4.8.23

Μαργαρίτης Σχοινάς: Σκληρή επιστολή για την υπόθεση Μπελέρη στην Αλβανία

 O αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τονίζει ότι σε περίπτωση που η Αλβανία δεν συμμορφωθεί, θα υπάρξουν επιπτώσεις για τη γειτονική χώρα, θέτοντας ανοιχτά ζήτημα ενταξιακής πορείας.

Επιστολή «κόλαφο» για την υπόθεση κράτησης του Φρέντι Μπελέρη στην Αλβανία, απέστειλε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, Μαργαρίτης Σχοινάς, προς τον επίτροπο Γειτονίας και Διεύρυνσης Όλιβερ Βάρχελι.

 Στην επιστολή που έστειλε στις 19 Ιουλίου, ο κ. Σχοινάς τονίζει ότι σε περίπτωση που η Αλβανία δεν συμμορφωθεί, θα υπάρξουν επιπτώσεις για τη γειτονική χώρα, θέτοντας ανοιχτά ζήτημα ενταξιακής πορείας.

 Εκφράζοντας την ανησυχία του για την υπόθεση, ο κ. Σχοινάς παρατηρεί πως ο Φρέντι Μπελέρης συνελήφθη την παραμονή των εκλογών, γεγονός που θέτει ζήτημα εκφοβισμού των ψηφοφόρων. Μιλώντα για την προδικαστική σύλληψη του κ. Μπελέρη, ο αντιπρόεδρος της επιτροπής κάνει λόγο, «μια άκρως ασυνήθιστη και αυστηρή απόφαση σχετικά με φερόμενα εκλογικά αδικήματα, σύμφωνα με πληροφορίες που παρασχέθηκαν από την αλβανική ειδική εισαγγελική υπηρεσία», ο κ. Σχοινάς επισημαίνει ότι η κράτηση του Φ. Μπελέρη, που συνεχίζεται μέχρι σήμερα, «συνιστά παραβίαση του τεκμηρίου της αθωότητας και αποτροπή ενός δημοκρατικά εκλεγμένου εκπροσώπου -που είναι μέλος της ελληνικής εθνικής μειονότητας στην Αλβανία- από την ανάληψη του αξιώματος του δημάρχου και την άσκηση των καθηκόντων του». Ζήτημα ένταξης

«Η Αλβανία είναι υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ. Ο απόλυτος σεβασμός της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτος δικαίου αποτελεί προϋπόθεση και βασικό ορόσημο για την αξιολόγηση της προόδου της χώρας. Είναι προς το συμφέρον της Αλβανίας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης να διασφαλίσουν ότι αυτές οι θεμελιώδεις αξίες υποστηρίζονται και προωθούνται συστηματικά στην πράξη. Μια τόσο σοβαρή οπισθοδρόμηση πρέπει να αντιμετωπίζεται ως προτεραιότητα και απαιτεί άμεση απάντηση.

Βασίζομαι στη μεγάλη προσοχή σας προσωπικά και στις υπηρεσίες σας, προκειμένου να έρθουμε σε επαφή με τους Αλβανούς ομολόγους μας για το θέμα αυτό σε όλα τα κατάλληλα επίπεδα (…) ως διαχρονικός υπερασπιστής της ευρωπαϊκής προοπτικής της Αλβανίας, ελπίζω ότι οι αλβανικές Αρχές θα λάβουν στιβαρά μέτρα για την ταχεία επίλυση του ζητήματος. Αν δεν συμβεί αυτό, διαβλέπω σοβαρό κίνδυνο που θα επηρεάσει αρνητικά τη συνολική αξιολόγηση της προόδου και τη δέσμευση της Αλβανίας για προώθηση του κράτους δικαίου στην έκθεση του 2023, η οποία πρόκειται να εγκριθεί από την Επιτροπή το φθινόπωρο. Καμία προσπάθεια δεν πρέπει να πάει χαμένη, ώστε να μην υπονομευθεί η θετική πρόοδος που έχει επιδείξει η Αλβανία τα τελευταία χρόνια, και να παραμείνει σταθερά η χώρα σε τροχιά πλήρους ένταξης στην οικογένεια της ΕΕ».


https://www.kathimerini.gr

(Αναρτήθηκε από το Στρατηγο κ. Αθαν. Καραντζίκο)