10.8.23

Νέος “χρησμός” από τον Χακάν Φιντάν


Η κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς των Τουρκοκυπρίων είναι η βασική μας πολιτική, δήλωσε ο ισλαμιστής Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν.
Σε ομιλία του στην Σύνοδο των Τούρκων Πρέσβεων, ο Τούρκος υπουργός είπε:
«Πιστεύουμε ότι η σημερινή θετική ατμόσφαιρα προσφέρει μια μεγάλη ευκαιρία για να βρεθεί μια λύση στα ζητήματα διαφωνίας με τη γείτονά μας μας Ελλάδα. Εμείς είμαστε ειλικρινείς σε αυτό το θέμα. Ελπίζουμε ότι η ελληνική πλευρά θα δείξει την ίδια ειλικρίνεια».
Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Χακάν Φιντάν είπε:
«Από την άλλη η στάση μας στην εθνική μας υπόθεση, στο Κυπριακό, είναι καθαρή. Βασική μας πολιτική είναι η αναγνώριση της κυριαρχικής ισότητας των Τουρκοκυπρίων και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος».
Πρόσθεσε ότι «θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο με ευαισθησία».
Ο Χακάν Φιντάν υποστήριξε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) δεν μπορεί να γίνει παγκόσμια δύναμη χωρίς την Τουρκία.
«Το να περιγράφεις την Τουρκία ως αντίπαλο αναπτύσσοντας κάποιες υποθετικές και ιστορικά αποσπασμένες έννοιες είναι το σοβαρότερο λάθος που μπορεί να γίνει στα Βαλκάνια”.
“Είναι στρατηγική τύφλωση το ότι η διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ έχει ματαιωθεί σε ένα περιβάλλον όπου συζητούνται η ένταξη στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ όλων των βαλκανικών χωρών. Θα θέλαμε να τονίσουμε ότι η ΕΕ δεν μπορεί να είναι ένας πραγματικά παγκόσμιος παράγοντας χωρίς την Τουρκία», ανέφερε ο Χακάν.

Πηγή: hellasjournal.com