό. Έχουν κατασκευαστεί δώδεκα σπίτια. Σημειώνεται ότι το 2021 έγινε από τουρκικής πλευράς νέα όδευση και μπήκε στρώθηκε το χώμα για να μπορεί να χρησιμοποιείται από οχήματα.
Ο δρόμος, που σχεδιάζουν να κατασκευάσουν χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από την Άγκυρα από κονδύλια της λεγόμενης τουρκικής πρεσβείας στα κατεχόμενα. Όπως αναφέρουν οι Τούρκοι, ο δρόμος δύο λωρίδων Πύλας – Άρσους, θα είναι συνολικού μήκους 11,6 χιλιόμετρα, ότι τα πρώτα 7,5 χιλιόμετρα θα διέρχονται εντός των ορίων του χωριού Άρσους και τα υπόλοιπα 4,1 εντός των ορίων της Πύλας.
Το διπλωματικό παρασκήνιο
Εδώ και πολλές εβδομάδες, με βάση πληροφορίες, που είχε η Κυπριακή Δημοκρατία για τους τουρκικούς σχεδιασμούς έχει προχωρήσει σε διαβήματα προς διάφορες κυβερνήσεις καθώς και προς τα Ηνωμένα Έθνη. Τόσο οι Αμερικανοί όσο και οι Βρετανοί έχουν προβεί σε συστάσεις προς την κατοχική Τουρκία να μην προχωρήσει. Σημειώνεται συναφώς ότι οι βρετανικές βάσεις «συνορεύουν» με την περιοχή και πολλές φορές αξιωματούχοι τους βρέθηκαν αντιμέτωπες με τις τουρκικές μεθοδεύσεις.
Η Κυπριακή Δημοκρατία επιχειρώντας να αποτρέψει τη νέα προέλαση της Άγκυρας, παρουσίασε ιδέες, που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν αποτρεπτικά.
Τα Ηνωμένα Έθνη, κινήθηκαν και χθες πολύ δραστήρια. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, ο Ειδικός αντιπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών, Κόλιν Στιούαρτ, ο οποίος πρόσφατα επέστρεψε στο νησί μετέβη στα κατεχόμενα και είχε συνάντηση με αξιωματούχο του κατοχικού καθεστώτος ζητώντας να ξεκινήσουν συζητήσεις επί του θέματος καλώντας την τουρκική πλευρά να σταματήσει τις όποιες εργασίες. Φέρεται δε να μετέφερε και μια πρότασή του προς συζήτηση. Αργότερα, η ΟΥΝΦΙΚΥΠ, αναγνωρίζοντας πως η κατοχική πλευρά δεν αποδέχθηκε να συζητήσει, εξέδωσε ανακοίνωση εκφράζοντας την ανησυχία της σχετικά με σχέδια για μη εξουσιοδοτημένες οικοδομικές εργασίες από την τουρκική πλευρά, εντός της νεκρής ζώνης. Μέσω ανακοίνωσης που εξέδωσε η ΟΥΝΦΙΚΥΠ προειδοποιεί κατά των εργασιών εντός της νεκρής ζώνης και καλεί το κατοχικό καθεστώς να συνεχίσει τις προσπάθειες για μια «κοινά αποδεκτή πορεία» στην Πύλα, πριν από την έναρξη των εργασιών στην περιοχή.
«Η πρόληψη των εντάσεων και η διατήρηση του status quo σε όλη τη νεκρή ζώνη του ΟΗΕ παραμένουν οι σημαντικότερες προτεραιότητές μας», σημειώνει η ειρηνευτική δύναμη.
«Η αποστολή συνεχίζει να παρακολουθεί στενά την κατάσταση για να διασφαλίσει τη διατήρηση της ηρεμίας και της σταθερότητας», αναφέρει τέλος η ανακοίνωση.
Είναι σαφές πως οι προσπάθειες συνεχίζονται σε διπλωματικό επίπεδο, παρά το γεγονός ότι οι εργασίες συνεχίζονται. Η Λευκωσία έχει αναλάβει και χθες πρωτοβουλίες με αποτρεπτικό χαρακτήρα. Από την άλλη, η τουρκική πλευρά παρά το γεγονός ότι δέχθηκε πολλές παραινέσεις, δεν φαίνεται να κάνει πίσω.
