14.8.23

Μητροπολίτης Χαλεπίου Παύλος: Η απαγωγή-θρίλερ από τζιχαντιστές και η ανεξήγητη σιωπή δέκα χρόνια μετά


Το άγνωστο εκκλησιαστικό-διπλωματικό θρίλερ και η εμπλοκή ξένων υπηρεσιών.
Βασιλική Σιούτη
«Η Θρησκεία να μην είναι φανατισμός. Ο Θεός είναι αγάπη… Να δεχθείς τον άλλον, ανεξάρτητα αν είναι χριστιανός, μουσουλμάνος. Αυτή είναι η πίστη του, δεν είναι ο ίδιος. Ο ίδιος είναι δημιούργημα Θεού και πρέπει να τον σέβεσαι. Η διαφορά είναι πλούτος. Είσαι ελεύθερος να πιστεύεις ό,τι θέλεις».
- Από την τελευταία συνέντευξη του Μητροπολίτη Χαλεπίου Παύλου, κατά κόσμον Ράμι Γιαζίγκι
ΟΜητροπολίτης Χαλεπίου Παύλος, αφού τέλεσε τη θεία λειτουργία την Κυριακή των Βαΐων πριν από δέκα χρόνια στον Νότο της Τουρκίας, έφυγε κατευθυνόμενος προς τα σύνορα της Συρίας, όπου συνάντησε τον Συροϊακωβίτη ομόλογό του για να πραγματοποιήσουν μαζί ανθρωπιστική αποστολή απελευθέρωσης ομήρων. Στη διαδρομή, όμως, έπεσαν σε ενέδρα τζιχαντιστών και από τότε αγνοείται η τύχη τους. Στο Χαλέπι και στην Αντιόχεια οι απλοί άνθρωποι τον θρηνούν ακόμα και τον μνημονεύουν, όμως όσοι όφειλαν να εξιχνιάσουν την απαγωγή του σιωπούν.
Καλλιεργημένος, δραστήριος και απόφοιτος Πολυτεχνείου, ο ελληνορθόδοξος Μητροπολίτης Χαλεπίου Παύλος δίδασκε τον διάλογο με το Ισλάμ και θεωρούσε ότι ο ρόλος των Ορθόδοξων στη Μέση Ανατολή ήταν να συμβάλλουν στην καλλιέργεια ενός πνεύματος ελευθερίας που θα ακτινοβολεί και σε άλλα μέρη του κόσμου. Αυτό υπερασπιζόταν και στην τελευταία συνέντευξη που παραχώρησε, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Άγιο Όρος, λίγο καιρό πριν απαχθεί από ισλαμιστές αντάρτες το 2013, ο χαρισματικός Μητροπολίτης Χαλεπίου, αγαπητός στους χριστιανούς αλλά και στους μουσουλμάνους της περιοχής του. Από τότε το μυστήριο που καλύπτει την υπόθεση αυτή δεν εξιχνιάστηκε ποτέ, παρά το προσωπικό ενδιαφέρον που είχε επιδείξει ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο και την επικήρυξη των απαγωγέων από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ το 2019, έναντι 5.000.000 δολαρίων.
Ένας στενός συνεργάτης του Παύλου που μας μίλησε πρόσφατα με τον όρο της ανωνυμίας ανέφερε ότι μετά την απαγωγή του διοχετεύθηκαν πολλές δήθεν πληροφορίες, με σκοπό να παραπλανήσουν και να συσκοτίσουν την υπόθεση και όχι να τη διαλευκάνουν.
Οι φήμες για μαρτυρικό θάνατο
Ήταν 22 Απριλίου του 2013, πριν από δέκα χρόνια, όταν ο ελληνορθόδοξος Μητροπολίτης Χαλεπίου Παύλος, αδελφός του Πατριάρχη Αντιοχείας, έπεσε θύμα απαγωγής, ενώ κατευθυνόταν από την Αντιόχεια στο Χαλέπι, αγνοώντας τον κίνδυνο που είχε ένα τέτοιο ταξίδι εκείνη την εποχή. Οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν ότι τον απήγαγαν ισλαμιστές κοντά στα τουρκοσυριακά σύνορα, μαζί με τον Συροϊακωβίτη Επίσκοπο Ιωάννη (Γιοχάνα) Ιμπραήμ –έναν από τους σημαντικότερους ακτιβιστές χριστιανούς της Μέσης Ανατολής– και άλλους τρεις που τους συνόδευαν.
Από τότε, ένα μεγάλο μυστήριο καλύπτει την εξαφάνισή τους. Το ελληνικό κράτος ασχολήθηκε ελάχιστα, στην αρχή μόνο και όχι ουσιαστικά, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ μας, παρότι ο Παύλος είχε λάβει την ελληνική υπηκοότητα και έκανε σημαντική δουλειά για τον ελληνικό πολιτισμό και την ελληνική γλώσσα στην Τουρκία και τη Συρία.
Σήμερα, δέκα χρόνια μετά, η απαγωγή δεν έχει εξιχνιαστεί επισήμως, παρότι εκτός Ελλάδας έχουν δημοσιευθεί αρκετά στοιχεία και όλο αυτό το διάστημα κυκλοφόρησαν πολλές, αλλά συχνά αντικρουόμενες πληροφορίες.
Έξι χρόνια μετά την εξαφάνισή τους, το Αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών είχε προβεί στην επικήρυξη των απαγωγέων έναντι αμοιβής που θα δινόταν σε όσους παρείχαν πληροφορίες. Ούτε αυτή όμως φαίνεται να έχει αποδώσει, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά. Απευθυνθήκαμε στην Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα και ρωτήσαμε αν η επικήρυξη παραμένει ενεργή, αλλά δεν γνώριζαν την απάντηση.
Όλα αυτά τα χρόνια κυκλοφορούσε έντονα η φήμη για αποκεφαλισμό και μαρτυρικό θάνατο, αλλά το Πατριαρχείο Αντιοχείας, στο οποίο ανήκε ο Μητροπολίτης Χαλεπίου Παύλος, δεν επιβεβαίωσε ποτέ τίποτα. Έλληνας διπλωμάτης, σε χώρα της Μέσης Ανατολής τότε, μας ανέφερε ότι το 2013, λίγο καιρό μετά το συμβάν, είχε αναρτηθεί βίντεο στο YouTube που έδειχνε τον μαρτυρικό θάνατο του Παύλου από τζιχαντιστές, υποστηρίζοντας ότι ο ίδιος το είχε δει και τον είχε αναγνωρίσει. Το βίντεο αυτό ωστόσο έχει κατέβει από το YouTube και δεν υπάρχει δυνατότητα επαλήθευσης αυτής της πληροφορίας.
Δύο Τούρκοι που έχουν ερευνήσει την υπόθεση υποστηρίζουν ότι σε αυτήν εμπλέκεται η τουρκική ΜΙΤ και εκτιμούν ότι οι αρχές της χώρας τους γνωρίζουν πολλά, επισημαίνοντας ότι η απαγωγή έγινε σε περιοχή που βρισκόταν υπό την κατοχή των ισλαμιστών που υποστηρίζονταν από την Τουρκία.

Πηγή: i-epikaira.blogspot.com