Σοβαρή παραβίαση καταγγέλλει η Λευκωσία
Το τουρκικό κατοχικό καθεστώς επιχειρεί τη δημιουργία νέων τετελεσμένων εντός της νεκρής ζώνης στην περιοχή Πύλας σχεδιάζοντας παράνομη είσοδο στην περιοχή για κατασκευή δρόμου που θα ενώνει το κατεχόμενο χωριό Άρσος με προκεχωρημένο παράνομο στρατιωτικό φυλάκιο του κατοχικού καθεστώτος. Αυτό αναφέρει γραπτή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Κωνσταντίνου Λετυμπιώτη. Όπως σημειώνει, «Πρόκειται για απόπειρα σοβαρότατης παραβίασης του στάτους κβο. Η Κυπριακή Κυβέρνηση εργάζεται προς αποτροπή του εν λόγω τουρκικού σχεδιασμού σε συνεργασία με Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, την ΕΕ και την UNFICYP, καθώς και την Ελληνική Κυβέρνηση. Είναι σε εξέλιξη επαφές σε ανώτατο επίπεδο από τη διεθνή κοινότητα με αποδέκτη την Άγκυρα, τονίζοντας τη σοβαρότητα της παραβίασης, καθώς και τις αρνητικές συνέπειες από μια τέτοια ενέργεια, τόσο για την προοπτική επανέναρξης διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό όσο και στα Ευρωτουρκικά».
Καταλήγοντας αναφέρεται ότι η Κυπριακή Κυβέρνηση αναμένει από την Ειρηνευτική Δύναμη στην Κύπρο να αποτρέψει τους εν λόγω σχεδιασμούς, σύμφωνα με τους όρους εντολής της.
Τουρκικοί ισχυρισμοί
To «υπουργείο εξωτερικών» του κατοχικού καθεστώτος εξέδωσε γραπτή ανακοίνωση αναφορικά με τον δρόμο Πύλας – Άρσους στην οποία αναφέρει ότι το «σχέδιο» του υπό αναφορά δρόμου έχει ετοιμαστεί εξ’ ολοκλήρου για ανθρωπιστικούς λόγους και προκειμένου να διευκολύνει την πρόσβαση στα «εδάφη της τ.δ.β.κ.» των «πολιτών» τους που ζουν στην Πύλα «Παρά την εποικοδομητική στάση της τουρκοκυπριακής πλευράς σχετικά με το οδικό έργο, που συνεχίζεται για περισσότερα από 25 χρόνια, και όλες τις εκκλήσεις που έχει κάνει για τον σκοπό αυτό, δεν έχουν γίνει βήματα για τη διευκόλυνση της καθημερινότητας των πολιτών μας. στην Πύλα και η καλή μας θέληση δεν έχει ανταποδώσει», αναφέρει.
Στη συνέχεια, το ψευτο-«υπουργείο» απαριθμεί τους δρόμους που διαχειρίζεται η Κυπριακή Δημοκρατία και διέρχονται από τη νεκρή ζώνη, συμπεριλαμβανομένου του δρόμου μεταξύ της Πύλας και της Ορόκλινης, καθώς και του δρόμου μεταξύ της Λάρνακας και της Αγίας Νάπας, ο οποίος διέρχεται από γη ιδιοκτησίας Τουρκοκυπρίων.
Επιπλέον, ανέφεραν την επέκταση της πανεπιστημιούπολης του University of Central Lancashire στη νεκρή ζώνη και την κατασκευή ενός υπαίθριου κινηματογράφου στη Δερύνεια ως «απόδειξη ότι οι (δήθεν) παραβιάσεις της ουδέτερης ζώνης από την ελληνοκυπριακή πλευρά δεν περιορίζονται στις οδοποιίες».

Πηγή: philenews.com

Πηγή: i-epikaira.blogspot.com